Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025
ΕλλάδαΑν το παιδί σας ρωτήσει «τι είναι πρότυπο», διαβάστε του όσα είπαν...

Αν το παιδί σας ρωτήσει «τι είναι πρότυπο», διαβάστε του όσα είπαν οι αθλητές μας

Οι δηλώσεις των Ελλήνων αθλητών μετά την κατάκτηση ή μη ενός μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως πυξίδα για το μέλλον

Τα πρότυπα παίζουν σημαντικό ρόλο και ενίοτε καθοριστικό, στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού. Και είναι στο χέρι του κάθε γονιού να εμφυσήσει τις κατάλληλες βάσεις και αξίες στο παιδί του, ούτως ώστε μεγαλώνοντας να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα πρότυπα που θέλει να ακολουθήσει ή να μιμηθεί.

Βρισκόμαστε στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και οι Έλληνες αθλητές δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξασφαλίσουν μία καλή θέση και ένα μετάλλιο στα αγωνίσματά τους. Είτε τα καταφέρνουν, είτε όχι, από τις δηλώσεις τους και μόνο αποδεικνύονται ισχυρά πρότυπα για τα παιδιά μας.

Έτσι, λοιπόν, αν το παιδί σας, σάς ρωτήσει «τι είναι πρότυπο» τότε διαβάστε του όσα είπαν οι αθλητές μας μετά την κατάκτηση ενός μεταλλίου ή όχι. Δηλώσεις αξιοπρέπειας, ισχυρού χαρακτήρα και κυρίως παιδείας.

Καραλής: «Αυτό που θέλω να πω στα νέα παιδιά, είναι να πιστεύουν στα όνειρά τους»

Ο «Ιπτάμενος» Εμμανουήλ Καραλής μετά τον θρίαμβό του και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου έστειλε ένα σπουδαίο μήνυμα σε όλα τα νέα παιδιά και όχι μόνο.

«Τώρα που ηρέμησα, σκέφτομαι ό,τι έχω περάσει ως αθλητής, ως άνθρωπος. Τις δυσκολίες, την κατάθλιψη, τον ρατσισμό, τους τραυματισμούς. Μπορώ να πω ότι όλα αυτά με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι τώρα. Δυνατό, με αυτοπεποίθηση, ένας τρίτος ολυμπιονίκης. Δεν είμαι ειδικός, ξεπερνάω στιγμές, θα έχω κι άλλες καλές και κακές. Είμαι 24.

Αυτό που θέλω να πω στα νέα παιδιά, είναι να πιστεύουν στα όνειρά τους. Είναι πάρα πολύ δύσκολος αυτός ο κόσμος, αλλά με επιμονή και με υπομονή, με πίστη στον εαυτό σου, θα κάνεις πράγματα.

Θέλω να ευχαριστιέμαι τον αγώνα, θέλω να μπαίνω με την καρδιά μου και με την ψυχή μου. Ήθελα ένα μετάλλιο, το είχα πει στην οικογένειά μου. Το πίστευα και όταν βλέπεις γύρω σου τους ανθρώπους σου να πιστεύουν σε εσένα, όλα γίνονται αληθινά. Τα κατάφερα, έβαλα τα κλάματα με τους γονείς μου, τους ευχαρίστησα για την πίστη και για την ενέργεια που μου έχουν δώσει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν το έχω καταλάβει ακόμα, δεν έχω καταλάβει τι έχω κάνει, μόλις πάω στο Ολυμπιακό Χωριό θα μου το δώσουν να το καταλάβω.

Ήθελα να αφήσω το 5.95, είπα να πάω όλα για όλα, να προσπαθήσω στα έξι μέτρα. Όταν μου είπαν ότι ήμουν τρίτος, συγκινήθηκα, αλλά έπρεπε να κάνω τα άλματα για το ασημένιο μετάλλιο. Θέλω να βλέπω τα έξι μέτρα, θα το κάνω σύντομα, φέτος ή του χρόνου. Είναι στα άμεσα πλάνα μου και των προπονητών μου. Αυτό το μετάλλιο μου δίνει κίνητρο για ακόμη περισσότερα. Αν πηδήξεις έξι μέτρα, μπαίνεις στο Πάνθεον. Είναι κάτι ιστορικό. Είμαι έτοιμος. Ξέρω ότι θα το κάνω, είμαι 100% σίγουρος. Όλα είναι θέμα χρόνου, ενέργειας, συνθηκών, να είναι όλα καλά.

Ευχαριστώ όλους πάρα πολύ. Όχι μόνο για εμένα, για όλους τους αθλητές που είμαστε πάνω από 100 στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο να φτάσεις εδώ, να είμαστε όλοι οι Έλληνες ένα. Να συνεχίσετε να υποστηρίζετε τις προσπάθειες των αθλητών, αναμένουμε κι άλλα μετάλλια. Η αγάπη που έχω λάβει από τον κόσμο δεν υπάρχει, τους ευχαριστώ πάρα πολύ όλους».

