Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
διάφοραΑττική Οδός: Βóμβα… μεγατόνων – Πασίγνωστη επιχειρηματίας μπαίνει στο σχήμα

Αττική Οδός: Βóμβα… μεγατόνων – Πασίγνωστη επιχειρηματίας μπαίνει στο σχήμα

Αττική Οδός: Συμφωνία με το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση, για την απόκτηση του 10% της Αττικής Οδού, ανακοίνωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί σε premium 15% έναντι της αρχικής δεσμευτικής επένδυσης που έχει ήδη καταβληθεί από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

O Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνέχεια των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού ανακοινώνει ότι κατόπιν συμφωνίας με την εταιρεία Latsco Direct Investments Cyprus Limited προτίθεται να υποβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ αίτημα για την απόκτηση από την τελευταία του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της “Νέα Αττική Οδός Παραχώρηση Μ.Α.Ε.”.

Η Latsco Direct Investments Cyprus Limited αποτελεί επενδυτικό σχήμα του Latsco Family Office, συμφερόντων κ. Μαριάννας Λάτση. Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί σε premium 15% έναντι της αρχικής δεσμευτικής επένδυσης που έχει ήδη καταβληθεί από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων και στην ολοκλήρωση σχετικών διαδικασιών, όπως προβλέπονται μεταξύ άλλων και από τη σύμβαση παραχώρησης.

Αττική Οδός: Σε ποιες 4 νέες περιοχές θα μπει

Στην αντίστροφη μέτρηση περνά η παραχώρηση της Αττικής Οδού καθώς μένουν μόλις 4 μήνες για να ολοκληρωθεί η υφιστάμενη σύμβαση.

Για να περάσουμε όμως στη νέα παραχώρηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φαίνεται πως θα χρειαστεί ένα διάστημα. Την περασμένη Παρασκευή από το βήμα του 1ου συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να επεκταθεί περαιτέρω η τρέχουσα σύμβαση.

Αυτό που φαίνεται πως εξετάζεται πλέον ως ρεαλιστικό σενάριο είναι να δοθεί η λειτουργία και μόνο στον σημερινό παραχωρησιούχο με τα έσοδα, όπως είπε ο κ.Ταχιάος, να κατευθύνονται στο Δημόσιο. Ουσιαστικά θα υπάρχει δηλαδή μια μεταβατική περίοδος, χωρίς να υπάρχει παραχώρηση στην Αττική Οδό, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ.

Το επόμενο ερώτημα είναι πότε θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστούν κάποιοι μήνες μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να αλλάξει χέρια ο αστικός αυτοκινητόδρομος της Αθήνας και να περάσει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Όπως προβλέπεται θα πρέπει να έχουμε μια σειρά από βήματα.

Τα βήματα αυτά συμπεριλαμβάνουν το οριστικό χρηματοδοτικό μείγμα του δρόμου (δηλαδή οι τράπεζες που στηρίζουν την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), να υποβληθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, να συνταχθεί η νέα σύμβαση παραχώρησης και να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επίσης, θα πρέπει να τσεκαριστεί μέτρο προς μέτρο ο δρόμος για να διαπιστωθεί αν είναι στην κατάσταση που προβλέπεται να είναι και τελικά να δοθεί στον νέο παραχωρησιούχο.

Αυτό το ουσιαστικό βήμα θα πάρει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να αλλάξει χέρια η παραχώρηση.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, η νέα σύμβαση παραχώρησης θα ενεργοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2025.

Οι χρήστες του δρόμου στο μεσοδιάστημα δεν θα δουν κάποια διαφορά, όταν όμως ενεργοποιηθεί η νέα περίοδος παραχώρησης, τότε θα δουν το αντίτιμο του διοδίου από 2,80 που είναι σήμερα, να πέφτει στα 2,50 ευρώ που προβλέπει η νέα σύμβαση.

Ένα μεγάλο τμήμα των αστικών μετακινήσεων στο βόρειο τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας γίνεται συνδυαστικά και με την χρήση της Αττικής Οδού.

Πλέον, η κίνηση στον άξονα τις ώρες αιχμής παρουσιάζει σημαντικά σημάδια κορεσμού και η συζήτηση για το μέλλον του δρόμου έχει ανάψει.

Το πρώτο που αναμένεται να δούμε είναι η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης. Εδώ η περιβόητη προσφυγή του Δήμου Ηρακλείου Αττικής έχει πάει για τον προσεχή Νοέμβριο οπότε ο διαγωνισμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι προς το παρόν “παγωμένος”.

