Μόνο τον Ιούλιο αναρτήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Σύστημα ενημέρωσης 84 ειδοποιήσεις για επικίνδυνες κολόνιες και αποσμητικά.
Το 2023, τα αφρόλουτρα, σαμπουάν και καλλυντικά ήταν ο πιο συχνός τύπος προϊόντος που κοινοποιήθηκε ως επικίνδυνος για την υγεία στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για μη Εδώδιμα προϊόντα RAPEX. Τα περισσότερα από τα καλλυντικά που κοινοποιήθηκαν αναφέρθηκε ότι περιέχουν BMHCA, ένα απαγορευμένο συνθετικό άρωμα.
Η ανακοίνωση αυτή που έγινε τον Μάρτιο, όπως δείχνουν οι νέες αναφορές θα επαναληφθεί και στον επόμενο απολογισμό για το 2024, καθώς μόνο τον Ιούλιο (1-12 Ιουλίου) δημοσιεύτηκαν 84 ειδοποιήσεις στο σύστημα RAPEX που αφορούσαν αποσμητικά κολόνιες και αρώματα.
Ο λόγος είναι ο ίδιος: η παρουσία της ουσίας Butylphenyl ethylpropional (BMHCA) που μπορεί να αναγράφεται και ως Lilial, η οποία έχει απαγορευτεί από το 2022 στην ΕΕ και που έχει γίνει αιτία για εκατοντάδες ανακλήσεις καλλυντικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό διότι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα, την υγεία του εμβρύου και μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος. Λόγω ανησυχιών σχετικά με τον ερεθισμό και την ευαισθητοποίηση του δέρματος, το lilial έχει επίσης ταξινομηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις 26 αλλεργιογόνες ουσίες που πρέπει να γνωστοποιούνται στις ετικέτες των προϊόντων στην ΕΕ και δεν μπορούν να αναφέρονται ως «άρωμα».
Όπως αναφερεται χρακτηριστικά σε ΟΛΕΣ τις ειδοποιήσεις για επικίνδυνα καλλυντικά “According to the list of ingredients, the product contains 2-(4-tert-butylbenzyl) propionaldehyde (BMHCA), which is prohibited in cosmetic products. BMHCA may harm the reproductive system, may harm the health of the unborn child and may cause skin sensitisation. The product does not comply with the Cosmetic Products Regulation“
Όσον αφορά στο ότι μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα να αναφέρουμε (όχι τυχαία) ότι στην Ελλάδα εκτιμάται ότι έχουμε υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο ποσοστό υπογονιμότητας (18-20%) ενώ αυξάνονται συνεχώς και τα ποσοστά «υπογονιμότητας αγνώστου αιτίας»…
Πολλές από αυτές τις μάρκες, πωλούνται και στην Ελλάδα αυτό δεν σημαίνει όμως ότι περιέχουν και την επικίνδυνη ουσία, χωρίς όμως και να αποκλείεται, καθώς παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες λένε ότι δεν την χρησιμοποιούν ίσως έχουν ξεμείνει στα ράφια παλιές παρτίδες, λόγω μεγάλης ημερομηνίας λήξης.
Γι αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει οι ίδιοι να διαβάζουν τις πληροφορίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας (αν και πολλές φορές χρειάζεται μεγεθυντικός φακός) για να δουν εάν περιέχει το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional.
Αuτές είναι οι διάσημες κολόνιες και αποσμητικά περιέχουν επικίνδυνη χημική ουσία:
Perfume DOT MARC JACOBS HONEY Brand MARC JACOBS
Eau de toilette Name DAISY Brand MARC JACOBS
Perfume Name GREAT GIRL Brand Uniflame
Αποσμητικό – Deodorant Name Deodorante go fresh profumo di pera e aloe vera Brand Dove
Αποσμητικό – Deodorant Name Talco – Talco con crema idratante Brand Dove
Deodorant Name Go fresh Brand Dove
Eau de toilette Name THE SECRET OF LOVE Brand JEALOUS
Deodorant spray Name Delicato extra protezione Brand Neutro Roberts
Perfume Name Magnifique Brand Lancome Paris
Perfume Name My name Brand Trussardi
Perfume Name X Hugo X Brand Hugo (Hugo Boss)
Eau de toilette Name pour home Brand Azzaro
Perfume Name Casmir Brand Chopard
Perfume Name Precious Pink Brand Sergio Tacchini
Perfume Name PRESTIGE Extasia Brand New Brand
Perfume Name Verse Gold Brand Cote d’Azur
Perfume Name STONE SUPERNOVA Brand Replay
Perfume Name Supernal Brand DORALL Collection