Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024
Ελλάδα«Κόκκινος» συναγερμός για τον καιρό: Έρχεται ακραίος καύσωνας – Το απίθανο φαινόμενο...

«Κόκκινος» συναγερμός για τον καιρό: Έρχεται ακραίος καύσωνας – Το απίθανο φαινόμενο που θα μπλοκάρει τα 40άρια

Ένα περίεργο καιρικό «κοκτέιλ» τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα νότια. Πόσο θα διαρκέσει ο καύσωνας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, η συννεφιά που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες θα εμποδίσει τον υποτροπικό αεροχειμμάρο να ανεβάσει περαιτέρω τη θερμοκρασία και έτσι θα «περιοριστεί» στους 36 βαθμούς.

Η θερμοκρασία ήδη έχει ξεκινήσει να ανεβαίνει από την Πέμπτη, με τα δύσκολα να έρχονται από Παρασκευή, όταν και μπαίνουμε σε ένα πενθήμερο με καύσωνα, αφρικανική σκόνη και λασποβροχές.





Ο υδράργυρος θα αρχίσει να σκαρφαλώνει από αύριο από τη Λαμία και κάτω, με τα θερμόμετρα να δείχνουν πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου και μέσα στο Σαββατοκύριακο να φτάνουν και τους 35 βαθμούς, εξαιτίας ενός τροπικού αεροχείμαρρου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά από την σήμερα ξεκινά και η μεταφορά σκόνης προς τη χώρα μας από τις ακτές της Αφρικής με κορύφωση των συγκεντρώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο.

Δεν θα λείψουν και οι βροχές προς τα δυτικά και βόρεια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπου ο υδράργυρος θα κινηθεί σε πιο φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Η έξαρση των θερμοκρασιών αναμένεται σε Πελοπόννησο, Εύβοια, Στερεά και Κρήτη.

Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών, ο μετεωρολόγος του Mega, Γιάννης Καλλιάνος έκανε λόγο για ένα «κοκτέιλ» ζέστης που θα προκαλέσει ασφυξία σε πολλά μέρη της χώρας από την Παρασκευή έως την Τρίτη.

Μάλιστα, ειδικά για την Κρήτη ο κ. Καλλιάνος είπε ότι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36-37 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα, αλλά σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος θα φτάσει και πιο πάνω, αγγίζοντας τους 40 κατά τόπους.

Και στην Αθήνα, η θερμοκρασία θα ανέβει, με την πιο «καυτή» ημέρα να είναι η επόμενη Τρίτη.

Όπως είπε η θερμοκρασία στην Αθήνα θα είναι η εξής:

  • Παρασκευή: 28 βαθμούς Κελσίου
  • Σάββατο: 31 – 32 βαθμούς Κελσίου
  • Κυριακή: 31 βαθμούς Κελσίου
  • Δευτέρα: 32 βαθμούς Κελσίου
  • Τρίτη: 33 με 34 βαθμούς Κελσίου

Η πορεία της αφρικανικής σκόνης

Η μεταφορά σκόνης προς τη χώρα μας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με την κορύφωση των συγκεντρώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο.

Οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη).

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Πέμπτη 16 Μαΐου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη Μακεδονία και από αργά το απόγευμα και στη Θράκη. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση από το βράδυ.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στο Θρακικό έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μέχρι το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα βόρεια, όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 και στην Κρήτη έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια όπου πιθανόν το μεσημέρι να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων το μεσημέρι – απόγευμα. Σταδιακή βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Τα πιο σημαντικά