Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΠώς υπολογίζεται το Δώpο Χριστουγέννων 2024 - Ποιοι οι δικαιούχοι

Πώς υπολογίζεται το Δώpο Χριστουγέννων 2024 – Ποιοι οι δικαιούχοι

Οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα πρέπει να καταβάλουν το Δώρο Χριστουγέννων 2024 μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου έχει ως αποτέλεσμα και την αναλογική αύξηση του Δώρου Χριστουγέννων για τους μισθωτούς εργαζόμενους.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του Δώρου Χριστουγέννων 2024 είναι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από τη μορφή της εργασιακής τους σχέσης.

Πιο συγκεκριμένα:

-Οι μισθωτοί με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου.
-Οι εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
-Όσοι εργάζονται για οποιονδήποτε εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων 2024 βασίζεται στον χρόνο εργασίας που έχει πραγματοποιηθεί από την 1η Μαΐου έως και την 31η Δεκεμβρίου. Εάν ο εργαζόμενος έχει δουλέψει ολόκληρη την περίοδο αυτή, δικαιούται ένα πλήρες μισθό (για όσους πληρώνονται μηνιαίως) ή 25 ημερομίσθια (για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο).

Για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εργαστεί όλη την περίοδο, το ποσό υπολογίζεται αναλογικά. Συγκεκριμένα, για κάθε 19 ημέρες εργασίας μέσα σε αυτό το διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται το 1/25 του μισθού ή του ημερομισθίου του.

Επίσης, λαμβάνονται υπόψη οι ημέρες ασθένειας, άδειας ή απουσίας λόγω άδειας μητρότητας.

Τι ισχύει για τη μη καταβολή

Η μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων αποτελεί παράβαση της εργατικής νομοθεσίας. Οι εργαζόμενοι που δεν λάβουν το δώρο μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ή να κινηθούν νομικά διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐουμέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που προαναφέρθηκε δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας,, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Στην έννοια των τακτικών αποδοχών, σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων εντάσσονται επίσης και:

-το επίδομα αδείας: για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666 Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

-η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας ,εφόσον παρέχεται τακτικά
-η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά
-η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.
-η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως.
-η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
-τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους.
-τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας.
-το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας)
το επίδομα κατοικίας

Υπολογισμός στους ωρομίσθιους

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2016 μέχρι 31-12-2016.Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Υπολογισμός στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2016 έως 31/12/2016.

Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση)

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2016 έως 31/12/2016.

Τα πιο σημαντικά