Τραγική κατάληξη είχε η 34χρονη Celia Seymour, η οποία ξεψύχησε 4 ημέρες αφού κατέρρευσε στο σπίτι της στο Feltham του Λονδίνου.
Η νέα γυναίκα είχε μόλις τελειώσει με το καθάρισμα του μπάνιου, όταν ξαφνικά άρχισε να αισθάνεται δύσπνοια.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η άτυχη κοπέλα έχασε τη ζωή της πιθανότατα επειδή καθάριζε το μπάνιο με χλωρίνη, την οποία είχε αναμείξει με άλλα καθαριστικά, με αποτέλεσμα οι αναθυμιάσεις από την χημική αντίδραση να της προκάλεσαν θανατηφόρο άσθμα. Η κοπέλα δεν φορούσε ούτε προστατευτική μάσκα.
Την ώρα εκείνη έτυχε στο σπίτι της να βρίσκεται και ο εργοδότης της, Peter Seferi, ο οποίος δήλωσε τα εξής: “Την κάλεσα και της είπα ότι θα περνούσα να την πάρω από το σπίτι σε 5 λεπτά. Μου απάντησε: ‘Καθαρίζω μια στιγμή το μπάνιο και κατεβαίνω’. Έφτασα εκεί νωρίτερα. Η μυρωδιά του καθαριστικού ήταν τρομερά έντονη, τόσο που με ενόχλησε στο στήθος. Έπειτα από λίγο βγήκε και μιλούσαμε κανονικά.”
Μέσα σε μερικά λεπτά, ωστόσο, η Seymour άρχισε να δυσκολεύεται να ανασάνει και ζήτησε από τον Seferi να καλέσει ασθενοφόρο. Όταν κατέρρευσε, εκείνος άρχισε να της κάνει CPR, όμως μάταια. Η κοπέλα τοποθετήθηκε αργότερα σε τεχνητό κώμα και πέθανε 4 ημέρες μετά.
Η έκκληση της μητέρας της
Καταρρακωμένη η μητέρα της, Julie Felon, δήλωσε μερικές ημέρες αργότερα, ότι η πυροσβεστική που επίσης βρέθηκε στον χώρο επιβεβαίωσε ότι η 34χρονη είχε αναμείξει 2 καθαριστικά στον κουβά: Χλωρίνη και ένα καθαριστικό τουαλέτας. Καλεί, λοιπόν, όλους να μην κάνουν ανάλογο λάθος και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τον καθαρισμό με τόσο ισχυρά προϊόντα.
Τι να προσέχετε όταν καθαρίζετε με χλωρίνη
Τους τελευταίους μήνες η χρήση της χλωρίνης έχει αυξηθεί σημαντικά σε κάθε νοικοκυριό, γι’αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύουμε την χλωρίνη με άλλα καθαριστικά, καθώς μπορεί να προκύψουν χημικές αντιδράσεις που οδηγούν στην έκλυση αερίων χλωρίου και υδροχλωρικού οξέως, οι οποίες μπορεί είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό.
Η χλωρίνη δεν πρέπει να συνδυάζεται ούτε με ξύδι!
Η χλωρίνη χρησιμοποιείται αδιάλυτη μόνο στη λεκάνη της τουαλέτας και στους νεροχύτες -για τις υπόλοιπες επιφάνειες του σπιτιού πρέπει να διαλύεται σε νερό.
Είναι σημαντικό να φοράμε ειδικά γάντια, ενώ καλό είναι να φοράμε και μάσκα όταν τη χρησιμοποιούμε ευρέως.
Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό είναι σημαντικό να διαβάζετε τις οδηγίες στη συσκευασία!
Τα τελευταία χρόνια, ειδικά από την πανδημία και μετά, η χρήση της χλωρίνης και άλλων καθαριστικών με αντισηπτικές ιδιότητες έχει αυξηθεί σημαντικά σε κάθε νοικοκυριό, όχι άδικα. Η καλή υγιεινή των χώρων μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ατομική μας υγεία. Ποιος αποφάσισε ή συνέστησε ποτέ, όμως, ότι τα καθαριστικά αυτά πρέπει να αναμειγνύονται;
Πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος, το οποίο σύμφωνα με την τοξικολόγο Δρ Kelly Krisna Johnson-Arbor μπορεί να προκαλέσει χημικές αντιδράσεις που οδηγούν στην έκλυση αερίων χλωρίου και υδροχλωρικού οξέως, οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό. Για την ακρίβεια, λέει η ειδικός, η χλωρίνη δεν πρέπει να συνδυάζεται ούτε με ξύδι.
