Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024
#blackfridayεπικαιρότηταΗ Μαρία μπήκε για επέμβαση ρουτίνας σε νοσοκομείο της Αθήνας και πέθανε...

Η Μαρία μπήκε για επέμβαση ρουτίνας σε νοσοκομείο της Αθήνας και πέθανε στο δωμάτιό της – Τα ερωτήματα και οι ευθύνες

Πώς ένα ταξίδι ρουτίνας στην Αθήνα για μια λαπαροσκοπική επέμβαση αφαίρεσης ινομυώματος στη μήτρα κατέληξε σε θάνατο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, αφήνοντας την οικογένειά της συντετριμμένη και γεμάτη αναπάντητα ερωτήματα

Η 45χρονη Μαρία Ηλιακώστα έφτασε στην Αθήνα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου μαζί με τον σύζυγό της και την 24χρονη εγκυμονούσα κόρη τους, Ευαγγελία, προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης ινομυώματος. Σύμφωνα με τους συγγενείς, οι γιατροί τους είχαν διαβεβαιώσει ότι η επέμβαση θα διαρκούσε περίπου μιάμιση ώρα, και ότι η 45χρονη θα μπορούσε να πάρει εξιτήριο το ίδιο βράδυ. Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδείχθηκε δραματικά διαφορετική.

4566140344941190368919916923170790904790469n 1

Το πρωί της Τετάρτης, 6 Νοεμβρίου, η Μαρία έκανε εισαγωγή στην ιδιωτική κλινική, καθώς οι γιατροί είχαν διαβεβαιώσει ότι ο προεγχειρητικός έλεγχος δεν είχε δείξει κάτι ανησυχητικό. Το χειρουργείο προγραμματίστηκε για τις 1:30 το μεσημέρι. Η οικογένειά της, ο σύζυγός της και η κόρη της, παρέμειναν στο δωμάτιο περιμένοντας νέα από τους γιατρούς. Στις 2 το μεσημέρι, ο γιατρός επικοινώνησε με τον σύζυγο της Μαρίας, ενημερώνοντάς τον ότι δεν επρόκειτο για ινομύωμα, όπως αρχικά είχε διαγνωσθεί, αλλά για αδενομύωμα που είχε εισχωρήσει στα τοιχώματα της μήτρας.

Εξαιτίας αυτού, αποφασίστηκε να γίνει υστερεκτομή. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε ερωτήματα στους συγγενείς, καθώς δεν είχε εντοπιστεί στον προεγχειρητικό έλεγχο.

Η ώρα πέρασε και παρά τις υποσχέσεις των γιατρών ότι η επέμβαση θα ολοκληρωνόταν έως τις 3 το μεσημέρι, η Μαρία δεν είχε ακόμη βγει από το χειρουργείο. Ο σύζυγός της ανησύχησε, προσπαθώντας να επικοινωνήσει με τους γιατρούς και τη γραμματεία της κλινικής, χωρίς ανταπόκριση. Τελικά, στις 17:15 το απόγευμα, ο γιατρός τον καθησύχασε, λέγοντας ότι όλα είχαν πάει καλά.

Η Μαρία επέστρεψε στο δωμάτιό της στις 17:15 το απόγευμα, φανερά καταπονημένη. Η οικογένειά της μίλησε μαζί της τηλεφωνικά, όμως η ίδια ζήτησε ξεκούραση. Στη συνέχεια, άρχισε να παραπονιέται για έντονους πόνους στην κοιλιά. Οι νοσηλεύτριες της χορήγησαν δύο ορούς και την άφησαν να αναπαυθεί. Ωστόσο, γύρω στις 6:15 το απόγευμα, ο σύζυγός της παρατήρησε ότι ο ορός είχε αδειάσει και ζήτησε βοήθεια από τις νοσηλεύτριες.

Όταν προσπάθησαν να ξυπνήσουν τη Μαρία, διαπίστωσαν ότι δεν αντιδρούσε. Ακολούθησε πανικός. Γιατροί και νοσηλεύτριες έσπευσαν στο δωμάτιο, όμως ήταν ήδη αργά. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στις 20:03 το βράδυ, αν και οι συγγενείς της υποστηρίζουν ότι πιθανόν είχε καταλήξει μία ώρα νωρίτερα.

Τα ερωτήματα και οι ευθύνες

Η οικογένεια της 45χρονης προτίθεται να κινηθεί νομικά, επιρρίπτοντας ευθύνες στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Το πιστοποιητικό θανάτου, που υπογράφεται από τον ιατροδικαστή Κωνσταντίνο Καβούρη, αναφέρει ως αιτία θανάτου «απροσδιόριστη μετά την ανάνηψη από γυναικολογικό χειρουργείο». Αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η υπόθεση της Μαρίας Ηλιακώστα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που ακολουθήθηκαν. Πώς μια επέμβαση ρουτίνας κατέληξε σε τραγωδία; Γιατί δεν υπήρξε σαφής και έγκαιρη ενημέρωση της οικογένειας; Και, κυρίως, ποιες ήταν οι συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο της άτυχης γυναίκας;

Τα πιο σημαντικά