Γλίτωσαν επίσης 20 εκατομμύρια ανθρώπους από την παράλυση που θα τους προκαλούσε η πολιομυελίτιδα.
Περισσότερα από 154 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στη ζωή χάρη στα εμβόλια που έκαναν στην παιδική ηλικία, ενώ δεκάδες άλλα εκατομμύρια γλίτωσαν σοβαρές αναπηρίες και προβλήματα υγείας που θα τους σημάδευαν για πάντα.
Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που σώθηκαν (τα 101 εκατομμύρια) θα είχαν χάσει τη ζωή τους στην βρεφική και νηπιακή ηλικία από νοσήματα, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης κ.ά. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια, εξ άλλου, θα είχαν μείνει παράλυτοι μόνο από την πολιομυελίτιδα.
Τα δεδομένα αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επιστήμονες του οποίου διεξήγαγαν μεγάλη μελέτη για 14 από τα 25 εμβόλια που υπάρχουν για σοβαρά λοιμώδη νοσήματα. Τα 14 εμβόλια είναι αυτά για:
- Διφθερίτιδα
- Αιμόφιλο ινφλουέντσας τύπου Β
- Ηπατίτιδα Β
- Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα
- Ιλαρά
- Μηνιγγίτιδα Α
- Κοκκύτη
- Διηθητική πνευμονιοκοκκική νόσο
- Πολιομυελίτιδα
- Ροταϊό
- Ερυθρά
- Τέτανο
- Φυματίωση
- Κίτρινο πυρετό
Την τελευταία πεντηκονταετία τα συγκεκριμένα εμβόλια μείωσαν τους νηπιακούς θανάτους κατά 40% σε όλο τον κόσμο. Την μείωσαν επίσης κατά περισσότερο από 50% στην αφρικανική ήπειρο, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.
Ποιο είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη των εμβολίων αποτελεί την σημαντικότερη παρέμβαση δημοσίας υγείας. Εξασφάλισαν ότι τα μωρά του κόσμου όχι μόνο θα γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια, αλλά θα εξακολουθήσουν να ζουν υγιή μετά την ενηλικίωση.
Απ’ όλα τα εμβόλια, αυτό για την ιλαρά ήταν εκείνο με την μεγαλύτερη συνεισφορά στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας. Ήταν υπεύθυνο για τη διάσωση του 60% των 154 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πιθανότατα, δε, θα παραμείνει και στο μέλλον το εμβόλιο που θα σώζει τις περισσότερες ζωές κάθε χρόνο.
Τα νέα ευρήματα θα δημοσιευθούν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Οι ερευνητές υπολόγισαν πως κατά μέσον όρο κάθε άνθρωπος που έσωσαν τα εμβόλια, κέρδισε 66 χρόνια καλής υγείας. Με άλλα λόγια, χάρη στους εμβολιασμούς η ανθρωπότητα κέρδισε σε 50 χρόνια 10,2 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής με καλή υγεία.
«Τα εμβόλια είναι μία από τις ισχυρότερες παρεμβάσεις στην ιστορία. Μετέτρεψαν πάλαι ποτέ επίφοβες ασθένειες, σε νοσήματα που μπορούν να προληφθούν», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πριν από 50 χρόνια λιγότερο από το 5% των βρεφών του πλανήτη είχαν συστηματική πρόσβαση στα εμβόλια. Σήμερα, το 84% των βρεφών είναι προστατευμένα με τρεις δόσεις από το τριπλούν εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη.
Χάρη στα εμβόλια, εξ άλλου, η ευλογιά εκριζώθηκε από τον πλανήτη. Η πολιομυελίτιδα βρίσκεται στα πρόθυρα της εκρίζωσης. Τα εμβόλια για ιλαρά και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορούν να καταστήσουν και αυτά τα νοσήματα μακρινή ανάμνηση, κατά τον Dr. Ghebreyesus.
«Με συνεχή έρευνα, επένδυση και συνεργασία μπορούμε να σώσουμε πολλά ακόμα εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 50 χρόνια», τόνισε.
Πηγή: iatropedia.gr