Το έργο, εφόσον τελικά μπορέσει ο διαγωνισμός να προχωρήσει -έστω και με αλλαγές- θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί το 2025 και η ολοκλήρωση του θα μας πάει περίπου στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Η χρηματοδότηση του έργου εκτιμάται σύμφωνα με πηγές να κλειδώσει στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Να θυμίσουμε πως στον διαγωνισμό έχει επικρατήσει το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Στο γενικότερο πλαίσιο των επεκτάσεων ο υφυπουργός Υποδομών, άνοιξε την πόρτα της συζήτησης για την υλοποίηση τους. Χαρακτήρισε σημαντική την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα στα έργα και αποκάλυψε πως το επόμενο διάστημα -προφανώς μετά το καλοκαίρι- θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των Προτύπων Προτάσεων.

Ο κ.Ταχιάος μίλησε για τις τρεις επεκτάσεις, προς Λαύριο, προς Ραφήνα και προς Λ.Βουλιαγμένης (Σήραγγα Ηλιούπολης) αλλά και για τον νέο άξονα Ελευσίνα-Οινόφυτα.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν πέρυσι μέχρι τώρα ήταν σε αδράνεια στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά φαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε κινητικότητα στο θέμα.

Σημαντικός παράγοντας στις αλλαγές, φαίνεται πως θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes η συνδρομή του Δημοσίου. Μια μείωση της συμμετοχής του Κράτους θα βοηθούσε πολύ περισσότερο στην υλοποίηση τόσο μεγάλων έργων μιας και οι δυνατότητες χρηματοδότησης για έργα μέσω του ΕΣΠΑ συνεχώς μειώνονται.

Ήδη στο τελευταίο ΕΣΠΑ (2021-2027) τα οδικά έργα είναι κυριολεκτικά ελάχιστα ενώ και το συνολικό κονδύλι είναι μόλις 2,5 δισ. ευρώ για μεταφορικά έργα. Αν σκεφτούμε πως μόνο τα έργα Μετρό για τη γραμμή 4 και την επέκταση στο Ίλιον έχουν προϋπολογισμό κοντά σε αυτό το νούμερο, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα διαθέσιμα ποσά είναι μετρημένα.

Το κόστος για τις τρεις επεκτάσεις θεωρητικά φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ ενώ περίπου στα 500 εκατ. ευρώ τοποθετείται και ο δρόμος Ελευσίνα-Οινόφυτα.

Ο κ.Ταχιάος μάλιστα εξέφρασε και την επιθυμία του υπουργείου ο νέος αυτός άξονας να συνδυαστεί με σιδηροδρομική γραμμή καθως έτσι θα εξυπηρετούνται πολύ πιο γρήγορα εμπορικά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά και τον πόλο του Θριασίου Πεδίου.

Το γεγονός ότι μια τέτοια κουβέντα ανοίγει σημαίνει πολλά για την Αθήνα και το κυκλοφοριακό της πρόβλημα το οποίο χειροτερεύει κάθε χρόνο.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια με το μετρό και την Αττική Οδό, έχουν ήδη ξεπεραστεί και αυτό το ζούν οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες.

Η γραμμή 4, η επέκταση προς Ίλιον, η δρομολόγηση νέων επεκτάσεων και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, ιδιαίτερα αυτή της Σήραγγας Ηλιούπολης που είναι μια παρέμβαση μέσα στον πυκνό αστικό ιστό, φαίνεται πως θα αποτελέσουν μέρος των νέων παρεμβάσεων για να μπορέσει να ανασάνει κυκλοφοριακά η πόλη και να μπορέσει να βελτιώσει τις συνθήκες μετακίνησης.

Αττική Οδός: Αυτός πήρε το «χρυσωρυχείο» – Πόσα θα πληρώνουμε εμείς

Νέο ιδιοκτήτη απέκτησε εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου η Αττική Οδός!

H ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσε τη μεγαλύτερη οικονομική προσφορά, πάνω από τις όποιες εκτιμήσεις, στο διαγωνισμό για την Αττική Οδό που ανήλθε σε 3.270.000.000 ευρώ και όπως φαίνεται είναι ο πλειοδότης της 25ετούς σύμβασης παραχώρησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας και τα έξι επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν τις εξής οικονομικές προσφορές (με αλφαβητική σειρά):

ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A. – 2.700.000.000 ευρώ.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – 3.270.000.000 ευρώ.
Ένωση προσώπων BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. – RUBICONE MIDCO, B.V. –INTRAKAT A.E. – 2.050.050.908,21 ευρώ.
Ένωση προσώπων MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.ar.l. – FINCOP INFRASTRUCTURE LTD – 2.350.000.000 ευρώ.
Ένωση προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S. – 3.106.000.000 ευρώ.
Ένωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – MERIDIAM EASTERN EUROPE INVESTMENTS 4 S.A.S. – 2.548.000.000 ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει με τον έλεγχο των οικονομικών προσφορών σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού και οι ανωτέρω Προεπιλεγέντες Επενδυτές θα ενημερωθούν για την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Αττική Οδός: Δείτε πού θα φτάσουν τα διόδια

Τι προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης. Πού θα φτάσουν οι τιμές στα διόδια. Εξοντωτικά πρόστιμα έως 20 εκ. ανά όχημα και καταγγελία της σύμβασης για εγκλωβισμένα οχήματα.

