Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024
ΕλλάδαΝεκρά βρέφη: Καταγγελία για 6ο μωρό.Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το έσωσαν οι γιατροί...

Νεκρά βρέφη: Καταγγελία για 6ο μωρό.Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το έσωσαν οι γιατροί – Τι υποστηρίζει η 24χρονη

Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Καταγγελία και για έκτο μωρό που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υποξαιμία – Τι ερευνούν οι Αρχές

Υπάρχει και 6ο μωρό που σχετίζεται με την 24χρονη Ειρήνη και το οποίο μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο;

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ», η Εισαγγελία Πατρών έχει στοιχεία τα οποία διερευνά για ένα αδελφάκι της Ειρήνης το οποίο όταν η οικογένεια διέμενε στην Αχαΐα (μεταξύ Πατρών – κοντά στην οδό Βορείου Ηπείρου, και Κ. Αχαΐας) μεταφέρθηκε με υποξαιμία στο Νοσηλευτικό ΊδρυμαΌμως αυτό το παιδάκι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν πέθανε. Το έσωσαν οι γιατροί.

Η συγκεκριμένη καταγγελία έχει φθάσει στην Εισαγγελία Πατρών και πλέον ζητούνται και επίσημα στοιχεία από το Νοσηλευτικό Ίδρυμα για το αν όντως υπήρξε τέτοιο συμβάν. Υποξία (υποξαιμία) στα βρέφη, μπορεί να προέλθει από μία σειρά παθολογικών (ή και μη) αιτιών, με αποτέλεσμα το οξυγόνο του βρέφους να πέσει σε ποσοστό κάτω του 90%. Δεν αποκλείεται να επέλθει και ο θάνατος από αυτό. Σε περίπτωση που η Εισαγγελία εξακριβώσει την ύπαρξη ενός έκτου μωρού τότε θα συμπληρώσει τον φάκελό της, στον οποίο έως σήμερα υπάρχει σχεδόν ολοκληρωμένη έρευνα για τα τρία πρώτα βρέφη (το ένα της Κατερίνας στην Κ. Αχαΐα και τα δύο της Ειρήνης), συγκεντρώνονται πληροφορίες για το 4ο της Καλλιόπης από την Αμαλιάδα, όπως και για την αδελφούλα της Ειρήνης που πέθανε στην Αργολίδα όταν εκείνη ήταν 14 ετών (εν έτει 2014).

Η έρευνα προχωρά

Το αποτέλεσμα της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, που ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, αναμένεται να ρίξει άπλετο φως στις υποθέσεις του θανάτου τεσσάρων βρεφών από την Αχαΐα και την Ηλεία. Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, θα εξεταστούν τόσο τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες που έχει σχηματίσει η Αστυνομία, όσο και τα πορίσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων. Παράλληλα, αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από συγγενικά πρόσωπα των βρεφών που απεβίωσαν, αλλά και από πρόσωπα του ευρύτερου φιλικού περιβάλλοντος των οικογενειών των βρεφών. Θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με τους θανάτους των βρεφών από τις αρχές του 2021, οπότε καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος. Σε σχέση με τον θάνατο του βρέφους στην Κ. Αχαΐα η Πατρινή δικηγόρος Βασιλική Ντζελβέ δήλωσε: «Δεν υπάρχει ακόμα κατηγορία για εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο η εντολέας μου, μητέρα από την Κ. Αχαΐα που έχασε το παιδί της, μετά τα όσα έχουν ακουστεί, είναι φυσιολογικό να αντιδράσει».

Όπως προκύπτει από τις ιατροδικαστικές εξετάσεις, δύο βρέφη απεβίωσαν από διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίαςγια ένα βρέφος είναι απροσδιόριστη η αιτία θανάτου και αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, ενώ για το τέταρτο βρέφος αναφέρεται ότι είχε παθολογικό ιστορικό επιληψίας.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Για το «θρίλερ» που καταγράφεται στην Αμαλιάδα, με τους μυστηριώδεις θανάτους βρεφών μίλησε η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου.

