Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024
ΕλλάδαΝερό: Η Αττική κινδυνεύει να διψάσει – Εναλλακτική λύση τα νερά από...

Νερό: Η Αττική κινδυνεύει να διψάσει – Εναλλακτική λύση τα νερά από την Πάρνηθα

Κατεβαίνει ραγδαία η στάθμη του νερού στiς λίμνες, που υδροδοτούν την Αττική.

Μειωμένα είναι τα αποθέματα νερού στην πρωτεύουσα, καθώς τα δυο τελευταία χρόνια παρουσίασαν σημαντική μείωση οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις ενώ ως μόνη λύση προβάλλει η αξιοποίηση άλλων νερών, ακόμη κι από την Πάρνηθα και τη Βοιωτία, όπου όμως έχουν υψηλό κόστος.

Οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν την κατάσταση και το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε ο αρμόδιος Χαράλαμπος Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Όπως εξήγησε η Αττική καταναλώνει περίπου 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και με όλα αυτά τα έργα τα οποία έχουν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες και στον Μόρνο και στον Εύηνο πλέον όσο νερό μπαίνει στους ταμιευτήρες τόσο φεύγει κιόλας.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, τα αποθέματα νερού μειώθηκαν στα 950 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, άρα χάσαμε 150 εκατομμύρια. Το έλλειμμα αυτό αναμένεται ν’ αυξηθεί, όπως εξήγησε, διότι ούτε έβρεξε ούτε χιόνισε με αποτέλεσμα στο τέλος της υδρολογικής αυτής περιόδου υπολογίζεται πως θα έχουμε 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Το γεγονός αυτό επιβαρύνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Το έλλειμμα της Αττικής τους τελευταίους μήνες

Ο κ. Σαχίνης υποστήριξε πως έχουμε ένα έλλειμμα 250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, το οποίο παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες ειδικά. Ο ίδιος ανέφερε πως τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε ένα έλλειμμα 200.000.000 κυβικών μέτρων. «Τώρα έχουμε 700.000.000 κυβικά στους ταμιευτήρες, αλλά αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση το απόθεμα τελειώνει σε περίπου 3 χρόνια», τόνισε.

Ο ίδιος σημείωσε πως εναλλακτικές λύσεις είναι η χρήση των πηγών της Μαυροσουβάλας κάτω από την Πάρνηθα και του Κηφισού της Βοιωτίας, που βρίσκεται κοντά στην Υλίκη αλλά έχουν ενεργειακό κόστος.

Ο κ. Σαχίνης εξήγησε πως αυτή τη στιγμή είμαστε σε κίτρινο συναγερμό σε ό, τι αφορά στο νερό. Ήδη μάλιστα έχει αρχίσει καμπάνια για τον περιορισμό της σπατάλης.

Τα πιο σημαντικά