Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, με έναν νέο σεισμό νωρίς το πρωί σήμερα, Παρασκευή (07.02.25) να γίνεται αισθητός ακόμα και στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός που καταγράφηκε στις 09:15 είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 27 χιλιόμετρα ανατολικά, βορειανατολικά της Οίας, στη Σαντορίνη, ενώ το εστιακό βάθος ορίστηκε στα 12,3 χιλιόμετρα.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, και συγκεκριμένα, στις 09:11 προηγήθηκε μία άλλη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νότιο, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Με το βλέμμα στραμμένο στη Σαντορίνη βρίσκονται οι επιστήμονες, με χιλιάδες σεισμούς να σημειώνονται στις Κυκλάδες, σε μία σεισμική δραστηριότητα, που σύμφωνα τους σεισμολόγους δεν έχει δώσει μία κύρια δόνηση.
Λίγες ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 07:06 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 17 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά της Ανάφης.
Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου έως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Θήρας
Σημειώνεται πως χθες, ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λόγω των σεισμών που συνεχίζονται στη Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά των νότιων Κυκλάδων.
Με ανάρτησή του ο δήμος Θήρας γνωστοποίησε την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την οποία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν εξαιτίας των σεισμών στη Σαντορίνη.
«Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο δήμος Θήρας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως και τις 3 Μαρτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.