Ντούσκος: «Ένα μεγάλο συγγνώμη που δεν μπόρεσα να αποδώσω»

Με την 6η θέση συμβιβάστηκε ο Στέφανος Ντούσκος στον τελικό του σκιφ στην κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Με επίδοση 7:02.05 ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τόκιο, αν και βρέθηκε στην 3η θέση στα 1.000 μέτρα, είδε τον Νεοζηλανδό Τόμας Μάκιντος να τον προσπερνά στα 1.500, αλλά από 4ος εν τέλει ο Στέφανος Ντούσκος πέρασε 6ος και τελευταίος τη γραμμή του τερματισμού.

«Δεν ήμουν καλά σήμερα. Κάποιοι παράγοντες με έχουν επηρεάσει πάρα πολύ. Δεν κοιμήθηκα καθόλου εχθές το βράδυ και προσπάθησα σήμερα να κάνω ότι καλύτερο μπορούσα για την Ελλάδα αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Συνεχίζω παρακάτω, έχω μάθει να παλεύω και να αγωνίζομαι και θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για το Λος Άντζελες. Ελπίζω εκεί να μπορέσω να κατακτήσω ένα μετάλλιο».

Πετρούνιας: Χρειάζομαι ένα διάλεμμα να αφιερώσω χρόνο στην οικογένειά μου

O Λευτέρης Πετρούνιας έγραψε ιστορία κατακτώντας ένα ακόμα Ολυμπιακό μετάλλιο, το οποίο αφιέρωσε στην οικογένειά του, ενώ παράλληλα, έκανε μία δήλωση μεγαλείου ψυχής για τον Γάλλο αντίπαλό του.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που τελειώνει με ένα μετάλλιο. Στεναχωριέμαι για τον φίλο μου, τον Γάλλο. Θα μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση του. Είμαστε χαρούμενοι. Ανυπομονώ να γυρίσω στα παιδιά μου. Οπωσδήποτε, χρειάζομαι ένα καλό διάλειμμα για να αφιερώσω χρόνο στην οικογένειά μου, όμως δεν σταματάει τίποτα εδώ. Ο Αρμένιος που είδατε είναι 37 ετών και είναι πολύ καλός. Εγώ είμαι 33 ετών. Ο κώδικας της γυμναστικής αλλάζει υπέρ μου. Μειώνονται δύο ασκήσεις και νομίζω ότι κάνοντας μια καλή στρατηγική, θα φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι ασυναγώνιστο».

Αντετοκούνμπο: “Όταν μου είπαν να γίνω σημαιοφόρος, ζήτησα να το κάνει ο Κώστας Παπανικολάου”

Αθλητής και άνθρωπος παράδειγμα προς μίμηση, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποκάλυψε την Παρασκευή (2/8), μετά από τον θρίαμβο της Ελλάδας επί της Αυστραλίας στο ολυμπιακό τουρνουά, πως η πρώτη του αντίδραση όταν του ζήτησαν να γίνει σημαιοφόρος στην τελετή Έναρξης ήταν πως αυτή η υπέρτατη τιμή έπρεπε να δοθεί στον Κώστα Παπανικολάου.

«Τη μέρα που με ρώτησαν αν ήθελα να εκπροσωπήσω τη χώρα και να είμαι σημαιοφόρος, είπα ότι θέλω να το κάνει ο αρχηγός μου, ο Κώστας Παπανικολάου. Ένιωσα ότι αυτό ήταν το σωστό. Όμως μου είπαν ότι θέλουν εμένα, γιατί εκπροσωπώ όλα αυτά που πρεσβεύει ο αθλητισμός και τους αρέσει ο τρόπος που συμπεριφέρομαι τόσο εντός, όσο και εκτός παρκέ. Είπα υπέροχα, θα ήθελα πολύ να το κάνω. Όταν το έκανα ήταν η μεγαλύτερη τιμή. Ξέρω ότι ο μπαμπάς μου το είδε από τον παράδεισο και χόρευε, κυριολεκτικά» ήταν η ατάκα του Greek Freak.

Απόστολος Χρήστου: Δεν τα παρατάμε ποτέ

Ο Απόστολος Χρήστου στα 200 μέτρα ύπτιο ανδρών πήρε τη δεύτερη θέση έπειτα από μια ιστορική κούρσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Ο ολυμπιονίκης μας προχώρησε σε μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, με τα συναισθήματά του, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους διαδικτυακούς του ακόλουθους, για την αγάπη τους.

Ειδικότερα ανέφερε: «Ένα παιδί που ονειρεύτηκε να πάρει μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες και τελικά κατάφερε κάτι παραπάνω. Δεν τα παρατάμε ποτέ, επιμένουμε, σηκωνόμαστε, θριαμβεύουμε! Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη που μου δώσατε αυτές τις μέρες».

Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Απόστολος Χρήστου ανέφερε: «Αυτό που μένει από την παρουσία μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ότι κάτι που μοιάζει ανέφικτο μπορεί να γίνει εφικτό. Είναι ένα μήνυμα προς όλους. Ακόμη κι αν αποτύχεις σε κάτι που θέλεις πολύ, πρέπει να συνεχίσεις την προσπάθεια και να εξαντλήσεις κάθε πιθανότητα»

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Μπορεί να μην χαρήκατε με το αποτέλεσμα μου, αλλά σας ευχαριστώ για την στήριξη».

