Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024
ΕλλάδαΕφιαλτıκή πρόβλεψη Παπαζάχου για τον σεισμό στο Άγιο Όρος: «Δεν αποκλείεται να...

Εφιαλτıκή πρόβλεψη Παπαζάχου για τον σεισμό στο Άγιο Όρος: «Δεν αποκλείεται να “σπάσει” το ρήγμα με δόνηση 6 Ρίχτερ»

Ανησυχία προκάλεσαν οι σεισμοί που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής 22/9 στο Άγιο Όρος, με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν το συγκεκριμένο ρήγμα.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο halkidikinews.gr τόνισε ότι τέτοιου μεγέθους σεισμούς καταγράφονται καθημερινά στον ελλαδικό χώρο και δεν υπάρχει ανησυχία. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, είπε ο καθηγητής, «έχουμε μια σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες».

Ο κ. Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «σπάσει» το ρήγμα αυτό με έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μοναχοί στις κοντινές περιοχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, όπως τόνισε.

agio oros

«Έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο νέο ρήγμα. Μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Και επειδή αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6, τα μέτρα ετοιμότητας στις κοντινές περιοχές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ», είπε ο κ. Παπαζάχος.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής στο δεύτερο πόδι, που είναι απέναντι, δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο. «Όμως, οι πιο κοντινές περιοχές, όπως είναι η Ουρανούπολη, οριακά μέχρι την Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα, και κυρίως οι μονές του Αγίου Όρους, θα πρέπει να είναι σε μία εγρήγορση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παλιά κτήρια που έχουν προβλήματα», συμπλήρωσε ο κ.Παπαζάχος.

Δείτε το βίντεο:

Τα πιο σημαντικά