Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαEKTAKTO: Σε συναγερμό μεγάλη πόλη της Ελλάδας- Ξεβράζονται νεκρά ψάρια στην πιο...

EKTAKTO: Σε συναγερμό μεγάλη πόλη της Ελλάδας- Ξεβράζονται νεκρά ψάρια στην πιο γνωστή παραλία της χώρας – Σκηνές αποκάλυψης

Δεκάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στην παραλία των Φαλασάρνων στα Χανιά – Βίντεο και φωτογραφίες

Ιός εντός του θαλάσσιου περιβάλλοντος πιθανολογείται να είναι η αιτία θανάτου των ψαριών

Όπως καταγράφεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και δημοσίευσε ο ιστότοπος flashnews.gr, τα ψάρια, τόσο μεγάλα όσο και μικρά σε μάγεθος, ξεβράστηκαν κατά μήκος της ακτής, ενώ αρκετά από αυτά είχαν ήδη φαγωθεί από άλλα ζώα.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν τα ψάρια ως ροφούς και στήρες, ενώ ανάμεσα σε αυτά βρέθηκε και ένα χέλι.

Ιός εντός του θαλάσσιου περιβάλλοντος η αιτία θανάτου των ψαριών

Η εμφάνιση των συγκεκριμένων ειδών δεν φαίνεται να είναι τυχαία, καθώς, όπως έχει αναφέρει το.ίδιο ειδησεογραφικό μέσο, από τα μέσα Σεπτεμβρίου καταγράφεται στην Κρήτη αυξημένη θνησιμότητα σε ψάρια της οικογένειας Epinephelidae (ροφούς, στήρες και σφυρίδες).

Οι ενδείξεις παραπέμπουν σε ιογενή εγκεφαλοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό Betanodavirus, ο οποίος είναι ευρέως διαδεδομένος στη Μεσόγειο και επηρεάζει ιδιαίτερα τα εν λόγω είδη ψαριών, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον ιό.

Παρά το γεγονός ότι η νόσος προσβάλλει τα ψάρια και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, οι αρμόδιοι συνιστούν προσοχή και αποφυγή κατανάλωσης των νεκρών ψαριών, καθώς ενδέχεται να έχουν αλλοιωθεί.

Δεκάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στην παραλία των Φαλασάρνων στα Χανιά - Βίντεο και φωτογραφίες

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ιογενής εγκεφαλοπάθεια έχει πλήξει και είδη ιχθυοκαλλιέργειας, όπως το λαβράκι, και έχει συνδεθεί με εξάρσεις της νόσου σε άγριους πληθυσμούς σε περιπτώσεις κοντά σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.

Ωστόσο, οι περιοχές όπου παρατηρούνται εξάρσεις στην Κρήτη δεν βρίσκονται κοντά σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός υπάρχει φυσικά στο θαλάσσιο περιβάλλον και μπορεί να προσβάλει άγριους πληθυσμούς.

Τα πιο σημαντικά