Επιπλέον, η χλωρίνη μπορεί να χρησιμοποιείται αδιάλυτη μόνο στη λεκάνη της τουαλέτας και στους νεροχύτες – για τις υπόλοιπες επιφάνειες του σπιτιού πρέπει να διαλύεται σε νερό. Tέλος, όταν καθαρίζουμε με αυτή θα πρέπει να φοράμε ειδικά γάντια, ή ακόμα και μάσκα αν τη χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Αναφορικά με τη χλωρίνη και τα άλλα καθαριστικά που δεν πρέπει να συνδυάζονται η γιατρός αναφέρει τα εξής:
– Μη συνδυάζεις καθαριστικό λεκάνης και χλωρίνη
Για μία εξαιρετικά βρώμικη τουαλέτα, ένα κλασικό καθαριστικό λεκάνης και το πιγκάλ μπορεί να μην αρκούν. Όταν το συνειδητοποιείς αυτό μπορεί να μπαίνεις σε πειρασμό να ρίξεις από πάνω και χλωρίνη. Μην το κάνεις. «Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να δημιουργήσει αέριο χλώριο. Η εισπνοή αυτού μπορεί να προκαλέσει βήχα, ερεθισμό στη μύτη και τον λαιμό, ακόμα και δυσκολία στην αναπνοή. Η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ πιο επικίνδυνη για άτομα που έχουν άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα», λέει η Δρ Johnson-Arbor, η οποία συμβουλεύει στην περίπτωση που αναπνεύσει κανείς τέτοιο αέριο να σπεύσει άμεσα για φρέσκο αέρα και, αν εμφανίσει ερεθισμό ή οποιαδήποτε ενόχληση, να τρέξει στα επείγοντα.
– Μη συνδυάζεις χλωρίνη και αμμωνία
«Αμμωνία περιέχουν συνήθως τα καθαριστικά για τζάμια. Αν αυτή για κάποιο λόγο συνδυαστεί με τη χλωρίνη, μπορεί να δημιουργηθεί χημική αντίδραση που να εκλύσει έναν τοξικό καπνό αερίου χλωραμίνης. Σε υψηλή συγκέντρωση, το αέριο αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρο», λέει η γιατρός.
– Μη συνδυάζεις χλωρίνη και ξύδι
Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται αυτό, η Δρ Johnson-Arbor λέει ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο, –όπως και οποιουδήποτε όξινου προϊόντος– δημιουργεί αέριο χλώριο, με συνέπεια τον βήχα, την αναπνευστική δυσχέρια και το τσούξιμο στα μάτια που αναφέραμε παραπάνω. Η γιατρός λέει ότι σε περίπτωση που αυτά τα δύο αναμειχθούν δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να τα διαλύσουμε ρίχνοντας νερό, καθώς αυτό απλά θα δημιουργήσει παράγωγα του αερίου. «Αντίθετα, θα πρέπει να απομακρυνθούμε εμείς και όποιος είναι στο σπίτι από το σημείο και να αναζητήσουμε φρέσκο αέρα».
– Μη συνδυάζεις οξυζενέ και ξύδι
Το ξύδι δεν πρέπει να συνδυάζεται ούτε με οξυζενέ, γιατί δημιουργεί υπεροξικό οξύ, το οποίο όχι μόνο είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό, αλλά μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τα μάτια, το δέρμα, τον λαιμό, τη μύτη, ακόμα και τους πνεύμονες.
– Μη συνδυάζεις υγρό απόφραξης και χλωρίνη
Το πρώτο το χρησιμοποιούμε συνήθως σε βουλωμένους σωλήνες και σιφώνια. Τώρα, γιατί έπειτα από αυτό να ρίξει κανείς και χλωρίνη είναι άγνωστο, αλλά σε περίπτωση που το κάνει μπορεί να προκαλέσει χημική αντίδραση δυνητικά θανατηφόρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποφρακτικά περιέχουν συνήθως υδροξείδιο του νατρίου, το οποίο διασπά με χημικό τρόπο τα συσσωρευμένα οργανικά περιττώματα, και καυστική ποτάσα που επιταχύνει τη διαδικασία. Αν στον σωλήνα ρίξει κανείς και χλωρίνη, τα αέρια που θα εκλυθούν θα ανέβουν προς τα πάνω, θα εισέλθουν στο μπάνιο και θα βάλουν σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο τα μέλη του σπιτιού (και βέβαια τα κατοικίδια).
Επίσης, δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται ποτέ διαφορετικές μάρκες αποφρακτικών υγρών.
– Μη συνδυάζεις χλωρίνη και οινόπνευμα
Όταν αυτά τα δύο συνδυαστούν παράγουν χλωροφόρμιο, «το οποίο είναι εξαιρετικά τοξικό, μπορεί να βλάψει τα μάτια, το δέρμα, το ήπαρ, τα νεφρά, ακόμα και το νευρικό σύστημα», λέει η Δρ Johnson-Arbor.