Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024
ΕλλάδαΜόνο περηφάνια: Ο 8χρονος Στέλιος πρωταθλητής στο σκάκι θα μας εκπροσωπήσει στο...

Μόνο περηφάνια: Ο 8χρονος Στέλιος πρωταθλητής στο σκάκι θα μας εκπροσωπήσει στο Παγκόσμιο

Νεαρός σκακιστής από τη Λάρισα: Έτοιμος να κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Ένας 8χρονος σκακιστής από τη Λάρισα, ο Στέλιος Κακαγιάννης, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού. Ο νεαρός αθλητής, που κέρδισε τη δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Ατομικό Νεανικό Πρωτάθλημα Σκακιού, είναι έτοιμος να αγωνιστεί στην Ιταλία από τις 14 έως τις 27 Νοεμβρίου.

Ο Στέλιος, μαθητής της Β’ Δημοτικού, δεν βλέπει το σκάκι μόνο ως παιχνίδι, αλλά ως μέσο για την ανάπτυξη της μνήμης και της λογικής σκέψης. «Το σκάκι είναι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι», δηλώνει ο Στέλιος, ο οποίος έχει διακριθεί και σε μαθηματικούς διαγωνισμούς.

Η οικογένεια δίπλα στον νεαρό πρωταθλητή

Ο πατέρας του Στέλιου, Μάριος Κακαγιάννης, εξηγεί πώς το σκάκι συμβάλλει στην καλλιέργεια της υπομονής και της συγκροτημένης σκέψης. «Το σκάκι βοηθά στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η ενασχόληση του γιου του με το σκάκι έχει ενισχύσει τις πνευματικές του ικανότητες.

Η μητέρα του, Χριστίνα Φυτίλη, είναι αποφασισμένη να μάθει και η ίδια το παιχνίδι, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί και να κατανοεί τις παρτίδες του Στέλιου. «Θέλω να είμαι δίπλα του σε κάθε βήμα», δηλώνει, υπογραμμίζοντας τη σημασία της οικογενειακής υποστήριξης στην πορεία του νεαρού σκακιστή.

Στο δρόμο για τη διεθνή αναγνώριση

Η συμμετοχή του Στέλιου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού είναι ένα σημαντικό βήμα για την καριέρα του. Ο νεαρός σκακιστής είναι αποφασισμένος να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και να επιστρέψει με νίκες. Η κοινότητα της Λάρισας και οι φίλοι του τον στηρίζουν θερμά και είναι περήφανοι για τα επιτεύγματά του.




Ο 17χρονος Dommaraju Gukesh: Ο Νεότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Σκακιού

Ο 17χρονος Ινδός γκρανμέτρ, Dommaraju Gukesh, έγραψε ιστορία την Κυριακή, κερδίζοντας το Τουρνουά Υποψηφίων στο Τορόντο. Με αυτή τη νίκη, ο Gukesh έγινε ο νεότερος παίκτης που προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σκακιού, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Γκάρι Κασπάροφ, ο οποίος είχε διεκδικήσει τον τίτλο σε ηλικία 20 ετών το 1983.

Η αντίδραση του νεαρού πρωταθλητή

Λίγα λεπτά μετά τη νίκη του, ο Gukesh ήταν εμφανώς κουρασμένος αλλά ευτυχισμένος. Σε συνέντευξή του, δήλωσε: «Η επιτυχία αυτή ήταν για μένα μια έκπληξη. Ο τρόπος που χειρίστηκα τον εαυτό μου και τα παιχνίδια μου με κάνει πραγματικά χαρούμενο. Έχω βελτιωθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο».

Ο Gukesh θα αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή από την Κίνα, Ding Liren, σε έναν αγώνα που αναμένεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο. Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την τοποθεσία ή τις ημερομηνίες του αγώνα, ο οποίος θα είναι best-of-14, με χρηματικό έπαθλο τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα σε εκείνους που αμφισβήτησαν τις πιθανότητες του Gukesh ήταν και ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, Μάγκνους Κάρλσεν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πίστευε πως ο 17χρονος ήταν έτοιμος να κερδίσει το τουρνουά. Ωστόσο, ο Gukesh απέδειξε το αντίθετο, εντυπωσιάζοντας τον κόσμο του σκακιού με την εξαιρετική του απόδοση.

Οι νέοι πρωταθλητές

Η νεαρή ηλικία των παικτών που διακρίνονται στο σκάκι γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη. Τρεις από τους παίκτες του Τουρνουά Υποψηφίων – οι Gukesh, Firouzja και Rameshbabu Praggnanandhaa – θα έχουν το δικαίωμα να παίξουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων φέτος, με τον Firouzja να συμμετέχει για δεύτερη φορά στο τουρνουά.

Ο κόσμος του σκακιού παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη αυτών των νεαρών ταλέντων, καθώς αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον του αθλήματος.

Τα πιο σημαντικά