Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024
ΕλλάδαΣάστισαν χιλιάδες Έλληνες μόλις είδαν τους λογαριασμούς ρεύματος: Τι είναι η κιλοβατώρα...

Σάστισαν χιλιάδες Έλληνες μόλις είδαν τους λογαριασμούς ρεύματος: Τι είναι η κιλοβατώρα του μεσημεριού και του Σαββατοκύριακου

Τα καινούργια “διζωνικά” τιμολόγια θα προσφέρουν χαμηλή τιμή κιλοβατώρας, η οποία θα ισχύει συγκεκριμένες ώρες αλλά και μέρες.

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν καινούργια “διζωνικά” τιμολόγια τα οποία θα προσφέρουν χαμηλή τιμή κιλοβατώρας (ενδεχομένως και κάτω από τα 10 λεπτά ανά Kwh) η οποία όμως θα ισχύει μόνο για την κατανάλωση που θα γίνεται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι αλλά και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Όσο για τις υπόλοιπες ώρες, η χρέωση θα είναι 40-50% υψηλότερη ώστε να υπάρχει ουσιαστικό κίνητρο να μεταφερθεί η κατανάλωση στις ώρες που προαναφέρθηκαν.

Και πώς θα γίνει η προσαρμογή εκατοντάδων χιλιάδων καταναλωτών; Αυτό είναι και το “στοίχημα” για τα νοικοκυριά. Να αρχίζουν να προσαρμόζονται ακολουθώντας μια τάση που διαμορφώνεται σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου με τα καινούργια “διζωνικά” τιμολόγια -είναι αυτά που θα διαδεχτούν τα νυχτερινά που τελειώνουν από την ελληνική αγορά ύστερα από 10ετίες- είναι απλώς ένα δείγμα αυτού που έρχεται. Με την εγκατάσταση των “έξυπνων μετρητών”, οι τιμολογιακές πολιτικές θα γίνουν ακόμη πιο σύνθετες, καθώς η χρέωση θα μπορεί να αλλάζει όχι μόνο για κάποια περίοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και τα Σαββατοκύριακα αλλά… ανά ώρα. Από τη στιγμή που ο έξυπνος μετρητής γνωρίζει πότε καταναλώνεται το ρεύμα με ακρίβεια λεπτού ή… δευτερολέπτου, έχει και η εταιρεία τη δυνατότητα να προσαρμόσει την τιμολογιακή της πολιτική.

Το νυχτερινό τιμολόγιο που ισχύει σήμερα (από την 1η Νοεμβρίου θα εφαρμοζόταν κανονικά από τις 15:00 μέχρι τις 17:00 και από τις 02:00 τα ξημερώματα μέχρι τις 08:00 το πρωί ενώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου εφαρμόζεται από τις 23:00 το βράδυ μέχρι τις 07:00 το πρωί) είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος. Το μονοπώλιο της ΔΕΗ, έδινε ένα κίνητρο στους καταναλωτές να καταναλώσουν περισσότερο ρεύμα μέσα στη νύχτα ώστε να μην παράγεται άσκοπα το ρεύμα από τα λιγνιτικά εργοστάσια. Τα τελευταία, έπρεπε να δουλεύουν αδιάκοπα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και δεν υπήρχε η δυνατότητα τεχνικά να περιορίζουν την παραγωγή στις ώρες χαμηλής ζήτησης.

Πού έχουμε φτάσει όμως σήμερα;

Το ρεύμα που παράγεται μέσα στη νύχτα, είναι ακριβότερο από αυτό που παράγεται την ημέρα οπότε και λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά. Οπότε, έχουμε φτάσει στον εξής οικονομικό παραλογισμό: το ρεύμα της ημέρας που κοστίζει ακριβότερα να πωλείται φθηνότερα και το ρεύμα της ημέρας που κοστίζει φθηνότερα ή και καθόλου (σ.σ κάποιες ώρες της ημέρας η τιμή χονδρικής πέφτει στο μηδέν λόγω ήλιου) να πωλείται ακριβότερα. Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι οι περισσότερες εταιρείες δεν προσφέρουν “νυχτερινό” ενώ και η ΔΕΗ που το δίνει, εφαρμόζει χρέωση 12 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Για την αλλαγή από το νυχτερινό στο διζωνικό δεν απαιτείται αλλαγή μετρητή. Θα προγραμματιστούν εκ νέου οι υφιστάμενοι, οι οποίοι βεβαίως σταδιακά τα επόμενα χρόνια θα αντικαθίστανται από τους ψηφιακούς. Από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί η οικονομική λογική (φθηνότερο κόστος χαμηλότερη τιμή, υψηλότερο κόστος υψηλότερη τιμή) το αναμενόμενο είναι ότι θα πολλαπλασιαστούν οι προσφορές για το διζωνικό τιμολόγιο. Είναι πολύ πιθανό ότι αν δεν υπάρξει σοβαρή επιδείνωση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ. προς το παρόν το φθινόπωρο κυλά ομαλά με αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής) η τιμή στις ώρες χαμηλής χρέωσης που θα οριστούν, να πέσει και κάτω από τα 10 λεπτά.

Τα πιο σημαντικά