Σε έναν από τους στίχους μιας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που ερμήνευσε ο Βασίλης Καρράς, το «Ποια με καταράστηκε», ο μεγάλος τραγουδιστής που έφυγε από τη ζωή λέει: «Τώρα χαμηλώστε τα φώτα». Τα φώτα της ζωής έσβησαν για τον εμβληματικό λαϊκό τραγουδιστή, που έφυγε από τη ζωή στα 70 του χρόνια.
Δεν ξέρουμε αν ο Βασίλης Καρράς άφησε στη βάση το μικρόφωνο, είδε τα φώτα να σβήνουν, υποκλίθηκε στο τεράστιο κοινό του για τελευταία φορά και κίνησε για τον ουρανό.
Ίσως πάλι κάπου εκεί λίγο πριν ή στο μέσο της διαδρομής του τελευταίου του ταξιδιού να έκανε μια αναδρομή στη ζωή του. Αν το έκανε, σίγουρα ένα χαμόγελο θα σχηματίστηκε στα χείλη του, καθώς μπορεί ο Βασίλης Καρράς να έφυγε νικημένος τον κορονοϊό με την υγεία του να είναι επιβαρυμένη από τον καρκίνο, μα πρόλαβε να τα ζήσει όλα. Φτώχεια, δυσκολίες στην αρχή, αλλά δόξα, καταξίωση και τεράστια αγάπη από τον κόσμο στη συνέχεια.
Η κηδεία του τραγουδιστή θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας, το οποίο αγαπούσε πολύ και ήταν η τελευταία του επιθυμία να κηδευτεί εκεί. Μάλιστα είχε προσφέρει μεγάλο έργο στον τόπο του.
Η ζωή του Βασίλειου Κεσογλίδη
Ο Βασίλης Καρράς αντίκρισε για πρώτη φορά τον κόσμο στις 12 Νοεμβρίου 1953 στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Βαφτίστηκε Βασίλης, αλλά το επώνυμό του δεν είναι Καρράς. Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο είναι Βασίλειος Κεσογλίδης. Το άλλαξε, όμως, καθώς το Καρράς φαινόταν πιο εύηχο στα αυτιά του κοινού.
Οι γονείς του ήταν άνθρωποι του μόχθου. Είχε δύο αδέρφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία.
Η μετακόμιση στη Θεσσαλονίκη και η πρώτη εμφάνιση
Όταν ήταν 10 χρόνων η οικογένειά του αποφάσισε να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και καλύτερες ευκαιρίες για δουλειά.
Από μικρός μαγεύτηκε από τη λαϊκή μουσική και ήθελε να γίνει τραγουδιστής. Το πάλεψε πολύ. Το 1969, σε ηλικία 16 χρονών βρήκε την πρώτη ευκαιρία που έψαχνε. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως τραγουδιστής στο νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Η μουσική όμως, δεν μπορούσε σε εκείνο το στάδιο να του εξασφαλίσει ένα καλό μεροκάματο και να του επιτρέψει να δώσει στην οικογένειά του μια σημαντική οικονομική ανάσα.
Εκείνη την περίοδο εργαζόταν παράλληλα σε συνεργείο αυτοκινήτων. Λάτρευε τη δουλειά, αλλά και τα αυτοκίνητα. Ήθελε να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων. Μάλιστα πολλοί λένε ότι μετά το τραγούδι, η δεύτερη του αγάπη ήταν αυτό το επάγγελμα. Επίσης, είχε εργαστεί στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη.
Τα ζόρια και η καταξίωση
Τα πρώτα χρόνια, που δούλευε παράλληλα ως μηχανικός και ως τραγουδιστής, ήταν δύσκολα. Το 1976 άφησε το συνεργείο και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο τραγούδι.
«Έκανα 4 εμφανίσεις τη βραδιά, άλλαζα ρούχα μέσα στο αυτοκίνητο. Ήταν δύσκολος ο δρόμος να ανοίξει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα», είχε πει σε μια συνέντευξή του ο τραγουδιστής.
Η γνήσια, μοναδική και σπάνια λαϊκή φωνή του άρχισε να τον κάνει γνωστό στην συμπρωτεύουσα. Το 1980 δημοσίευσε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Παράγκες και παλάτια».
Σιγά σιγά, άρχισε το όνομά του να παίρνει μυθικές διαστάσεις στην πόλη και να βγαίνει και έξω από τα σύνορά της.
Μάλιστα εκείνη την περίοδο (στα 80΄s) η μεγάλη τριπλέτα των σταρ του λαϊκού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη ήταν ο Βασίλης Καρράς, ο Πασχάλης Τερζής και ο Ζαφείρης Μελάς.
Τελικά έκανε το μεγάλο βήμα και κατέβηκε στην Αθήνα. Τα μαγαζιά που τραγουδούσε γέμιζαν σαν τρελά. Ο κόσμος τον αποθέωνε. Το παρατσούκλι που του είχαν κολλήσει οι θαυμαστές του ήταν «Άρχοντας της καψούρας».
