Ελλείψεις φαρμάκων: Μεγαλώνει η λίστα του ΕΟΦ για τον Ιούλιο – Σχεδόν 300 φάρμακα είναι «δυσεύρετα»
Η έλλειψη φαρμάκων συνεχίζεται αμείωτη καθώς ο πιο πρόσφατος κατάλογος (Ιούλιος) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) περιλαμβάνει περισσότερα σκευάσματα από αυτά που είχαν αναφερθεί τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιο)
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, τον Ιούλιο, 233 φάρμακα βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, καθώς και 49 σκευάσματα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Ο κατάλογος του ΕΟΦ περιλαμβάνει 179 φάρμακα για κοινές ασθένειες, 49 νοσοκομειακά φάρμακα, τρία μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και δύο σκιαγραφικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ελλείψεις του προηγούμενου μήνα αφορούσαν 217 φάρμακα για διάφορες παθήσεις και 46 σκευάσματα εισαγόμενα μέσω ΙΦΕΤ.
Η έλλειψη φαρμάκων προκάλεσε πρόσφατα αντιπαράθεση μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Σε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, ο ΠΦΣ ανέφερε ότι οι ελλείψεις εντείνονται κατά τον Αύγουστο λόγω του κλεισίματος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Αναλυτικά η λίστα με τις ελλείψεις φαρμάκων:
Τονίζεται ότι προ ημερών ο ΠΦΣ υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ανοικτά τα τμήματα προμηθειών για τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία, ώστε να επιτευχθεί κατά το δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων και να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η συνέχεια της θεραπείας των ασθενών.
«Στον αγώνα που δίνουμε όλοι για να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της θεραπείας των ασθενών, θα πρέπει να συμβάλετε και εσείς με το να εξασφαλίσετε την προμήθεια των ποσοτήτων των φαρμάκων που είναι αναγκαίες και για τον μήνα Αύγουστο», τονίζει ο ΠΦΣ στην επιστολή του προς τον ΣΦΕΕ.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο, οι λύσεις που προτείνουν ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες να παραμείνει ανοικτό ένα τμήμα έκτακτων περιστατικών δεν επιλύει το πρόβλημα σε καμία περίπτωση, γιατί αφορά την κάλυψη μεμονωμένων περιστατικών και όχι την ευχερή και εκτεταμένη προμήθεια των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων.
«Όλοι οι κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας απέναντι στο ευρωπαϊκό πρόβλημα των ελλείψεων και επομένως, όπως η πλειοψηφία των φαρμακείων παραμένουν ανοικτά τον Αύγουστο, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας για το Έλληνα ασθενή, είναι αντίστοιχα επιβεβλημένο να διατηρηθούν και από τους ΚΑΚ τα τμήματα προμηθειών ανοικτά για την εύρυθμη λειτουργία φαρμακαποθηκών και φαρμακείων και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του Έλληνα ασθενή», καταλήγει ο ΠΦΣ.