Για τα όσα συνέβησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2000 μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης Μελισσανίδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Στούντιο 4” το απόγευμα της Τετάρτης (24/01).
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης αναφέρθηκε στην ομοφοβική επίθεση που είχε δεχτεί από τα ΜΜΕ της εποχής, όταν, μετά από την πρόκρισή του στον τελικό του άλματος στην ενόργανη γυμναστική, εθεάθη να φιλά τον προπονητή του, Χρήστο Κασιόλα.
«Είχε γίνει όλος αυτός ο ντόρος τότε με το φιλί, με τον προπονητή. Όλη αυτή η χυδαία ομοφοβική επίθεση που είχε γίνει. Την ώρα που αγωνιζόμουν και νομίζω ότι δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα τέτοια επίθεση ενορχηστρωμένη ζωντανά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σε έναν αθλητή. Ήμουν τραυματισμένος, είχα 5 κήλες στη μέση μου και προσγειώθηκα με ένα πόδι. Αντί να πούνε “τι μάγκας είναι αυτός ο αθλητής”, άρχισαν να λένε αυτόν τον οχετό. Εννοείται ότι δεν μάσησα, τους μάσησα» είπε αρχικά σε έντονο ύφος ο Ιωάννης Μελισσανίδης.
«Το πρωτοσέλιδο τότε μιας εφημερίδας, μίας απ’ τις πολλές, έλεγε “Ο Ιωάννης φιλούσε υπέροχα”. Το πρόβλημα ήταν ότι είμαι αυτός που είμαι, η προσωπικότητά μου και δεν έκανα καμία έκπτωση σε κανέναν δημοσιογράφο και έκανα αυτό που ήθελα. Αν γινόταν τώρα, θα είχαν μπει οι μισοί στη φυλακή. Φανταστείτε έβγαιναν σε δελτία ειδήσεων και έλεγαν όσα έλεγαν. Γινόταν σε πανελλήνιο επίπεδο, έβγαιναν στα δελτία ειδήσεων και έλεγαν αυτά που έλεγαν», είπε ο Ολυμπιονίκης.
Μεταξύ άλλων, θυμήθηκε: «Τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφανόπουλος, υπέροχος, όταν γυρίσαμε στο Προεδρικό Μέγαρο και ήταν η ομαδική φωτογραφία, εγώ είχα πάει πιο πίσω, δεν ήθελα. Λίγο πριν βγάλουν τη φωτογραφία, ο ίδιος ο κ. Στεφανόπουλος έστειλε έναν από τους συνεργάτες του και είπε ότι “η φωτογραφία θα βγει με τον Ιωάννη”. Και μου λέει “Ιωάννη, έλα δίπλα μου”».
Απαντώντας στο κατά πόσο τον επηρέασαν όλα όσα έγιναν τότε, ο Ιωάννης Μελισσανίδης απάντησε: «Δεν με επηρέασαν, γιατί είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος. Το πρόβλημα είναι δικό τους, όχι δικό μου. Με έκαναν ακόμα πιο σκληρό και δυνατό. Αλλά δεν λειτουργούν όλα τα παιδιά το ίδιο με μένα. Με όλα αυτά θα μπορούσα να είχα αυτοκτονήσει από το μπαλκόνι, όπως κάποια άλλα παιδιά τα έχουν οδηγήσει σε αυτοκτονία. Τα έχουν σκοτώσει. Εγώ απάντησα με τη δεύτερη ολυμπιακή διάκριση, κάνοντας το άλμα Μελισσανίδη και φέροντας μια δεύτερη ολυμπιακή διάκριση. Και έγινα ο μοναδικός Έλληνας αθλητής που έχω δύο ολυμπιακές διακρίσεις σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα. Το λέω γιατί το πάλεψα».