Τα μεγάλα τραγούδια
Είπε πολύ μεγάλα τραγούδια και έκανε μυθικές επιτυχίες. Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος: Νύχτα Ξελογιάστρα (1989), Περιττό να σου πω (1990), Άλλοθι (1992), Δεν Πάω Πουθενά (1992), Και Πάω Πάω (1993), Άστην να λέει (1993), Απορώ αν αισθάνεσαι τύψεις (1996), Ποια Με Καταράστηκε (1997), Θα μου κλείσεις το σπίτι (1997), Φαινόμενο (1999), Χαμένη Πολιτεία (2002), Όπως παλιά (2009), Πριγκιπέσα (2009), Για τον ίδιο άνθρωπο Μιλάμε (2012), Περαστικά της (2013), Απ’ Το Βορρά Μέχρι Το Νότο (2015).
Οι δίσκοι του έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι, ενώ η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος «Μ’ έχεις Κάνει Αλήτη», που πούλησε πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή.
Έχει συνεργαστεί με πολύ μεγάλους συνθέτες και στιχουργούς, όπως ο Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης και ο Σπύρος Γιατράς, η Εύη Δρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας, ο Χρήστος Δάντης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Ηλίας Φιλίππου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι.
Έχει κάνει ντουέτα με πολλούς τραγουδιστές όπως η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, η Άντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, η Δέσποινα Βανδή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης καθώς και με τον Γιώργο Κακοσαίο.
Ήταν και συνθέτης και στιχουργός και έχει γράψει τραγούδια για πολλούς τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού.
Το δύσκολο «ναι» στους Πυξ Λαξ
Το 1993 ο αείμνηστος Μάνος Ξυδούς των Πυξ Λαξ τον προσέγγισε και του ζήτησε να πει ένα τραγούδι του συγκροτήματος, το μυθικό «Άστην να λέει». Το τραγούδι το προόριζε αρχικά για τον Στράτο Διονυσίου, αλλά ο θάνατος του εμβληματικού τραγουδιστή έβαλε τέλος στο όνειρο αυτό.
Έτσι, το πρότειναν στον Βασίλη Καρρά. Στην αρχή ο λαϊκός τραγουδιστής δεν ήθελε να το τραγουδήσει. Είπε ότι δεν είναι ροκάς, αλλά λαϊκός τραγουδιστής. Τελικά πείστηκε.
Μάλιστα σε μια συνέντευξή τους μέλη των Πυξ Λαξ αποκάλυψαν ότι πήγε στο στούντιο να το ηχογραφήσει έχοντας μαζί ένα ακριβό ουίσκι.
Ήπιε το ποτό του μαζί με το γκρουπ, είπε το τραγούδι μέσα σε 6 λεπτά χωρίς κανένα ψεγάδι και έφυγε. Το τραγούδι έγινε τεράστια επιτυχία.
Ο μόνος όρος για Παράδεισο: ένα μπουκάλι Chivas #καρρας pic.twitter.com/KA8nIBaLXz
— paragkarxis (@EOrganwsi) December 24, 2023
Κάποια στιγμή ενώ είχε έρθει στην Αθήνα αποφάσισε να τα βροντήξει όλα. Όπως είχε πει ο ίδιος σε μια συνέντευξη είχε δεχτεί τόσα πολλά… πισώπλατα μαχαιρώματα που αποφάσισε να τα παρατήσει όλα.
«Τα παράτησα ένα χρόνο γιατί κουράστηκα με τα μαχαιρώματα. Όταν ήρθα στην Αθήνα, έφαγα πάρα πολύ μεγάλο πόλεμο. Δηλαδή δεν γράφονται σε βιβλίο, αυτά που έφαγα εγώ».
Η απόφασή του… δυσαρέστησε κάποιους και έγινε στόχος. Δεχόταν απειλές. Φοβήθηκε για τη ζωή του.
«Αναγκάστηκα να βάλω φρουρά στο σπίτι μου. Εγώ τι δουλειά έχω με την φρουρά που δεν πείραξα άνθρωπο στη ζωή μου για να βάλω δύο τρία άτομα; Λες “μα γιατί; αφού δεν μπήκα στα πόδια κανενός”», είχε πει ο Βασίλης Καρράς στην ίδια συνέντευξη.
«Πέρασα τρία χρόνια πάρα πολύ δύσκολα μέχρι που αναγκάστηκα να πουλήσω το σπίτι μου και να πάω σε διαμέρισμα για να ησυχάσω. Δεν χρειάζεται να πω πράγματα πιο βαθιά», συμπλήρωσε.
Οι δυο απαγωγές
Ο γνωστός τραγουδιστής σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Νίκο Κολκώνη είχε αναφέρει πως έχει βιώσει δύο πολύ τρομακτικές στιγμές: δυο απαγωγές. Δεν είχε ξεκαθαρίσει όμως, αν ήταν την περίοδο που είχε εγκαταλείψει το τραγούδι και ήταν στόχος κάποιων.
