Η καλλιέργεια ενός φυτού γαρύφαλλου από σπόρο γαρύφαλλου περιλαμβάνει κάποια βήματα, που αρχίζουν από τους σπόρους και το φύτεμα, μέχρι και την μακροχρόνια φροντίδα του.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικές οδηγίες:
Για επιτυχία στην βλάστηση:
Υλικά που χρειάζονται:
Καλοί σπόροι γαρύφαλλου
Μικρές γλάστρες
Καλά στραγγιζόμενο χώμα γλάστρας
Πλαστικό περιτύλιγμα ή διαφανές κάλυμμα
Ζεστό νερό
Βήματα:
Επιλογή σπόρων γαρύφαλλου: Επιλέξτε φρέσκα,χοντρά γαρύφαλλα για φύτευση. Όσο πιο φρέσκα είναι τα γαρύφαλλα, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιτυχούς βλάστησης.
Μούλιασμα των σπόρων: Μουλιάζουμε τους σπόρους του γαρύφαλλου σε ζεστό νερό για 24 ώρες. Αυτό βοηθά να μαλακώσει το σκληρό κέλυφος του σπόρου, βοηθώντας τη βλάστηση.
Γλάστρες: Γεμίστε μικρές γλάστρες ή δισκάκια για σπόρους με χώμα γλάστρας που στραγγίζει καλά, αφήνοντας λίγο χώρο στην κορυφή για τους σπόρους.
Φύτευση: Φυτέψτε τους μουλιασμένους σπόρους γαρύφαλλου περίπου 2,5 εκ βαθιά μέσα στο χώμα. Τοποθετήστε έναν σπόρο ανά γλάστρα ή τοποθετήστε τα ομοιόμορφα στο δίσκο.
Κάλυψη: Καλύψτε τις γλάστρες ή τους δίσκους με πλαστική μεμβράνη ή διαφανές κάλυμμα για να δημιουργήσετε κάτι σαν θερμοκήπιο. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και της ζέστης, βοηθώντας τη βλάστηση.
Διατήρηση υγρασίας και ζέστης: Διατηρήστε το χώμα σταθερά υγρό αλλά όχι να λιμνάζει. Τοποθετήστε τις γλάστρες ή τους δίσκους σε ζεστό μέρος με ηλιακό φως αλλά όχι άμεσο.
Περίοδος βλάστησης: Οι σπόροι του γαρύφαλλου μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να βλαστήσουν, γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί. Μόλις φανούν τα φυτά, αφαιρέστε το πλαστικό κάλυμμα και αφήστε τα στον ήλιο υπό μερική σκιά.Στην συνέχεια ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
Θα χρειαστείτε:
Μεγαλύτερες γλάστρες με καλή αποστράγγιση
Πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο μείγμα χώματος για γλάστρα
Λίπασμα που να είναι καλά ισορροπημένο, βραδείας αποδέσμευσης ή οργανικό
Βήματα:
Μεταφύτευση: Μόλις τα φυτά βγάλουν μερικά κανονικά φύλλα και είναι κάπως γερά, μεταφυτέψτε τα σε μεγαλύτερες γλάστρες γεμάτες με ένα μείγμα χώματος που στραγγίζει καλά.
Έδαφος και λίπανση: Βεβαιωθείτε ότι το χώμα παραμένει σταθερά υγρό αλλά μην ποτίζετε υπερβολικά. Ρίξτε λίπασμα αλλά με προσοχή και λίγο, για να βοηθήσετε στην ανάπτυξή τους.
Φροντίδα των φυτών γαρύφαλλου:
Φως και θερμοκρασία: Τα φυτά γαρύφαλλου ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές συνθήκες με μερική σκιά. Προσπαθήστε η θερμοκρασία να είναι μεταξύ 15°C και 32°C.
Πότισμα: Διατηρήστε σταθερά υγρό το χώμα. Ποτίστε όταν βλέπετε να είναι στεγνή η επιφάνεια του χώματος αλλά αποφύγετε το πάρα πολύ νερό.
Υγρασία: Τα φυτά αυτά προτιμούν υψηλότερα επίπεδα υγρασίας. Μπορείτε να αυξήσετε την υγρασία ψεκάζοντας τα φυτά τακτικά.
Κλάδεμα: Κλαδέψτε το φυτό κάπου κάπου για να αποκτήσει πυκνή βλάστηση και για να αφαιρέσετε τυχόν νεκρά ή κατεστραμμένα μέρη.
Συγκομιδή γαρύφαλλου: Μπορεί να χρειαστούν κάποια χρόνια για να ωριμάσει ένα φυτό γαρύφαλλου και να παράγει γαρύφαλλα. Μαζέψτε τα γαρύφαλλα όταν γίνουν ροζ ή κοκκινωπά πριν ανοίξουν τελείως και στεγνώστε τα σε σκιερό, καλά αεριζόμενο χώρο.
Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να καλλιεργήσετε με επιτυχία φυτά γαρύφαλλου από σπόρο γαρύφαλλου.Θυμηθείτε, η υπομονή είναι το κλειδί, καθώς τα γαρύφαλλα χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν.