Κανείς δεν είχε ιδέα τι μπορεί να κάνει ένα κουταλάκι με ζάχαρη στο μπαλκόνι. Έτσι ίσως όταν διαβάσετε παρακάτω αντί για μέσα στον καφέ σας, να το βάζετε στον κήπο ή στην αυλή.
Ο λόγος μπορεί να… διαβάζεται απίστευτος, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινός.
Μέχρι σήμερα το γεγονός ότι η ζάχαρη προσέλκυε κάθε λογής έντομα ήταν ίσως το μοναδικό πράγμα για το οποίο ήσουν ικανός να την κατηγορήσεις (αν δεν ήσουν της υγιεινής διατροφής).
Μήπως ωστόσο θα πρέπει να της δώσεις άφεση… αμαρτιών;
Γιατί υπάρχει ένα πλάσμα που θα σε «ευχαριστήσει» αν του αφήσεις λίγο ζάχαρη στο μπαλκόνι σου, όπως εσύ θα πρέπει να το ευχαριστείς γιατί είναι υπεύθυνο για τη διατροφή του 90% του παγκόσμιου πληθυσμού!
Ο λόγος για τη μέλισσα, η οποία έχει βάλει το… χέρι της στο 1/3 του φαγητού που τρώμε, καθιστώντας τον… εαυτό της εξαιρετικά απαραίτητο για την επιβίωσή μας.
Οι μέλισσες, ιδιαίτερα όταν έχει ζέστη, μπορούν να κουραστούν και να μην έχουν την απαραίτητη ενέργεια για να επιστρέψουν στην κυψέλη, με αποτέλεσμα να… ξεμείνουν κάπου κουρασμένες, δείχνοντας ακόμα και νεκρές.
«Εάν λοιπόν εντοπίσετε μια εξαντλημένη μέλισσα στο σπίτι σας, ένα απλό διάλυμα ζάχαρης και νερού θα βοηθήσει στο να αναζωογονηθεί», υποστηρίζουν οι ειδικοί και συνιστούν:«Απλά αναμίξτε δύο κουταλιές της σούπας λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης με μια κουταλιά της σούπας νερό και τοποθετήστε το σε ένα κουτάλι για να είναι προσβάσιμο στη μέλισσα».
Το μείγμα νερού και ζάχαρης θα δώσει στην κουρασμένη μέλισσα την αναγκαία ενέργεια για να συνεχίσει το σπουδαίο έργο της!
Γιατί είναι αναγκαίο να προστατεύσουμε τις μέλισσες και πως να το κάνουμε σωστά
Το ήξερες ότι οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την παραγωγή της τροφής μας, μαζί με άλλα έντομα, όμως οι πληθυσμοί των μελισσών που παράγουν μέλι μειώνονται με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς; Αν εξαφανιστούν οι μέλισσες, πολλές και σημαντικές καλλιέργειες θα εξαφανιστούν μαζί τους.
Γιατί είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τις μέλισσες;
Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Εάν οι μέλισσες αφανιστούν, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από τις μέλισσες, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και αυτές. Καρποί όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα αμύγδαλα θα εμφανίσουν απότομη πτώση. Χωρίς τις καλλιέργειες αυτές, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής, αφού το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται στην επικονίαση. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών.
Η μεγαλύτερη απειλή για τις μέλισσες:
Η μεγαλύτερη απειλή για τις μέλισσες είναι τα πολύ τοξικά χημικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανικές καλλιέργειες. Αυτά τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των νεονικοτινοειδών, κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού. Οι μέλισσες τα προσλαμβάνουν από τη γύρη και το νέκταρ, κάτι που βλάπτει το νευρικό τους σύστημα και πολύ συχνά τις οδηγεί στο θάνατο. Επίσης, οι μονοκαλλιέργειες, που καταστρέφουν πλούσια οικοσυστήματα και απειλούν πολλά είδη ανθοφόρων φυτών με εξαφάνιση, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τις μέλισσες, αφού για να επιβιώσουν πρέπει να τρέφονται από μία μεγάλη ποικιλία ανθοφόρων φυτών
9 συμβουλές με το πως να προστατεύσεις και να βοηθήσεις τις μέλισσες:
1. Απόφυγε τη χρήση φυτοφαρμάκων
Για τα περισσότερα προβλήματα των φυτών υπάρχουν φυσικές λύσεις που δεν βλάπτουν το περιβάλλον και την υγεία μας.
2. Προτίμησε βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα στα οποία δεν χρησιμοποιούνται νεονικοτινοειδή ή συστημικά φυτοφάρμακα
3. Καλλιέργησε μελισσοκομικά φυτά
Δέντρα: Αμυγδαλιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, κορομηλιά, ροδακινιά, κερασιά, μηλιά, πορτοκαλιά, χαρουπιά φουντουκιά, κουτσουπιά, πεύκο, έλατο, ευκάλυπτος
Θάμνοι: Θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, θρούμπι, φασκόμηλο, καλέντουλα, βρούβα, κουμαριά, σινάπι, ρείκι, γαϊδουράγκαθο
Κατά προτίμηση, τα φυτά αυτά θα πρέπει να προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες ώστε να μην περιέχουν φυτοφάρμακα που απειλούν τις μέλισσες.
4. Κάνε τον κήπο ή το μπαλκόνι σου φιλικό για τις μέλισσες
… με πολλά και διαφορετικά είδη λουλουδιών που ανθίζουν διαφορετικές εποχές το καθένα. Προτίμησε παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες αντί για τα υβρίδια.
5. Μην καταστρέφεις τις φωλιές των αγριομελισσών που επικονιάζουν πάρα πολλά φυτά
6. Να έχεις πάντα λίγο νερό που σε κάποιο σημείο γιατί το χρειάζονται οι μέλισσες
7. Φτιάξε μία φωλιά για μέλισσες αλλά και για άλλα ωφέλιμα έντομα
8. Αν έχεις χωράφι, μην το οργώνεις ολόκληρο
Σε κάποια άκρη άσε μερικά χόρτα που ανθίζουν ώστε να βρουν τροφή και οι μέλισσες. Προστάτευσε τα δάση και μην ξεχερσώνεις εκτάσεις.
9. Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες που υπάρχουν στην ετικέτα
Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις, αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις φυτοφάρμακα, είναι να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες που υπάρχουν στην ετικέτα. Σε κάθε περίπτωση απόφυγε τα νεονικοτινοειδή και συστημικά φυτοφάρμακα.
Πηγή: Greenpeace
Ανθή Νατσικοπούλου, για το τμήμα ΚΕΕΠ.