«Είναι πολύ λεπτή η υπόθεση και επειδή έχουν ακουστεί διάφορα στα μέσα αυτές τις μέρες, εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Αρχικά να πούμε ότι η παρουσία ενός συγκεκριμένου ατόμου στους θανάτους των παιδιών φαίνεται μόνο σε τρεις θανάτους, σε δύο θανάτους των δικών της παιδιών. Μιλάω για μια συγκεκριμένη κοπέλα η οποία έχει κάνει και δηλώσεις στα μέσα, γι’ αυτό και την αναφέρω. Όπως και στον τελευταίο θάνατο που είχαμε τον Αύγουστο του 2024, ενός ακόμη βρέφους που φαίνεται ότι υπήρχε παρουσία αυτής της γυναίκας και πάλι στον χώρο. Για δύο ακόμη θανάτους που αναφέρονται στα Μέσα δεν υπάρχει εικόνα ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας αυτής, τουλάχιστον προανακριτικά στο υλικό της αστυνομίας, ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας όταν τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους» ανέφερε η κυρία Δημογλίδου.

Ακολούθως πρόσθεσε «υπάρχουν πέντε θάνατοι οι οποίοι έχουν απασχολήσει τα Μέσα. Για τους οποίους όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Κάποια από αυτά τα παιδιά είτε κατέληξαν στην οικία τους, είτε διακομίστηκαν σε κάποιο νοσοκομείο και κατέληξαν στη συνέχεια στο νοσοκομείο. Και για τις πέντε αυτές περιπτώσεις η Ελληνική Αστυνομία σχημάτισε κανονικά δικογραφία συλλέγοντας προανακριτικό υλικό, βεβαιώσεις των θεραπόντων ιατρών, εφόσον υπήρχε νοσηλεία βέβαια του παιδιού στο Νοσοκομείο και του ιστορικού υγείας του παιδιού. Και για τις πέντε περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε νεκροψία νεκροτομή στα παιδιά.

Όμως, όταν η ιατροδικαστική εξέταση είναι ξεκάθαρη και δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια, πόσω μάλλον σε κάποιες από τις πέντε περιπτώσεις που σας ανέφερα, υπήρχαν ξεκάθαρες απαντήσεις από την ιατροδικαστή ότι υπήρχαν προβλήματα υγείας σε κάποια από τα βρέφη. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση που έχασαν τη ζωή τους αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας, οπότε εκεί αποκλείει και η αστυνομία την εγκληματική ενέργεια, όταν δεν υπάρχουν και ενδείξεις ιατροδικαστικές» υπογράμμισε η Κωνσταντία Δημογλίδου.

Τι είπε η Ειρήνη

Η 24χρονη Ειρήνη πάντως επιμένει στο ότι επιχειρούν να της φορτώσουν πράγματα με τα οποία δεν έχει σχέση: ««Μεγάλωσα δύσκολα, οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Με τους γονείς μου μετακινηθήκαμε αρκετές φορές, ζούσαμε σε συνθήκες που τις λες και άθλιες. Εγώ προσωπικά έχω κάνει λάθη στη ζωή μου, όπως όταν έφυγα πριν από λίγα χρόνια από το σπίτι μου με ένα φίλο μου για λίγες μέρες. Όμως, τα παιδιά μου τα υπεραγαπούσα και έκανα τα πάντα για αυτά» είπε. «Είχα περιστασιακές σχέσεις με κάποια άτομα από σχετικά νεαρή ηλικία. Έζησα και τον θάνατο της νεογέννητης αδερφής μου πριν από μια 10ετία, πάνε και αυτό να μου το χρεώσουν σήμερα. Όμως, εγώ προσπαθώ να συνεχίσω τη ζωή μου, εργάζομαι για να τα βγάλω πέρα και παλεύω να μάθω για ποιο λόγο πέθαναν τα παιδιά μου» πρόσθεσε!

Ο γονιδιακός έλεγχος

Στην Εισαγγελία Πατρών έφτασαν χθες οι απαντήσεις για τον γονιδιακό έλεγχο για τα μωρά που πέθαναν και πλέον ο φάκελος της προκαταρκτικής εξέτασης ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση θα ανατεθεί για διερεύνηση από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πάτρας σε Εισαγγελικό Λειτουργό προκειμένου να συνεχιστεί η διερεύνηση των στοιχείων και διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και σε ποιον για τους θανάτους των μωρών.

Τα πιο σημαντικά