Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2025
ΕλλάδαΟ Γιάννης Κότσιρας υιοθέτησε ένα αδέσποτο κουτάβι από φιλοζωικό σωματείο

Ο Γιάννης Κότσιρας υιοθέτησε ένα αδέσποτο κουτάβι από φιλοζωικό σωματείο

Με εκατομμύρια αδέσποτα στην Ελλάδα, κάθε ένα που βρίσκει παντοτινό σπίτι αποτελεί μία ακόμα νίκη για τους εθελοντές φιλοζωικών συλλόγων και σωματείων που παλεύουν και αγωνίζονται για την ευζωία τους.

Η απόφαση μιας υιοθεσίας ενός ζώου είναι πολύ σοβαρή που απαιτεί μεγάλη σκέψη, σύνεση και ευθύνη προς κάθε πλάσμα που το μόνο που ζητάει είναι χάδια, αγκαλιές, συντροφικότητα, σεβασμό και αγάπη.Πριν λίγες εβδομάδες ο Γιάννης Κότσιρας επικοινώνησε με το φιλοζωικό σωματείο Κύμης Αλιβερίου «ΚΥΜΑ» εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του να υιοθετήσει ένα από τα κουταβάκια του.

Η κατάσταση υγείας του ηλικιωμένου «φιλαράκου» του, τον έκανε να μοιραστεί τα συναισθήματά του

«Δεν θέλω να φύγει το κουτάβι μου. Έτσι τον βλέπω ακόμα. Κι έτσι συμπεριφέρεται κι αυτός. Σαν το μικρό κουτάβι που χωρούσε στο παπούτσι μου. Είναι ο καλύτερος μου φίλος.»
Με τα λόγια αυτά ο γνωστός τραγουδοποιός Γιάννης Κότσιρας, αντέδρασε στην αναγγελία της κτηνιάτρου πως ο 14χρονος γεράκος, Κάρλο, «ίσως να αντέξει δύο τρία χρόνια ακόμα με τόση αγάπη που παίρνει.».

Αυτή ήταν η αφορμή για να μοιραστεί ο Γιάννης Κότσιρας μέσα απο το προφιλ του σε μέσοκοινωνικής δικτύωσης, την «ζωή του με τον Κάρλο» για τον οποίο μάλιστα, το 2013, είχε γράψει το τραγούδι «Ο σκύλος μου ο Ρωμιός».

«Ήθελα πολύ να το μοιραστώ μαζί σας.

Η ζωή με τον Κάρλο…

Ο Κάρλος μας φέτος, συμπληρώνει 14 χρόνια ζωής. Πότε ακριβώς έχει γενέθλια δεν ξέρω καθώς με διάλεξε ένα βράδυ του Νοέμβρη του 2007 σε μία αγαπημένη ταβέρνα στο Νταού. Την “Γωνιά του Ντόρβα”.

Υπήρχε μία κινούμενη μάζα από γατάκια και σκυλάκια, που ανταγωνίζονταν ποιο θα θηλάσει πρώτο από την σπουδαία ξανθή σκυλίτσα που τα φιλοξενούσε στα πρησμένα από το γάλα στήθη της.

Εξού και το Κάρλος. Εκ του τρομοκράτη. Αργότερα βέβαια επειδή του άρεσε πολύ και η μουσική, του ταίριαζε και το Σαντάνα.
Τον πήρα σπίτι, τον έπλυνα ώστε να φύγουν οι βρωμιές και οι ψύλλοι και αποφάσισε πως ήθελε να κοιμάται μέσα σε ένα παπούτσι μου. Τόσο μικρούλης ήταν. Τώρα είναι λίγο πάνω από 25 κιλά. Θηρίο.

Είναι το τέταρτο σκυλάκι που μεγάλωσα. Είχαν προηγηθεί το γκριφόν ο Μπούμερ, μια κοπριτούλα η Λίζα που της είχαν βάλει καρφιά και αγκάθια στον ποπό και ένας Βέλγικος ποιμενικός, ο Ρομπέν, που έφυγε νωρίς από ανεύρυσμα.

Τα πόδια του κάποιες φορές λυγάνε πια από τα χρόνια, όμως αυτός επιμένει να υποδέχεται με τεράστια χαρά και εμένα και το κορίτσι μου και τα παιδιά μας που τον παιδεύουν αρκετά. Όμως αυτός, με τεράστια υπομονή, είναι πολύ ευγενικός μαζί τους. Απλά μετά από κάθε παιχνίδι χρειάζεται να κοιμηθεί τουλάχιστον ένα οκτάωρο.

Γενικά είναι πολύ ευγενής και κύριος. Ειδικά με τα κορίτσια. Οι μόνες φορές που τον θυμάμαι να αγριεύει ήταν με κάποιους ανθρώπους που από ένστικτο δεν τους γούσταρε. Και αργότερα αποδεικνυόταν πάντα σωστός. Πάντα έχει σοφία στην κρίση του.

