Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2025
ΕλλάδαΈρχεται αuτό που κανείς δεν περίμενε: Τα Μερομήνια μίλnσαν, όλα τοúμπα με...

Έρχεται αuτό που κανείς δεν περίμενε: Τα Μερομήνια μίλnσαν, όλα τοúμπα με τον καιρό για Τσικνοπέμπτη, Καθαρά Δευτέρα & 25η

Πώς θα είναι ο καιρός τον Μάρτιο του 2024, που είναι γεμάτος εορτές και αργίες, σύμφωνα με τα μερομήνια 2024;

Τα μερομήνια κάθε έτους προβλέπονται με βάση τις καιρικές συνθήκες του πρώτου δωδεκαήμερου του Αυγούστου.

Μερομήνια Μάρτιος 2024

Ο λαός αναφέρεται στις πρώτες δώδεκα ημέρες του ογδόου φεγγαριού ως μερομήνια. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να προβλέψουν τον καιρό των επόμενων δώδεκα φεγγαριών και μηνών.

Αναλυτικά ταΜερομήνιαΜαρτίου 2024

Μερομήνια Μάρτιος 2024:

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου μπαίνει με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Τι καιρό θα κάνει την Τσικνοπέμπτη 7/3/2024

Στην αρχή του ο Μάρτιος είναι επιτέλους λίγο πιο ήπιος. Από 1 έως 14 Μαρτίου τα φαινόμενα είναι πιο αναμενόμενα.

Όμως σε Εύβοια και Αθήνα συνεχίζονται οι βροχές και ο αέρας.

Τι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα 18/3/2024

Στο δεύτερο μισό του Μαρτίου συνεχίζεται ο ήπιος καιρός, ενώ η Καθαρά Δευτέρα θα εορταστεί με ήλιο και κατά τόπους βροχές.

Τι καιρό θα κάνει την 25η Μαρτίου 2024

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου θα έχουμε άστατο καιρό στα ηπειρωτικά με ηλιοφάνεια σε γενικές γραμμές και φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Από 27 έως 31 Μαρτίου θα έχουμε κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα και χιόνια στα βουνά, σε μεγάλα υψόμετρα στη Βόρεια Ελλάδα.

Δείτε αναλυτικά τις προγνώσεις

Τι είναι τα Μερομήνια – Πώς προβλέπουν τον καιρό

Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.

Τα Μερομήνια είναι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατά τις οποίες σύμφωνα με την παράδοση κάποιοι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η λέξη προέρχεται από το «μέρα» και «μήνας» καθώς σε κάθε μέρα από αυτές αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού ή αλλιώς ένας μήνας.

Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.

Τι προβλέπουν η μαρμότα και τα μερομήνια για τον ερχομό της άνοιξης




Τα πιο σημαντικά