Δευτέρα, Ιανουάριος 13 2025
διεθνήΠαγκόσμιος συναγερμός: Βρέθηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού Oropouche - Τι συμπτώματα...

Παγκόσμιος συναγερμός: Βρέθηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού Oropouche – Τι συμπτώματα εμφανίζει

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, καθώς εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού Oropouche.

Πρόκειται για 19 κρούσματα που αναφέρθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο: 12 στην Ισπανία, πέντε στην Ιταλία και δύο στη Γερμανία.

Όλα συνδέονται με πρόσφατα ταξίδια στην Κούβα και τη Βραζιλία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC)

coronavirus 7431634 1280

Τα συμπτώματα του ιού Oropouche

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία προειδοποίησε τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους -ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες- από τα ταξίδια σε περιοχές με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων.

Ο ιός Oropouche μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό και μυϊκούς και αρθρικούς πόνους, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις έγκυες γυναίκες. Μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, αναπτυξιακά προβλήματα και παραμορφώσεις για το έμβρυο, ανέφερε το ECDC, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό είναι «ακόμη υπό διερεύνηση».

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τον Ιούλιο μετά τη γέννηση τεσσάρων μωρών με μικροκεφαλία.

Σύμφωνα με το ECDC, δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία του OROV. Ενώ η ασθένεια είναι σπάνια θανατηφόρα, η Βραζιλία ανέφερε πρόσφατα τους δύο πρώτους θανάτους στον κόσμο από τον ιό, και οι δύο γυναίκες στα 20 τους χρόνια.

Από τον Ιανουάριο, έχουν αναφερθεί πάνω από 8.000 κρούσματα στη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, με αναφερθείσες εστίες στη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Κολομβία, το Περού και την Κούβα.

Το ECDC δήλωσε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης για τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν σε επιδημικές περιοχές στην Αμερική «εκτιμάται ως μέτριος». Ωστόσο, η πιθανότητα έκθεσης του ανθρώπου στην Ευρώπη παραμένει πολύ χαμηλή, καθώς οι σκνίπες και τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό απουσιάζουν από την ήπειρο και δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα πιο σημαντικά