Θλίψη στον κόσμο της μόδας σκόρπισε ο χαμός της Λαβίνιας Σταθάκη, η οποία έφυγε από τη ζωή έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο του στήθους την Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024.
Η fashion και beauty blogger, που έγινε περισσότερο γνωστή μέσα από το blog της “Drums of Fashion”, αφήνει πίσω της τρία παιδιά και ένα «γράμμα» με τη μεγάλη της επιθυμία.
Στόχος της, όλον τον καιρό που πάλευε με την ασθένεια, ήταν να αναδείξει τα θετικά και τα αρνητικά του συστήματος υγείας της χώρας μας απέναντι στους ογκολογικούς ασθενείς.
Μεταξύ άλλων στο γράμμα της ανέφερε: «Επιθυμία μου είναι να μοιραστώ από την εμπειρία μου αυτή τα θετικά αλλά και τα αρνητικά που συνάντησα. Με σκοπό να μπορέσω μέσα από την ιστορία μου να βοηθήσω ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να έχουν ένα καλύτερο μέλλον αλλά και να ενημερωθούν για τις παροχές που ήδη υπάρχουν και δυστυχώς δεν γνωρίζουν. Στο πλαίσιο αυτό σάς παραθέτω μια λίστα με τα θετικά και τα αρνητικά που βιώνει μέσα στο σύστημα υγείας ένας ογκολογικός ασθενής με σκοπό να αποκτήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Κι αυτό διότι ναι μεν πρέπει να υπάρχει πρόληψη για τον καρκίνο αλλά όποιος νοσήσει, μπαίνει μόνιμα σε μία νέα και πολύ απαιτητική ζωή. Ο καρκίνος λοιπόν είναι πλέον μία χρόνια ασθένεια με την οποία ο ασθενής ζει, εργάζεται, φροντίζει την οικογένειά του. Ειδικά μια γυναίκα που έχει πολλαπλούς ρόλους στη σημερινή κοινωνία (μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά, εργαζόμενη) αλλά και στατιστικά χαμηλότερο εισόδημα.»
Τι είναι ο τριπλά αρνητικός καρκινου μαστού
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία και υπολογίζεται πως αφορά ένα ποσοστό που αγγίζει το 20% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.
Απαντάται πιο συχνά σε νεαρές γυναίκες, έχει επιθετική κλινική συμπεριφορά, σχετίζεται με δυσμενή πρόγνωση, απαιτεί ειδική θεραπευτική προσέγγιση και εμφανίζει αυξημένη συσχέτιση με συγκεκριμένες κληρονομούμενες γονιδιακές μεταλλάξεις ιδίως του γονιδίου BRCA1.
Ονομάστηκε τριπλά αρνητικός, γιατί αφορά όγκους του μαστού που δεν εκφράζουν ορμονικούς υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης, αλλά ούτε και την ογκοπρωτεΐνη HER2. Το αποτέλεσμα είναι, ότι δεν μπορούμε να στοχεύσουμε τους όγκους αυτούς ούτε με ορμονική θεραπεία, αλλά ούτε και με τα σύγχρονα anti -HER2 φάρμακα.
Τα συμπτώματα
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού δεν έχει διαφορετικά συμπτώματα σε σχέση με τους άλλους τύπους καρκίνου του μαστού. Τα πιο συχνά είναι:
ογκίδια κατά την ψηλάφηση του μαστού,
η αλλαγή στο σχήμα ή μέγεθος του μαστού,
η ερυθρότητα ή εισολκή της θηλής,
το έκκριμα θηλής,
η ερυθρότητα ή το οίδημα του δέρματος του μαστού,
η διόγκωση της μασχάλης.
Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες;
Όπως και οι άλλες μορφές καρκίνου του μαστού, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με συνδυασμό θεραπευτικών χειρισμών όπως η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και τα καινοτόμα φάρμακα.
