Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024
ΕλλάδαΠροσοχή: Αuτά είναι τα επικίνδυνα πατατάκια που πωλούνται στην Ελλάδα

Προσοχή: Αuτά είναι τα επικίνδυνα πατατάκια που πωλούνται στην Ελλάδα

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.

Οι Αρχές της Ολλανδίας ενημέρωσαν πριν από λίγες ημέρες, 13 χώρες για σοβαρό κίνδυνο από σνακ nacho με τυρί. Σε νέα σημερινή ενημέρωση στην ειδοποίηση προστέθηκαν και άλλες 5 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του Cibum της 11ης Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τα  nacho cheese snack μάρκας  Rockly που πωλούνται σε Ελλάδα, Αυστρία Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Μάλτα, Ολλανδία  και Βρετανία. Ήδη έχουν ανακληθεί από την αγορά του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Μάλτας.

rockly cheese

Σύμφωνα με την ειδοποίηση, που έγινε μέσω του Ευρωπαϊκού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (Rapid Alert System for Food and Feed), τα σνακ περιέχουν γάλα που είναι βασικό αλλεργιογόνο, χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα.

Το γάλα χαρακτηρίζεται «τροφικό αλλεργιογόνο προτεραιότητας» γι΄αυτό εάν αποτελεί μέρος της σύνθεσης του προϊόντος, πρέπει να δηλώνεται στον κατάλογο των συστατικών ή σε ξεχωριστή δήλωση «περιέχει» αμέσως μετά τη λίστα των συστατικών. Τα άτομα που έχουν αλλεργία ή σοβαρή ευαισθησία στο γάλα διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης εάν καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν γάλα. Υπενθυμίζεται ο θάνατος της 17χρονης μαθήτριας στην Κρήτη που ήταν αλλεργική στα γαλακτοκομικά και κατανάλωσε βούτυρο. Η αλλεργία στο γάλα είναι μια άτυπη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στο γάλα και στα προϊόντα που περιέχουν γάλα. Είναι μια από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά. Το αγελαδινό γάλα είναι η συνήθης αιτία αλλεργίας στο γάλα, αλλά το γάλα από πρόβατα, κατσίκες, βουβάλια και άλλα θηλαστικά μπορεί επίσης να προκαλέσει αντίδραση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με τροφικές αλλεργίες (60%) βασίζονται στην ανάγνωση της συσκευασίας του προϊόντος στο κατάστημα για να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα – αλλά μόνο ένας στους τέσσερις που ελέγχει τις ετικέτες των τροφίμων (24%) βρίσκει πάντα τις πληροφορίες που χρειάζεται. Σε έρευνα του GS1UK, πάνω από τα μισά άτομα με τροφικές αλλεργίες (56%) είχαν αλλεργική αντίδραση από εσφαλμένη ή ασαφή συσκευασία τροφίμων, με το 23% να έχει υποστεί πολλαπλές αντιδράσεις.

11 10 24 WS nacho 1

Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται συνήθως αμέσως μετά την κατανάλωση γάλακτος. Τα σημεία και τα συμπτώματα της αλλεργίας στο γάλα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν συριγμό, έμετο, κνίδωση και πεπτικά προβλήματα. Η αλλεργία στο γάλα μπορεί επίσης να προκαλέσει αναφυλαξία – μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αντίδραση.

Τα πιο σημαντικά