Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις αυξήσεις στα καύσιμα, τις επενδύσεις, αλλά και το στεγαστικό του δάνειο και το πόθεν έσχες.
«Το στεγαστικό δάνειό μου δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική μου σταδιοδρομία. Το πήρα πριν εκλεγώ βουλευτής. Σαν δανειολήπτης είμαι πράσινος δεν έχω χάσει ούτε μία δόση. Το πληρώνω και το πληρώνω σωστά. Γιατί το πληρώνω; Γιατί τόσα χρόνια χειρίζομαι τα οικονομικά της οικογένειάς μου με νοικοκυροσύνη. Πληρώνω ακόμα τόκους. Από το μνημόνιο οι τράπεζες έκαναν επέκταση των δανείων με μείωση των δόσεων» είπε ο κ. Γεωργιάδης στο OPEN.
Από τα τελευταία στοιχεία της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) προέκυψε πως το 46% των πρατηρίων είχαν παραβιάσει το περιθώριο κέρδους για τα καύσιμα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης. Ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε πως οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας έχουν ήδη κάνει εκκλήσεις στους πολίτες για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και «πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε σε ένα πλαίσιο πολέμου. Το να υποκρινόμαστε ότι γίνεται πόλεμος στην Ευρώπη και δεν επηρεάζεται η ζωή κανενός μας δεν γίνεται». Στην Ελλάδα «όλα τα εργοστάσια λιγνίτη που μπορούν να λειτουργήσουν, λειτουργούν στο 100%».
Οσον αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής είπε πως στόχος είναι οι Ελληνες πολίτες να πληρώνουν αναλογικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τους φθηνότερους λογαριασμούς. «Το κράτος αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης» με την τροπολογία που κατατέθηκε για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. «Πώς θα διατηρήσουμε την παλιά μας ζωή εν μέσω πολέμου είναι μία λάθος συζήτηση» τόνισε.
Τι συμβαίνει με τα «υπουργοδάνεια»
Σε μείζον πολιτικό ζήτημα εξελίσσεται το ύψος των χρεών σε τράπεζες (και φυσικά πρόσωπα), των μελών του υπουργικού συμβουλίου, θέμα το οποίο ανέδειξε το iEidiseis
Το ποσό των 9.452.785,07 ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές των συζύγων τους, κάτι το οποίο θα αύξανε το ποσό στα 12,7 εκατ. ευρώ) που χρωστούν αθροιστικά οι 59 υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκαλεί ζαλάδα και ανοίγει τη συζήτηση όχι μόνο για το ύψος των δανείων που έχουν πάρει, αλλά και για το αν εξυπηρετούνται κανονικά ή όχι και τι ρυθμίσεις έχουν γίνει.
Κι αυτό γιατί την ίδια ώρα αρκετοί πολίτες που έχασαν τις δουλειές τους και δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν, όπως προβλέπει η δανειακή σύμβαση, τα δάνειά τους, χάνουν τα σπίτια τους για μερικές χιλιάδες ευρώ.
Πώς γίνεται στη μία περίπτωση κάποιος που χρωστάει το 5 ή το 10% του αρχικού δανεισθέντος ποσού να χάνει το σπίτι του, αλλά την ίδια ακριβώς στιγμή ένας υπουργός να μην εξυπηρετεί το δάνειο του και να μην συμβαίνει τίποτα;
Χωρίζονται οι πολίτες σε Α’ και Β’ και ίσως και Γ΄ κατηγορίας;
Τα Πόθεν Έσχες των υπουργών που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δίνουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που ενώ διαθέτει υψηλά εισοδήματα και πάρα πολλά ακίνητα, διατηρεί παράλληλα έναν μεγάλο τραπεζικό δανεισμό που προκαλεί ερωτηματικά και συγκρούεται με το κοινό αίσθημα και φυσικά με την ίδια την κοινωνία που «στραγγαλίζεται» από την ακρίβεια στην ενέργεια, στα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα…
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε εισοδήματα 77.603,54 ευρώ (116.849,23 αν συμπεριλάβουμε κι αυτά της συζύγου του, Μαρέβας Γκραμπόφσκι) και έχει οφειλές ύψους 405.892,96 ευρώ (1.295.928,89 ευρώ αν συμπεριληφθούν και της συζύγου του), όμως το ποσό του δανεισμού τους μειώθηκε μόνο κατά 24.425,85 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν κάθε χρόνο πληρώνει αυτό το ποσό το δάνειο αυτό θα αποπληρωθεί, χωρίς να υπολογίζουμε τους τόκους, σε 53 χρόνια, όταν δηλαδή ο πρωθυπουργός θα είναι σε ηλικία 107 ετών.
Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα ιδιωτικών επενδύσεων. Ο Νίκος Παπαθανάσης ενώ έχει πάρει δάνεια ύψους 316.150 ευρώ, το Πόθεν Έσχες του δείχνει ότι έχει οφειλές ύψους 465.778,42. Αντί, δηλαδή, το αρχικό δανεισθέν ποσό να μειώνεται έχει αυξηθεί κατά 149.628,42 ευρω.
«Πρωταθλητής», πάντως, στις οφειλές είναι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος έχει πάρει 9 δάνεια και χρωστά αθροιστικά 1.535.756,03 ευρώ, αφήνοντας πίσω τον Νότη Μηταράκη, ο οποίος διατηρούσε τα πρωτεία. Πλέον ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκεται στη δεύτερη θέση των μεγαλοοφειλετών υπουργών με υπόλοιπο 1.037.237,72 ευρώ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υπουργός Δικαιοσύνης ο Κώστας Τσιάρας με οφειλόμενο ποσό 730.247,43 ευρώ.
Αντίθετα, 17 υπουργοί δεν έχουν πάρει κανένα δάνειο. Ο λόγος για τους: Παναγιώτη Πικραμμένο, Χρίστο Δήμα, Ζέττα Μακρή, Νίκη Κεραμέως, Παναγιώτη Τσακλόγλου, Δόμνα Μιχαηλίδου, Θάνο Πλεύρη, Γιώργο Αμυρά, Λευτέρη Οικονόμου, Λίνα Μενδώνη, Μάκη Βορίδη, Θεόδωρο Λιβάνιο, Κώστα Καραμανλή, Σίμο Κεδίκογλου, Βασίλη Κικίλια, Ευάγγελο Τουρνά και Γιώργο Γεραπετρίτη.