Έχει πει πάντως στο Νίκο Κοκλώνη στην εκπομπή «It’ s Showtime», ότι οι απαγωγές έγιναν υπό την απειλή όπλων, τονίζοντας πως γι’ αυτές τις τρομακτικές στιγμές θα μιλήσει στην αυτοβιογραφία του.
Το 2017 έγινε στο Θέατρο Πέτρας μια μυθική συναυλία για τα 40 χρόνια της καριέρας του. Ο Βασίλης Καρράς έδειξε εκεί το πόσο ευαίσθητος άνθρωπος ήταν. Έβαλε τα κλάματα πάνω στη σκηνή εν μέσω μιας επικής αποθέωσης από τον κόσμο.
Οι δυο απόλυτοι έρωτες της ζωής του
Λάτρεψε το τραγούδι, αλλά οι δυο απόλυτοι έρωτες της ζωής του ήταν άλλοι. Η γυναίκα του και η κόρη του.
Γνώρισε την γυναίκα του Χριστίνα πριν από 4 δεκαετίες. Οι δυο τους βρέθηκαν σε μια ντίσκο της εποχής. Όπως είχε πει ο μεγάλος τραγουδιστής για τη σύζυγό του: «γυναίκα, τη λέω. Έτσι φώναζε κι ο πατέρας μου τη μάνα μου. Στην οικογένειά μου κρατάμε τις παραδόσεις. Πάντως, το όνομά της είναι Χριστίνα. Και εκνευρίζεται πολύ όταν μουρμουρίζει και δεν της απαντάω».
Απέκτησαν μαζί ένα παιδί την Ειρήνη.
Ο Βασίλης Καρράς έκανε και πολλά επιχειρηματικά βήματα στη ζωή του. Στην περιοχή Καρδία Θεσσαλονίκης έφτιαξε μια μονάδα φιλοξενίας με το όνομα «Χωριό Ειρήνη».
Το Ειρήνη είναι φυσικά το όνομα της αγαπημένης μοναχοκόρης του, την οποία αγαπούσε όσο τίποτα. Μάλιστα το «Χωριό Ειρήνη» το διεύθυνε εκείνη.
Ο Βασίλης Καρράς είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από τις μεγάλες πίστες και επέστρεψε στον τόπο που γεννήθηκε, το Κοκκινοχώρι Καβάλας.
Έφτιαξε εκεί μάλιστα και μια επιχείρηση. Έκανε τη Φάρμα Κοκκινοχώρι, στην οποία καλλιεργούσε αγροτικά προϊόντα και τα πουλούσε.
Η τρέλα με τα αυτοκίνητα και η μεγάλη συλλογή
Τα αυτοκίνητα ήταν η μεγάλη του αγάπη από τα παιδικά του χρόνια. Από τότε που δούλευε σε συνεργείο αυτοκινήτων. Είχε φτιάξει μια μεγάλη συλλογή με περισσότερα από 20 αυτοκίνητα, που τα είχε σε ένα διαμορφωμένο χώρο στο σπίτι του.
Μάλιστα είχε δείξει τη συλλογή του στους Unboxholics που τον είχαν επισκεφθεί στο κτήμα του για συνέντευξη.
Η συλλογή του περιλάμβανε περίπου 20 καλοσυντηρημένα οχήματα των εταιρειών Jaguar, Mercedes-Benz, BMW, Ford, Jeep, FIAT, MINI, Citroen, Peugeot, Volkswagen, Lada και άλλων από διάφορες εποχές. Είχε και κάποιες μοτοσικλέτες.
Το τελευταίο τραγούδι του
Στις 2 Ιουνίου 2023 κυκλοφόρησε σε βιντεοκλίπ το τραγούδι «Για πάρτη της».
Η μοίρα το ‘φερε να ήταν αυτό το κύκνειο άσμα του.
Η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί εκεί στον τόπο όπου γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, το οποίο αγαπούσε πολύ. Μάλιστα είχε προσφέρει μεγάλο έργο στον τόπο του.
Τους τελευταίους μήνες της ζωής του αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας. Όπως είχε γίνει γνωστό προς το τέλος του 2022, είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη
Τον Μάρτιο του 2022 ο Βασίλης Καρράς είχε αντιμετωπίσει πάλι ένα σοβαρό θέμα υγείας. Είχε διακομιστεί εκτάκτως στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο ύστερα από έντονους πόνους στο στομάχι, ενώ τραγουδούσε σε νυχτερινό κέντρο.
Έδωσε γενναία τη μάχη του. Το χτύπημα του κορονοϊού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο οργανισμός του ήταν αδύναμος από τον καρκίνο στάθηκαν μοιραία… Έριξε την αυλαία και… άφησε τους άλλους να λένε.
Ο άρχοντας της πίστας, ο τραγουδιστής με τη βαριά χαρακτηριστική φωνή, σίγησε. Έφυγε. Και βύθισε στο πένθος όσους τον αγάπησαν και λάτρεψαν τα τραγούδια του.
Βασίλης Καρράς: 1953 – 2023.