Στον καρκίνο του μαστού, ανάλογα με την έκφραση των ορμονικών υποδοχέων ER, PR και της ογκοπρωτεΐνης Ηer-2, εφαρμόζεται και ανάλογη στοχευμένη θεραπεία.
Προεγχειρητική χημειοθεραπεία: Στην πρώιμη νόσο, δηλαδή στον καρκίνο που εντοπίζεται μόνο στον μαστό ή και στους λεμφαδένες της μασχάλης, έχει καθιερωθεί η χορήγηση χημειοθεραπείας πριν από τη χειρουργική επέμβαση (προεγχειρητική χημειοθεραπεία), η οποία πετυχαίνει την πλήρη εξαφάνιση του καρκίνου στους μισούς περίπου ασθενείς.
Επιπλέον, η προσθήκη ανοσοθεραπείας στην προεγχειρητική χημειοθεραπεία εξαφάνισε πλήρως τον καρκίνο στον μαστό και στη μασχάλη σε περισσότερους ασθενείς απ’ ό,τι η χημειοθεραπεία μόνη της (64,8% έναντι 51,2%).
Επίσης, και οι ασθενείς με μεταστατική τριπλά αρνητική νόσο έχουν σημαντικό κλινικό όφελος, αν λάβουν συνδυασμό ανοσοθεραπείας και χημειοθεραπείας. Το όφελος αυτό αφορά τις ασθενείς με έκφραση του δείκτη PDL1.
Στοχευμένες θεραπείες: θεωρούνται ένα σημαντικό επίτευγμα από την ιατρική κοινότητα. Υπολογίζεται ότι καθημερινά στο DNA μας συμβαίνουν 20.000 με 80.000 βλάβες οι οποίες, αν δε διορθωθούν. μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία καρκίνου. Υπάρχει, λοιπόν, το σύστημα επιδιόρθωσης του DNA στο οποίο σημαντικό ρόλο έχουν τα γονίδια BRCA1/2. Περίπου 20% των ασθενών με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού έχει βλάβη (παθολογική μετάλλαξη) στα γονίδια BRCA1/2, με αποτέλεσμα να έχει αδυναμία επιδιόρθωσης των βλαβών στο DNA. Σήμερα έχουν ανακαλυφτεί φάρμακα που στοχεύουν αυτή τη μετάλλαξη, τους PARP αναστολείς.
Η θεραπεία με αναστολέα PARP αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία σε ασθενείς με μεταστατικό HER2 αρνητικό καρκίνο του μαστού που φέρουν παθολογική μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1/2.
Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, όλες οι ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού πρέπει να κάνουν έλεγχο για την ανίχνευση παθολογικών μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA1/2, ώστε να λάβουν στοχευμένη θεραπεία με PARP αναστολέα. Επιπλέον, και στη νόσο που εντοπίζεται σε αρχικά στάδια, αλλά έχει υψηλό κίνδυνο υποτροπής, η προληπτική χορήγηση PARP αναστολέων προσφέρει σημαντικό όφελος.
Ελπίδες δίνει και ένα νέο φάρμακο, το sagituzumab govitecan, το οποίο κατευθύνει τη χημειοθεραπεία στοχευμένα στα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζοντας την τοξική της δράση. Ο μηχανισμός δράσης αυτής της πρωτοπόρας κατηγορίας φαρμάκων έχει τη φιλοσοφία του δούρειου ίππου.
Συγκεκριμένα, αφορά ένα σύνθετο μόριο που αποτελείται από ένα μονοκλωνικό αντίσωμα συνδεδεμένο με χημειοθεραπευτικό φάρμακο. Το αντίσωμα συνδέεται με τα καρκινικά κύτταρα και μεταφέρει το χημειοθεραπευτικό φάρμακο μέσα στο κύτταρο, με αποτέλεσμα τον θάνατο του καρκινικού κυττάρου. Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι μια θεραπευτική εξέλιξη η οποία προσφέρει σημαντική παράταση του χρόνου ζωής των ασθενών με προχωρημένο προθεραπευμένο τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.