Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΠέθανε στα Ιμαλάια ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης, Αντώνης Σύκαρης

Πέθανε στα Ιμαλάια ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης, Αντώνης Σύκαρης

Ο έμπειρος ορειβάτης βρισκόταν σε υψόμετρο 7.400 μέτρων – Ο θάνατός του από έλλειψη οξυγόνου ήρθε λίγο αφότου είχε κατακτήσει την 8η υψηλότερη κορυφή του κόσμου – Στην ίδια κορυφή είχαν πεθάνει το 1998 άλλοι δύο Έλληνες ορειβάτες

Στο βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, άφησε την τελευταία του πνοή ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης.

Ο 60χρονος, άφησε την τελευταία του πνοή ενώ κατέβαινε από το όρος.

Ο έμπειρος ορειβάτης βρισκόταν σε υψόμετρο 7.400 μέτρων αλλά στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ, «έσβησε» ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου.

Ποιος ήταν ο Αντώνης Συκάρης

Ο Αντώνης Συκάρης θεωρούνταν ο κορυφαίος ορειβάτης και αλπινιστής της χώρας μας, μιας και ήταν ο μοναδικός Έλληνας που είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει με επιτυχία 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μ. του κόσμου.

Ο έμπειρος ορειβάτης πέθανε στην προσπάθειά του να κατακτήσει την κορυφή του Νταουλαγκίρι ύψους 8.167 μέτρων στο Νεπάλ.

Πρόκειται για την 8η ψηλότερη κορυφή του κόσμου το οποίο οι Έλληνες ορειβάτες αποκαλούν «βουνό των Ελλήνων», αφού πριν τον Αντώνη Συκάρη έγιναν συνολικά πέντε ελληνικές προσπάθειες, χωρίς επιτυχία.

Μάλιστα το 1998, έχασαν την ζωή τους εκεί, οι ορειβάτες Νίκος Παπανδρέου και Μπάμπης Τσουπράς.

Τα τελευταία λόγια του Αντώνη Συκάρη στο Instagram και η αφιέρωση στους Έλληνες ορειβάτες που πέθαναν στα Ιμαλάια το 1998:

Σε μία από τις πολλές κατακτήσεις του κορυφαίου ορειβάτη:

Αυτή ήταν η έκτη προσπάθεια και ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου 2022.

Ο Αντώνης Συκάρης είχε σκαρφαλώσει με επιτυχία στις εξής οροσειρές: Everest 8.848m, Kanchenjunga 8.586m, Loche 8.516m, Manaslu 8.163m και στην Annapurna 8.091m.

Στο βουνό Νταουλαγκίρι τα τελευταία 70 χρόνια, 580 ορειβάτες έχουν καταφέρει να δουν τη θέα από την κορυφή του, ενώ 90 ορειβάτες, έχουν χάσει τη ζωή τους. Στο Dhaulagiri, εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υποψία του περιβάλλοντος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις χιονοστιβάδες.

Στα 32 χρόνια της ορειβατικής του ζωής, ο Αντώνης Συκάρης ανέβηκε με επιτυχία 170 κορυφές στο εξωτερικό και πραγματοποίησε 66 ορειβατικές αποστολές σε 18 χώρες του κόσμου (Αλβανία, Αργεντινή, Γαλλία, Γεωργία, Ελβετία Θιβέτ, Ιράν, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Μαρόκο, Νεπάλ, Πακιστάν, Περού, Ρωσία, Τανζανία).

Ορεινά συγκροτήματα: Άλπεις, Άνδεις, Ιμαλάια, Καρακορούμ, Canadian Rocky Mountains, Παμίρ. Ήταν ο μόνος Έλληνας, που κατάφερε να σκαρφαλώσει 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων του κορυφαίου ορειβατικού project Grand Slam, ενώ είχε σκαρφαλώσει 63 κορυφές πάνω από τα 4.000 μ. στις Άλπεις.

Συμμετείχε ως μόνος Έλληνας στην διεθνή χειμερινή αποστολή 2020/21 στο Κ2 8.611 μ. (7.450 μ.). Ο στόχος του Αντώνη ήταν να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα πατήσει στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου (άνω των 8.000 μέτρων), και ο πρώτος άνθρωπος στο κόσμο που θα σκαρφαλώσει όλες τις κορυφές σε ηλικία πάνω από 55 ετών ολοκληρώνοντας το κορυφαίο ορειβατικό project Grand Slam.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αντώνη Συκάρη είχε συναντήσει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου τον Φεβρουάριο του 2021 για να τον συγχαρεί για την αποστολή στο φονικό βουνό Κ2 των Ιμαλαΐων.

Ο πρωθυπουργός είχε δείξει ενδιαφέρον παρακολουθώντας τις προσπάθειες του Έλληνα αλπινιστή στα Ιμαλάια όπου μαζί με την ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας προσπάθησαν για το ακατόρθωτο, να κατακτήσουν την φονική κορυφή των 8611 μέτρων μέσα στο χειμώνα.

Ο Αντώνης Συκάρης έχοντας φτάσει μια ανάσα από την κορυφή, αποφάσισε να μην προχωρήσει εξαιτίας κρυοπαγημάτων στα πόδια του, σκεπτόμενος πως εάν προχωρήσει τα πόδια θα πάθαιναν τέτοια ζημιά που θα του τα έκοβαν. Αυτό και μόνο στάθηκε αρκετό για τον Έλληνα ορειβάτη να μην επιχειρήσει να φτάσει στην κορυφή.

Τα πιο σημαντικά