Στην 22η θέση τερμάτισε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στον τελικό των 20χλμ βάδην γυναικών με επίδοση 1:31.33.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια βρέθηκε στην πρώτη 20άδα από το δέκατο χιλιόμετρο του αγώνα και διατήρησε την αξιοπρεπέστατη θέση της, σ’ ένα από τα πλέον δύσκολα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μετά το τέλος της κούρσας η Ντισμπιώτη ανακοίνωσε πως ήταν η τελευταία της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες με την Πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2022 να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της και να δακρύζει on camera.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Αντιγόνη Ντρισμπιώτη:
«Το Παρίσι μού αφήνει κάτι γλυκό, όλη μου η εμπειρία εδώ. Από μικρό παιδάκι που αγωνίζομαι. Δεν έχω καμία στιγμή άσχημη να θυμάμαι. Είχα πάντα ανοδική πορεία. Οπότε σίγουρα, φεύγω με το κεφάλι πολύ ψηλά. Έχω να θυμάμαι μόνο ωραία πράγματα, φοβερές φιλίες που μένουν για πάντα. Αυτός ο ανταγωνισμός ο εσωτερικός, που βγαίνεις από εδώ και είσαι αγκαλιά. Αυτά τα συναισθήματα μόνο ο αθλητισμός μπορεί να στα χαρίσει και είμαι περήφανη που τα ζω. «Το φεύγω είναι φεύγω». Είναι η τελευταία μου συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω. Ευχαριστώ για την στήριξη. Μπορεί να μην χαρήκατε με το αποτέλεσμα μου, αλλά σας ευχαριστώ για την στήριξη».

Τσελίδης: Αντί να πανηγυρίσει παρηγόρησε τον αντίπαλό του – «θέλω να ζητήσω συγνώμη που δεν μιλάω Ελληνικά, θα διορθωθεί σύντομα»

Ο Θοδωρής Τσελίδης ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο τζούντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Ολυμπιονίκης έφτασε στην Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής (2/8), ενώ μία μέρα αργότερα έκανε ανάρτηση στα social media, θέλοντας να εκφράσει την περηφάνια του που είναι Έλληνας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Τσελίδη:

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με υποστήριξαν και με παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια των αγώνων. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Δεν περίμενα να λάβω τόσα πολλά μηνύματα. Ζητώ συγνώμη που δεν μπόρεσα να απαντήσω σε όλα. Χαίρομαι πολύ που διάβασα τόσο όμορφα λόγια από εσάς.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την Ελλάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθώ σαν αθλητής. Είμαι πολύ περήφανος που κατάφερα να κερδίσω το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στους συγκεκριμένους αγώνες για αυτή την όμορφη χώρα. Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας και θέλω να ζητήσω συγνώμη που δεν μιλάω Ελληνικά.

Είναι κάτι το οποίο θα διορθωθεί σύντομα. Επιπλέον, θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο, τους προπονητές, τους γιατρούς, τους φυσιοθεραπευτές και τους φίλους μου για τη βοήθεια και τη στήριξη που μου πρόσφεραν. Εύχομαι καλή επιτυχία στην υπόλοιπη Ελληνική αποστολή. Σας ευχαριστώ όλους και πάλι».

Γκουντούρα: Το μετάλλιο το παίρνω κάθε μέρα στην προπόνηση»

Αδικημένη, αλλά χαρούμενη για την εμπειρία δήλωσε η Δώρα Γκουντούρα, η οποία αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το απόγευμα της Δευτέρας, 29 Ιουλίου, έπειτα από έναν πολύ δυνατό αγώνα με τη Γαλλίδα Απτί Μπρουνέ.

Στις πρώτες δηλώσεις της λίγες ώρες μετά τον αγώνα, όταν η ένταση είχε ξεθυμάνει, εξομολογήθηκε ότι ήταν μία πολύ καλή ημέρα αγωνιστικά. «Έδωσα το 100%. Ήθελα να είμαι εδώ, να περνάω καλά και να προσπαθώ το μέγιστο», είπε και συνέχισε:

«Δεν ήταν όλα στο χέρι μου και είναι κάτι σύνηθες σε αθλήματα όπως τα δικά μας που έχουν να κάνουν με διαιτησία και κριτές. Δεν μπορώ να αλλάξω το αποτέλεσμα. Παίρνω όλη αυτή την εμπειρία και προσπαθώ να δω πώς θα την εκμεταλλευτώ υπέρ μου για να είμαι πιο δυνατή την επόμενη φορά».

Στη θέση της όλοι θα τα «ρίχναμε» στη διαιτησία, εκείνη όμως με λίγες λέξεις λέει όλη την αλήθεια: «Δεν με πειράζει που δεν είμαι στα μετάλλια. Το μετάλλιο το παίρνω κάθε μέρα στην προπόνηση».

Πηγή: infokids

Τα πιο σημαντικά