«Δεν πρόκειται στην επίθεσή σου, να σκύψω το κεφάλι και να κλάψω»
«Είναι αισχρό. Να είσαι ένα παιδί που φοράς το εθνόσημο της Ελλάδας και ενορχηστρωμένα Έλληνες δημοσιογράφοι… Αυτοί έχουν το ψυχιατρικό πρόβλημα. Δεν πρόκειται να μπω στη λογική τους. Όταν γίνεται μια ομοφοβική επίθεση ή μισογυνιστική, φταίω εγώ; Όχι βέβαια. Ήθελαν να με δουν να καταρρέω, θέλουν να κλάψεις, να πονέσεις και να σε λυπηθεί ο κόσμος. Όχι εμένα». σημείωσε, επίσης.
«Όταν μου δώσεις μία μπουνιά, δεν πρόκειται χριστιανικά να γυρίσω το μάγουλό μου. Θα μου δώσεις σφαλιάρα, θα φας μπουνιά και θα τη θυμάσαι. Έτσι, είναι ο χαρακτήρας μου. Δεν πρόκειται στην επίθεσή σου, να σκύψω το κεφάλι και να κλάψω. Έκλαψα στον θάνατο του πατέρα μου και συγκινήθηκα στο βάθρο, σ’ αυτές τις στιγμές. Οι περισσότεροι ζήτησαν συγγνώμη». κατέληξε.
«Είμαι πολύ περήφανος που σαν αθλητής είμαι πεντακάθαρος, γιατί υπάρχουν και Oλυμπιακά μετάλλια τα οποία δεν είναι καθαρά, κάποια έχουν πιαστεί και κάποια άλλα δεν έχουν πιαστεί. Είμαι πολύ περήφανος που έχω καταφέρει να φέρω αυτά τα μετάλλια στην Ελλάδα πεντακάθαρος και η φυσική μου ντοπαμίνη ήταν ο Ξαρχάκος, ο Τσιτσάνης, η Ειρήνη Παπά, ο Βαγγέλης, η Σωτηρία Μπέλλου. Ήθελα να γίνω σαν τους μεγάλους αθλητές που κατάφεραν να κατακτήσουν το όνειρο τους. Δεν ήθελα να με πουν ήρωα. Μπαίνεις σε μια φόρμουλα στο μυαλό σου ότι είσαι ένας Σπαρτιάτης μαχητής, δεν μπορείς να τρως ότι θέλεις, να πίνεις ότι θέλεις. Δεν είχα πάει πενταήμερη. Αναγκαστικά μπαίνεις στο ρόλο του μαχητή, είσαι πολεμιστής», είπε σε άλλο σημείο.
«Είχα μία σχέση που κατάλαβε μετά από επτά μήνες ότι είμαι Ολυμπιονίκης»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης είπε: «Μια σχέση πολύ δυνατή που είχα, κατάλαβε ότι είμαι Ολυμπιονίκης μετά από επτά μήνες. Εγώ δεν είπα κάτι, με ρωτούσε αν ασχολούμαι με τον αθλητισμό, με έβλεπε να προπονούμαι και τελικά το είδε από μια συνέντευξη σε ιταλική εφημερίδα. Μούτρωσε επειδή δεν το είχα πει».
Τι είπε ο Ιωάννης Μελισσανίδης για τον πατέρα του
Επίσης, μιλώντας για τον πατέρα του, είπε: «Δεν θα ξεχάσω τον πατέρα μου λίγο πριν ξεψυχήσει που ήμασταν γύρω του και είπε το υπέροχο “σας ευχαριστώ για αυτό που μου δώσατε, για τα παιδιά που έκανα, τα εγγόνια μου” και ξεψύχησε. Τι να πεις; Πώς να μην κουβαλάς αυτή την παρακαταθήκη;».
«Δεν έκανα ό,τι έκανα για να αποδείξω κάτι αλλά για να ικανοποιήσω. Όταν οι γονείς μου δίνουν ζωή από τη ζωή τους και αφιερώνονταν πώς εγώ να μην τους ικανοποιήσω με την υπερπροσπάθεια που έπρεπε να κάνω στην προπόνησή μου», σημείωσε.