Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024
διεθνή«Δεν περίμενα ποτέ να έχω καρκίνο του εντέρου στα 24 μου –...

«Δεν περίμενα ποτέ να έχω καρκίνο του εντέρου στα 24 μου – Ποια ήταν τα συμπτώματα που είχα επί 6 χρόνια»

Η Shelby Preston ήταν μόλις 24 ετών όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου, ενώ για καιρό οι γιατροί της έλεγαν ότι είχε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή έλλειψη σιδήρου.

Ευτυχώς, ο καρκίνος της Shelby εντοπίστηκε στα αρχικά στάδια, κυρίως λόγω της επιμονής της να αναζητήσει βοήθεια για τα συμπτώματά της.

Από την ηλικία των 18 ετών περίπου, η Shelby άρχισε να αντιμετωπίζει επεισόδια διάρροιας, αιμορραγίας και κοιλιακού πόνου. Επίσης, παρά την υγιή όρεξή της, έχανε βάρος.

«Συνέβαινε κάθε λίγους μήνες και έβλεπα τον γιατρό μου αρκετές φορές και έκανα αρκετές φυσικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος. Στην αρχή, μου είπαν ότι τα επίπεδα σιδήρου μου ήταν πολύ χαμηλά και μετά ότι είχα σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», περιγράφει η ίδια στην Express UK και συνεχίζει:

«Μέχρι το 2022, ωστόσο, το βάρος μου είχε πέσει στα 38 κιλά και στις διακοπές τον Μάιο του ίδιου έτους με τον φίλο μου τον Will άρχισα να αιμορραγώ πολύ. Ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και έπρεπε να πιέσω ξανά για απαντήσεις».

Η Shelby παραπέμφθηκε τελικά σε έναν γαστρεντερολόγο, ο οποίος πραγματοποίησε μια εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση, γνωστή και ως εμβέλεια εντέρου, όπου μια κάμερα εισάγεται από το ορθό για να κοιτάξει στο κάτω μέρος του παχέος εντέρου. «Ήταν η πρώτη φορά, παρά τα έξι χρόνια συμπτωμάτων, που κάποιος είχε κοιτάξει μέσα στο σώμα μου», λέει η Shelby.

καρκίνο του εντέρου
Φωτογραφία: Shelby Preston/Exoress UK

«Ξαπλωμένη στο κρεβάτι, κοιτάζοντας την οθόνη, είδα μια επιθετική ανάπτυξη που αιμορραγούσε. Ένιωσα σωματικά άρρωστη από φόβο. Ο γιατρός εξήγησε ότι ήταν ένας πολύποδας του παχέος εντέρου, που συνήθως είναι καλοήθεις, αλλά είχε κάνει βιοψία», συνεχίζει.

Η διάγνωση για τον καρκίνο του εντέρου πρώτου σταδίου

Μια εβδομάδα αργότερα, η Shelby έλαβε την είδηση ​​ότι είχε καρκίνο του εντέρου πρώτου σταδίου. «Ήξερα, όταν μου είπαν να φέρω κάποιον μαζί μου στη συνάντηση, ότι δεν θα ήταν καλά νέα, αλλά ήταν και πάλι τεράστιο σοκ να ακούσω τη λέξη “καρκίνος”. Ποτέ δεν πιστεύεις ότι θα σου συμβεί, πόσο μάλλον όταν είσαι 20 χρονών», αναφέρει η ίδια.

Δυστυχώς, η εμπειρία της Shelby από τη διάγνωση καρκίνου του εντέρου σε τόσο νεαρή ηλικία δεν είναι μοναδική. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος προέβλεψε επίσης αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας και σε νεότερους ασθενείς από την πάθηση.

«Ένιωσα τρομοκρατημένη αλλά και ανακουφισμένη που συνέχισα να αναζητώ μια εξήγηση για τα συμπτώματά μου, θα μπορούσαν να ήταν ακόμα χειρότερα νέα», λέει η Shelby και προσθέτει: «Μου είπαν ότι θα μπορούσα να κάνω μια διαδικασία που ονομάζεται TEM (Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική) η οποία γίνεται μέσω του πρωκτού, οπότε δεν θα έχω τομή ή ουλή. Θα αφαιρούσε τους καρκινικούς πολύποδες, αφήνοντας το ορθό μου ανέπαφο, χωρίς στομία».

«Ή, θα μπορούσα να κάνω πιο σοβαρή χειρουργική επέμβαση όπου ένα τμήμα του ορθού μου θα αφαιρούνταν οριστικά. Θα είχα προσωρινή στομία  αλλά υπήρχε περίπτωση να γίνει μόνιμη. Το όφελος ήταν ότι υπήρχε μικρότερος κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου. Η οικογένειά μου και ο Will ήταν υποστηρικτικοί, αλλά τελικά ήταν δική μου επιλογή. Επέλεξα το δεύτερο γιατί μου έδωσε τις καλύτερες πιθανότητες να ζήσω χωρίς καρκίνο», λέει η Shelby.

Η ζωή μετά τον καρκίνο του εντέρου

Η επτάωρη χειρουργική επέμβαση στο έντερο της Shelby ήταν επιτυχής και πέρασε τους επόμενους εννέα μήνες με προσωρινή στομία ενώ το σώμα της θεραπεύτηκε. «Ήμουν τρομοκρατημένη με την προοπτική της στομίας, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι αν αυτό ήταν που χρειαζόταν για να απαλλαχθώ από τον καρκίνο, τότε έπρεπε απλώς να το αποδεχτώ και να μάθω να ζω με αυτή», λέει.

«Συνδέθηκα με άλλους νέους με στομία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αλληλεγγύη και οι συμβουλές τους ήταν πολύ χρήσιμες. Τον Αύγουστο του 2023 η πορεία μου αναστράφηκε και τώρα η λειτουργία του εντέρου μου είναι περίπου 80% εκατό φυσιολογική. Έχω ακόμα στιγμές που χρειάζομαι την τουαλέτα επειγόντως και κάνω μια ισορροπημένη διατροφή, προσπαθώντας να αποφύγω τα τρόφιμα στα οποία είναι ευαίσθητο το έντερό μου», προσθέτει η κοπέλα.

Η Shelby δεν χρειάστηκε περαιτέρω θεραπεία, αλλά κάνει τακτικές ακτινογραφίες, εμβέλεια και εξετάσεις αίματος. «Μέχρι στιγμής, είναι όλα καθαρά. Είναι δύσκολο να μην αισθάνεσαι άγχος, και ακόμη και μια στομαχική διαταραχή μπορεί να είναι ανησυχητική, ότι είναι κάτι πιο επικίνδυνο. Προσπαθώ να προχωρήσω μπροστά από αυτό που έχω περάσει και πιστεύω ότι ο καρκίνος είναι πίσω μου», αναφέρει.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη διάγνωσή της, η Shelby θέλει να μοιραστεί τη σημασία του να μην αγνοείτε ποτέ τα συμπτώματα και να υποστηρίζετε τον εαυτό σας.

«Οι άνθρωποι στην ηλικία μου πιστεύουν ότι ο καρκίνος δεν είναι κάτι που τους επηρεάζει, αλλά συμβαίνει όλο και περισσότερο. Αν ανησυχείτε, μην απορρίψετε τα συμπτώματα, αναζητήστε βοήθεια και μην τα παρατάτε μέχρι να είστε ικανοποιημένοι ότι ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα. Η επιμονή μου έσωσε τη ζωή», καταλήγει η νεαρή κοπέλα.

Πηγή: oloygeia.gr

Τα πιο σημαντικά