Αύξηση 900% στις διαδικτυακές απάτες από 2015 μέχρι το 2023
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν τα περιστατικά απάτης μέσω διαδικτύου, με τους δράστες να επινοούν συνεχώς νέους τρόπους για να αποσπούν κωδικούς ή άλλα τραπεζικά στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών και να τους αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Η πιο πρόσφατη απάτη γίνεται με αποστολή ψεύτικου μηνύματος στο inbox χρηστών του Facebook, δήθεν, από τον Meta manager, (Meta είναι η μητρική εταιρεία του δημοφιλούς μέσου), ο οποίος μάλιστα υπογράφει ως «Meta maganer» για να αποφεύγει με αυτόν τον αναγραμματισμό το μπλοκάρισμα από τον αλγόριθμο της πλατφόρμας. Στη συνέχεια καλεί τον χρήστη να δώσει τους κωδικούς του στο facebook ώστε να μην κλείσει ο λογαριασμός του και μέσω αυτών οι επιτήδειοι μπορούν να μπουν στο κινητό του χρήστη αποσπώντας τους κωδικούς καρτών, web banking κλπ, και κάνοντας μεταφορά χρημάτων σε δικούς τους λογαριασμούς.
Σε άλλη περίπτωση, ο πολίτης λαμβάνει e-mail από την τράπεζα στην οποία διατηρεί λογαριασμό, με πρόσχημα την επικαιροποίηση στοιχείων αναγκάζουν τους μή υποψιασμένους να στείλουν τον αριθμό λογαριασμού τους, μέσω του οποίοι οι επιτήδειοι αποκτούν πρόσβαση στο viber του χρήστη και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο σε κωδικούς καρτών και web banking.
Όπως μάλιστα τόνισε σήμερα μιλώντας στον Σκάι, ο Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλιακμάνης, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση 900% στις διαδικτυακές απάτες στην οκτετία 2015-2023.
Δείτε το βίντεο:
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών στα εξής:
- Διατηρείτε πάντα ενημερωμένη την ασφάλεια του υπολογιστή σας με λογισμικό προστασίας από κακοβουλο λογισμικό και ένα καλό τείχος προστασίας. Αγοράστε υπολογιστή και λογισμικό προστασίας malware μόνο από αξιόπιστες πηγές.
- Χρησιμοποιήστε το λογισμικό ασφαλείας σας για να εκτελέσετε έλεγχο κακοβουλου λογισμικού εάν πιστεύετε ότι η ασφάλεια του υπολογιστή σας έχει παραβιαστεί.
- Ασφαλίστε τα δίκτυα και τις συσκευές σας και αποφύγετε τη χρήση δημόσιων υπολογιστών ή σημείων πρόσβασης δημόσιων WiFi για ενέργειες που εμπεριέχουν πληκτρολόγηση προσωπικών δεδομένων.
- Επιλέξτε κωδικούς πρόσβασης και PIN που θα ήταν δύσκολο να μαντέψουν οι άλλοι και αλλάζετέ τα τακτικά. Μην τα αποθηκεύετε στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας.
- Μην ανοίγετε συνημμένα και μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κοινωνικής δικτύωσης που έχετε λάβει από αγνώστους – απλώς πατήστε διαγραφή.
- Να είστε προσεκτικοί με τις δωρεάν λήψεις και την πρόσβαση σε ιστότοπους, όπως μουσική, παιχνίδια, ταινίες και ιστότοπους για ενήλικες. Μπορεί να εγκαταστήσουν επιβλαβή προγράμματα χωρίς να το γνωρίζετε.
ΠΗΓΗ: cretaone.gr