Με ρήτρες φωτιά που οδηγούν σε πέναλτι έως 20 εκατομμυρίων ανά όχημα που θα μείνει εγκλωβισμένο για πάνω από ένα 24ωρο στην Αττική Οδό αλλά και με αύξηση της τιμής του διοδίου στα 3,25 ευρώ από 2,50 ευρώ μετά την πρώτη πενταετία, μεταφέρεται στα στρατηγεία των οκτώ υποψηφίων επενδυτών η αξιολόγηση της τελικής σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, η οποία θα καθορίσει το ύψος του τιμήματος αλλά και τον αριθμό των συμμετεχόντων.

O εγκλωβισμός εκατοντάδων αυτοκινήτων στην Αττική Οδό τον Φεβρουάριο του 2022 που κόστισε στην φήμη και την αξιοπιστία της πρώτης μεγάλης παραχώρησης της χώρας, δείχνουν να αποτελούν ένα ισχυρό δίδαγμα για την μελλοντική σύμβαση και τους χρόνους ανταπόκρισης σε αντίστοιχα συμβάντα που πλέον γίνονται πολύ αυστηροί έως εξοντωτικοί παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν και βελτίωσαν τους αρχικούς όρους της σύμβασης.

Αττική Οδός: Πώς το διόδιο θα αυξηθεί κατά 30%

Ταυτόχρονα, η νέα παραχώρηση επανέρχεται στο αρχικό σχέδιο της διαφορετικής χρέωσης εντός της ημέρας, με αύξηση του διοδίου κατά 30% στα 3,25 ευρώ τις ώρες αιχμής (από τις 7 έως τις 9 το πρωί και από 4 έως τις 6 το απόγευμα) μετά την πρώτη πενταετία.

Η κυβέρνηση έχει ορίσει την τιμή του διοδίου για τα πρώτα πέντε χρόνια της νέας σύμβασης στα 2,50 από 2,80 σήμερα.

Για την αύξηση, η οποία θα γίνει με την συναίνεση του ελληνικού δημοσίου, αρκεί στις υπόλοιπες ώρες μη αιχμής, να υπάρχει αισθητή μείωση της τιμής του κομίστρου ώστε ο μέσος όρος του διοδίου όλης της μέρας να μην ξεπερνά τα 2,50 ευρώ.

Το δικαίωμα αύξησης του διοδίου προκύπτει όταν η μέση ωριαία αύξηση της κυκλοφορίας κατά τις δυο περιόδους αιχμής (πρωί –απόγευμα) και τουλάχιστον για 2 ώρες της μέρας είναι χαμηλότερη των 45 χιλιομέτρων την ώρα.

Αυτό θα πρέπει να συμβαίνει για 30 μέρες και για περίοδο 6 συνεχόμενων μηνών (π.χ από Ιανουάριο έως Ιούνιο) αφαιρώντας το καλοκαίρι, σε 4 τμήματα του οδικού άξονα και με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον σε τρία από αυτά, θα πρέπει να παρατηρούνται οι ανωτέρω συνθήκες.

Πρόκειται για κομμάτια του αυτοκινητόδρομου αρκετά επιβαρυμένα σε επίπεδο κυκλοφορίας που δημιουργούν καθημερινά μεγάλες βραδυπορίες και αναστάτωση στους οδηγούς ανάμεσα στα οποία είναι τα τμήματα στον κόμβο Μεταμόρφωσης και στις δύο κατευθύνσεις, η Σήραγγα Βριλησσίων, η σήραγγα Δουκίσσης Πλακεντίας κ.α.

Η νέα σύμβαση εισάγει επιπλέον δύο καινούρια στοιχεία. Πρώτον, υιοθετεί ακριβότερα διόδια για τα φορτηγά παλαιότερης τεχνολογίας με μεγάλες εκπομπές ρύπων και φθηνότερα για την νεότερη γενιά Euro6, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως και με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν ήδη υιοθετηθεί στην Εγνατία Οδό.

Δεύτερον για πρώτη φορά, ορίζει είσπραξη εσόδων υπέρ του δημοσίου που ανέρχεται σε ποσοστό 7,5% των μικτών εσόδων της Αττικής Οδού.

Τα πιο σημαντικά