Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024
διάφορα«Όπου Γιώργος και μάλαμα»: 9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το όνομα...

«Όπου Γιώργος και μάλαμα»: 9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το όνομα Γιώργος

Του Αγίου Γεωργίου είναι σήμερα και χιλιάδες άνδρες και γυναίκες έχουν την ονομαστική τους εορτή.

Ότι πρόκειται για το δημοφιλέστερο ανδρικό όνομα στην Ελλάδα το γνωρίζετε. Ξέρετε όμως για τις αρχαιοελληνικές καταβολές του ονόματος;

Γνωρίζετε την μοναδική παροιμία που περιέχει το όνομα ή πόσο δημοφιλές είναι σε άλλες χώρες; Αφού ευχηθούμε τα χρόνια μας πολλά στους εκατοντάδες χιλιάδες Γιώργηδες αυτής της χώρας, σας παραθέτουμε ενδιαφέροντα ευρήματα που βρήκαμε για το μικρό τους όνομα.

Διαβάστε παρακάτω 9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το όνομα Γιώργος

1.171.007 Έλληνες έχουν αυτό το όνομα, σύμφωνα με μελέτη του ερευνητή Χάρη Φουνταλή (2019) για τα ονόματα στην Ελλάδα. Στην ίδια έρευνα, αποκαλύφθηκε πως τα αμέσως επόμενα (αλλά με αρκετά μεγάλη διαφορά από τον μπροστάρη Γιώργο) ονόματα είναι τα Δημήτρης, Κώστας, Γιάννης και Νίκος

2.Προέρχεται από τις λέξεις γη+έργο και σημαίνει «γεωργός», ενώ η προέλευσή του είναι δωδεκαθεϊστική, μιας και σύμφωνα με αρχαίες πηγές, η λέξη ήταν ένας από τους προσδιορισμούς του Δία.

3.Ως ιστορικό πρόσωπο, ο Άγιος Γεώργιος ήταν γιος ευγενή από την Καππαδοκία και έγινε δημοφιλής όταν μαρτύρησε το 303, αφού παραδέχτηκε πως ήταν χριστιανός, ενώ κατά τον μύθο, λόγχισε τον δράκο μιας πηγής στη Λιβύη, οποίος έτρωγε τους ανθρώπους. Ο Γεώργιος σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, διακρίθηκε για την τόλμη του, αλλά όταν ομολόγησε την χριστιανική του πίστη, προκάλεσε το μένος του Διοκλητιανού, ο οποίος τον υπέβαλε σε μια σειρά φριχτών βασανιστηρίων (λόγχισμα και ξέσχισμα της σάρκας του με ειδικό τροχό από μαχαίρια, λάκκος με βραστό ασβέστη και πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια, και εν τέλει, αποκεφαλισμός). Αργότερα, δημιουργήθηκαν παραδόσεις γύρω από το όνομά του, με κυρίαρχη αυτή της νίκης εναντίον του δράκοντα που φυλούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη. Το θηρίο, σύμφωνα με την παράδοση αυτή, άφηνε νερό να κυλήσει μόνο όταν έβρισκε κάποιον άνθρωπο να φάει, και οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα. Ο κλήρος έφερε και τη σειρά της βασιλοπούλας της περιοχής, την οποία και έσωσε ο Άγιος Γεώργιος, λογχίζοντας τον δράκο

4.Το συγκεκριμένο όνομα μεταφράζεται σε τουλάχιστον 23 γλώσσες. Αγγλικά: George, Αραβικά: Girgis, Βασκικά: Gorka, Βουλγαρικά: Георги (Georgi), Γαλλικά: Georges, Γερμανικά: Georg, Jörg, Jürgen, Jörgen, Γεωργιανά: გიორგი (Giorgi), Δανέζικα: Jørgen, Εσθονικά: Jüri, Ιρλανδικά: Seoirse, Ισπανικά: Jorge, Ιταλικά: Giorgio, Καταλανικά: Jordi, Λιθουανικά: Jurgis, Νορβηγικά: Jørgen, Georg, Ολλανδικά: Joris, Sjors, Ούγγρικα: György, Πολωνικά: Jerzy, Πορτογαλλικά: Jorge, Ρώσσικα: Георгий (Georgij), Юрий (Yury), Егор (Yegor), Σλοβάκικα: Juraj, Σουηδικά: Göran, Jörgen, Örjan, Georg, Τσέχικα: Jiří, Φινλανδικά: Jyrki, Yrjö

5.Κανονικά γιορτάζεται στις 23 Απριλίου, την ημέρα που πέθανε ο ομώνυμος άγιος, αλλά αν η ημέρα πέσει μέσα στο Πάσχα, μεταφέρεται στη δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

6.Είναι εξίσου δημοφιλές όνομα στην Αγγλία και τις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, είναι το 166ο δημοφιλέστερο όνομα, ενώ ήταν ανάμεσα στα 5 δημοφιλέστερα πριν έναν αιώνα. Στην Βρετανία, το όνομα έγινε ακόμη πιο δημοφιλές από τον 18ο αιώνα και εξής, όταν στέφθηκε βασιλιάς ο Γεώργιος Α’. Σημειώστε πάντως πως το αγγλικό όνομα «George» δίνεται (λιγότερο συχνά, ασφαλώς) και σε γυναίκες. Δείτε εδώ ένα γράφημα με την δημοτικότητα του ονόματος ανά τις δεκαετίες.

7.Η ιστορία του Αγίου Γεωργίου έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη του Βελλερεφόντη, γιου του Ποσειδώνα, που δάμασε τον Πήγασο και σκότωσε Χίμαιρα, ένα τέρας που πετούσε φλόγες, χρησιμοποιώντας τη λόγχη του.

8.Υπάρχει μια και μοναδική παροιμία με το όνομα Γιώργος, «Όπου Γιώργος και μάλαμα», η οποία φαίνεται να προέρχεται από παραλλαγή του τραγουδιού του Γιώργου Μητσάκη.

9.Από αριθμολογικής άποψης, ο λεξάριθμος του ονόματος είναι το 1, που δείχνει έναν ηγέτη, επιβλητικό, αξέχαστο, αποφασιστικό άνδρα, που παίρνει πρωτοβουλίες, όμως είναι εγωιστής. Επίσης, η λέξη γεωργία, πέρα από την καλλιέργεια της γης αναφέρεται και στην πνευματική καλλιέργεια, την οποία οι Γιώργηδες πρέπει να αναπτύξουν.

Τα πιο σημαντικά