Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΟι αιφνίδιοι και ανεξήγητοι θάνατοι παιδιών γεννούν ανησυχία και εγρήγορση

Οι αιφνίδιοι και ανεξήγητοι θάνατοι παιδιών γεννούν ανησυχία και εγρήγορση

Ο αιφνίδιος θάνατος της 12χρονης Δήμητρας στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει ανείπωτο πόνο στην οικογένειά της, αλλά και έντονο προβληματισμό στην κοινή γνώμη καθώς έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ανεξήγητων θανάτων παιδιών και εφήβων φέτος.

Σύμφωνα με τα πρώτα ιατροδικαστικά στοιχεία, το κορίτσι “έφυγε” στον ύπνο του από “παθολογικά αίτια” όπως αναφέρει ο ιατροδικαστής. Πώς είναι, όμως, αυτό για ένα παιδί υγιές που έκανε κάθε χρόνο εξετάσεις; Η απάντηση αναμένεται από τη νεκροτομή και τα αποτελέσματα των ιστολογικών.

O 16χρονος Λευτέρης στη Ρόδο, ο οποίος “έφυγε” από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα έχοντας μεταφερθεί στο νοσοκομείο εσπευσμένα με υψηλό πυρετό, διαγνώστηκε με σηψαιμία πνεύμονα και ενδοκαρδίτιδα.

Στις αρχές Μαΐου μια ακόμα 12χρονη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην Πάτρα από τη μητέρα της -τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ανακοπή. Ενώ μετά το Πάσχα κατέληξαν στην Θεσσαλονίκη δύο μικρότερα παιδιά, 3 και 7 ετών. H 3χρονη είχε εισαχθεί με υψηλό πυρετό και έπαιρνε αγωγή για Kawasaki, ενώ ο 7χρονος είχε εισαχθεί με σπασμούς και υψηλό πυρετό.

ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ;

Αυτό είναι ένα πρώτο ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε, λέει στο Infokids.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Παιδίατρος κ. Κώστας Νταλούκας.

Απάντηση σε αυτό δίνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το 2020 κατέληξαν 70 (33 παιδιά ηλικίας 5-9 χρόνων) και το 2021 80 παιδιά (37 παιδιά ηλικίας 5-9 ετών). Μέσα στο 2022 έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής περί τα 138 παιδιά έως 19 ετών, με τα περισσότερα να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 0-4 χρόνων (82 θάνατοι). Να σημειωθεί, βέβαια, ότι δεν είναι όλοι αυτοί οι θάνατοι ανεξήγητοι, καθώς και ότι τα δύο προηγούμενα έτη τα παιδιά βρέθηκαν παραπάνω χρόνο από ποτέ κλεισμένα μέσα στο σπίτι, άρα απετράπησαν πολλοί θάνατοι από εξωτερικά ατυχήματα. Γιατί αν δούμε τα στοιχεία του 2018, θα αθροίσουμε 449 θανάτους παιδιών κάτω των 15 ετών.

“Οπωσδήποτε οι ανεξήγητοι θάνατοι παιδιών γεννούν ανησυχία μεγάλη και εγρήγορση και σίγουρα πρέπει η ιατρική κοινότητα να αναζητήσει απαντήσεις”, λέει ο κ. Νταλούκας.

“Ωστόσο, σαφείς απαντήσεις καλούνται να δώσουν και οι ιατροδικαστές που ανέλαβαν τα παιδιά αυτά, προκειμένου να βρεθεί η ακριβής αιτία του θανάτου τους. Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2022 να έχουμε αδιάγνωστους θανάτους.”

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει ο ίδιος, “δεν μπορούμε να αμελήσουμε, ότι φέτος έχουμε περισσότερα από ποτέ περιστατικά με υψηλούς, πολυήμερους πυρετούς από αδενοϊό και έντονες διάρροιες. Στο παρελθόν, τέτοια εποχή, δεν είχαμε τόσα περιστατικά. Σίγουρα, λοιπόν, η πανδημία έχει παίξει κάποιον ρόλο. Πιθανώς να έχει αλλάξει η επιδημιολογία κάποιων ιών. Και, βέβαια, ας μην ξεχνάμε φέτος και τα αυξημένα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας.”

ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: “ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΜΑΔΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΝΗΛΙΚΩΝ”

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας στο Protothema.gr για τα μοιραία αυτά περιστατικά είπε:

«Δυστυχώς οι θάνατοι ανηλίκων απαντώνται στα νοσοκομεία, είναι γεγονότα σκληρά που συναντούν οι γιατροί. Τους σοκάρουν, τους στενοχωρούν όσο και τους πολίτες. Είναι σαφές όμως πως για τους επιστήμονες οι θάνατοι αυτοί δεν αποτελούν περιπτώσεις που ομαδοποιούνται ως θάνατοι ανηλίκων. Για τους ειδικούς κάθε θάνατος είναι ένα διαφορετικό μοιραίο περιστατικό. Τα ιστορικά των παιδιών δεν αποτελούν ενότητα ούτε συσχετίζονται μεταξύ τους. Και εννοείται ότι η ιατροδικαστική εξέταση επιτρέπει να γίνει πιο ευκρινής η εικόνα. Επίσης, η στατιστική είναι πολύ σημαντική για να έχουμε συγκριτική εικόνα. Δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τους θανάτους, για παράδειγμα, αυξημένους αν δεν συγκρίνουμε τα αριθμητικά στοιχεία με τα προηγούμενα έτη και πιο ειδικά με τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα που εξετάζουμε».

Η ίδια πρόσθεσε: «Τα τελευταία δύο και πλέον έτη της πανδημίας είναι γεγονός η μεγέθυνση των γεγονότων, όλα τα της υγείας μοιάζουν να βρίσκονται κάτω από μεγεθυντικό φακό. Τίποτα δεν μπαίνει στη διάσταση που είχε πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Υπό το πρίσμα αυτό βλέπουμε μια υπερευαίσθητοποίηση των πολιτών σε θέματα λοιμώξεων δημόσιας υγείας».

Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε απαντήσεις από τους επιστήμονες.

Τα πιο σημαντικά