Και φυσικά δεν γουστάρει καθόλου τις γάτες. Όχι τα μωρά αλλά τις μεγάλες. Πρόσφατα είχε γεννήσει μία στην αυλή τέσσερα μικράκια και πήρα χαμπάρι πως τα προστάτευε από τα αρσενικά μέχρι που τα πήρε η μάνα τους και έφυγαν. Σε λίγο καιρό θα κυνηγάει και τα μικράκια που θα έχουν μεγάλωσει.

Του έγραψα και τραγούδι. Το “Ο σκύλος μου ο Ρωμιός”.

Ήταν ο σύντροφος μου σε όλες τις δύσκολες στιγμές μου. Ακόμα θυμάμαι όταν πάθαινα κολικούς, με πόση προσοχή ανέβαινε επάνω μου, έβαζε τα δυο του πόδια δεξιά και αριστερά στους ώμους μου, έβαζε την κεφάλα του στο μάγουλο μου και ξάπλωνε επάνω μου λες και ήθελε να μου πάρει τον πόνο. Και το κατάφερνε.

Τώρα το μόνο που θέλει είναι λίγο παρέα. Ελάχιστη έως καθόλου βόλτα καθώς τα πόδια του δεν αντέχουν πολλά πολλά. Και μάλλον πάσχει και από άνοια καθώς ξεχνάει να φάει αν δεν του το θυμίσω. Ευτυχώς ο Κωνσταντίνος, ο μικρός μας, έχει βρει για παιχνίδι να τον ταΐζει κροκέτα κροκέτα και έτσι τρώει.

Η Κωνσταντίνα η κτηνίατρος, τον ξέρει από μωρό. Τον αγαπάει πολύ. Είναι λέει ο καλύτερος ασθενής της γιατί πάντα την άφηνε να τον εξετάζει χωρίς πρόβλημα. Μάλλον γιατί κι αυτός την αγαπάει πολύ και την εμπιστεύεται.

Της ζήτησα να έρθει να τον δει. Έτσι απλώς για να δω πως είναι. Αυτή είναι και η αφορμή που γράφω αυτό το κείμενο. Του έδωσε βιταμίνες για τα ποδαράκια του, του έκοψε τα νύχια γιατί εγώ φοβάμαι πια μήπως τον πονέσω και χάρηκε πολύ γιατί σπάνια βλέπει τόσο καλοζωισμένο και καλοστεκούμενο γεράκο.

Μου είπε μπράβο και πως ίσως να αντέξει δύο τρία χρόνια ακόμα με τόση αγάπη που παίρνει.

Με έπιασε κόμπος. Μου κόπηκαν τα πόδια ειλικρινά. Ένιωσα σαν να μου είπε λίγες μέρες ακόμα.

Δεν θέλω να φύγει το κουτάβι μου. Έτσι τον βλέπω ακόμα. Κι έτσι συμπεριφέρεται κι αυτός. Σαν το μικρό κουτάβι που χωρούσε στο παπούτσι μου. Είναι ο καλύτερος μου φίλος.

Δεν μου έχει δώσει ποτέ στεναχώρια. Αντίθετα. Με βοήθησε να ξεπεράσω πολλές. Χωρισμούς, πόνους, μοναξιές, αγωνίες, αφραγκίες, τοξικές φιλίες… Τα πάντα.

Θυμάμαι με πόση περιέργεια και τρυφερότητα υποδέχτηκε τον Νικόλα. Και σίγουρα στεναχωρήθηκε που ξαφνικά έχασε την αποκλειστικότητα αλλά μετά από λίγο καιρό το αποδέχτηκε και απολάμβανε την παρέα με τον μπέμπη.

Και όταν καμιά φορά κάναμε πως τον μαλώναμε, αυτός έμπαινε στην μέση, μην τυχόν και του τον πειράξουμε.

Τώρα ξαναγίνεται αυτός μωρό. Και θα είμαστε δίπλα του.

Όσο θέλει.
Όσο αντέξει.
Ο Καρλίτος μας.
Ο Κάρλος μου.
Ο φιλαράκος μου.”

Ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε άψογα με το σωματείο και ακολούθησε το πρωτόκολλο για την διαδικασία της υιοθεσίας αφού συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο, υπέγραψε το συμβόλαιο υιοθεσίας και στη συνέχεια περίμενε υπομονετικά να πάρει στην αγκαλιά του το νέο μέλος της οικογένειας του.

Τα συναισθήματα του Γιάννη Κότσιρα που λαμβάνει ένα γλυκό φιλί από του κουταβάκι του, είναι εμφανή στην φωτογραφία που μοιράστηκε το φιλοζωικό σωματείο στο Facebook.

Από την πλευρά του το φιλοζωικό σωματείο επαινεί την πράξη του Γιάννη Κότσιρα, τον ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη και παροτρύνει τον κόσμο να ακολουθήσει το παράδειγμά του: «Είναι πολύ ελπιδοφόρο όλο και περισσότεροι άνθρωποι να επιλέγουν την υιοθεσία ημίαιμων ζώων από φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές. Ειδικά άνθρωποι των τεχνών που μπορούν να επηρεάσουν και άλλους με το παράδειγμά τους!», αναφέρει. 

Τα πιο σημαντικά