Ήρθαν οι… ξένοι να μας μάθουν να τρώμε
Κάποτε δεν έλειπε σχεδόν ποτέ από τα όχι και τόσο πλούσια τραπέζια στα χωριά. Μια μαγική αλοιφή που… εξαφάνιζε σε τέτοιο βαθμό το λάδι ώστε να γίνει και παροιμία (κάποιο λάκκο έχει η… φάβα) η οποία σταδιακά θεωρήθηκε παρακατιανό φαγητό, αλλά πλέον έχει μετατραπεί σε γκουρμεδιά που την ζητούν διάσημοι, όπως για παράδειγμα η Αντζελίνα Τζολί.
Η διάσημη ηθοποιός είχε βρεθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην προεδρική σουίτα Phaidra τού Aldemar Olympian Village, στη Σκαφιδιά Ηλείας με αφορμή γυρίσματα ταινίας για την ζωή της αξεπέραστης Μαρίας Κάλλας. Κατά την διάρκεια της παραμονής της ζήτησε να γευτεί αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην της προσφερθεί η κάποτε ταπεινή αλλά πάντα υπέροχη φάβα.
Αφού πέρασε μια περίοδο που έμεινε στην αφάνεια και αντικαταστάθηκε από κάθε λογής αλοιφές στο τραπέζι, η φάβα επανήλθε δυναμικά. Ακολουθώντας βέβαια ακριβώς τα ίδια στάδια παρασκευής που την κάνουν μοναδική. Τσιγαρίζουμε αργά τα κρεμμύδια σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο και προσθέτουμε νερό και αυτό το φοβερό υλικό που προέρχεται από το φυτό λαθούρι.
Οι απαιτήσεις του φυτού σε ήλιο είναι και το βασικό γεγονός που η Σαντορίνη θεωρείται η απόλυτη πατρίδα της φάβας και για αυτό πια είναι και τόσο ακριβή. Όλα όμως ξεκινούν από το αργό σωτάρισμα μέχρι να προκύψει ο μαγικός χυλός που οι σωστοί άρχοντες τον καταναλώνουν ακόμη ζεστό, σχεδόν ως σούπα, προσθέτοντας ό,τι προτιμά ο καθένας από πάνω ή και τίποτα, πέρα από το κλασικό αλατοπίπερο.
Το απόλυτο must είναι δίχως συζήτηση το ωμό παρθένο ελαιόλαδο! Από τις μανάδες μας οι περισσότεροι μάθαμε πως όσο και να ρίξεις, η φάβα θα το πιει! Και αποδείχτηκε αλήθεια… Από εκεί και πέρα, το ξερό κρεμμύδι και το λεμόνι είναι μάλλον οι πιο εύκολες λύσεις για αυτήν την ελληνική εκδοχή του χούμους, που εδώ που τα λέμε, η πάλαι ποτέ ταπεινή φάβα δεν το… βλέπει καν… Τώρα γιατί το χούμους είναι παγκοσμίως γνωστό ενώ το δικό μας μοναδικό όσπριο όχι, είναι μια άλλη ιστορία.
Αν ρωτήσεις σεφ ή αν απλά εμπιστευτείς τον ουρανίσκο σου, θα καταλάβεις γιατί η φάβα είναι μια πραγματική βασίλισσα. Εκείνο που την ξεχωρίζει και την τοποθετεί στην κορυφή είναι η δυνατότητά της να χρησιμοποιηθεί ως βάση για κάθε λογής υλικό, ανεξάρτητα από την έντασή του.
Ακόμη και στην παγωμένη εκδοχή της, ταιριάζει με ξινά (όπως το λεμόνι) που λέγαμε πριν. Δένει με αλμυρά, όπως για παράδειγμα η κλασική κάπαρη (επίσης ένα προϊόν της ελληνικής γης που δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε). Μπορείς να προσθέσεις σε αυτήν πικάντικες γεύσεις σαν την πάπρικα, ενώ δεν φαντάζεσαι τι συμβαίνει όταν συνδυαστεί με θαλασσινά, ειδικά όταν αυτά είναι καπνιστά και καραμελωμένα, σαν τον χέλι ή το χταποδάκι που πλέον σερβίρεται ακόμη και σε πολύ ακριβά εστιατόρια!
Α! Και κάτι τελευταίο για εσάς που προσέχετε γενικότερα την διατροφή σας! Η φάβα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι χαμηλή σε λιπαρά, περιέχει μόνο ένα γραμμάριο λίπους ανά 350 θερμίδες! Παράλληλα αποτελεί φυσική πηγή τροφής διαιτητικών ινών, που είναι γνωστό ότι βοηθούν το πεπτικό σύστημα και δημιουργούν αίσθηση κορεσμού για να νιώσετε χορτάτοι!