Η διαζευγμένη αδερφή μου δε με αφήνει να δω την ανηψιά μου, επειδή υπάρχουν συχνοί και έντονοι τσακωμοί μεταξύ εμένα και της αδερφής μου και δε με θεωρεί καλή επιρροή ενώ δεν υπάρχει τίποτα που να απορρέει αυτό το συμπερασμα.
Υπάρχει κάποιος νόμος που με προστατεύει, ώστε να μπορώ να συνεχίσω να εχω σε επαφή με την ανηψιά μου;
Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου
Σύμφωνα με το άρθρο 1520 του Α.Κ “Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους ανώτερους ανιόντες και τους αδελφούς του, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τρίτους, που έχουν αναπτύξει μαζί του κοινωνικοσυναισθηματική σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου”.
Πράγματι, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να υπάρχουν διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ συγγενών, που οδηγούν πολλές φορές στην άρνηση των γονέων, που έχουν την επιμέλεια του τέκνου να επιτρέψουν την επικοινωνία του τέκνου με κάποια πρόσωπα του συγγενικού περιβάλλοντος.
Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με το ως άνω άρθρο, αν έχει ήδη αναπτυχθεί συναισθηματική σχέση μεταξύ του τέκνου και του συγγενικού προσώπου κι η επικοινωνία αυτή μεταξύ τους κρίνεται επωφελής για το παιδί, τότε μπορεί να διεκδικηθεί δικαστικά η άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας.
Συνεπώς, υπό τις προϋποθέσεις, που αναφέρονται πιο πάνω και εφόσον πράγματι αναιτιολόγητα ή καταχρηστικά, παρεμποδίζεται η επικοινωνία σας με το παιδί, υπάρχει περίπτωση να αιτηθείτε από το αρμόδιο δικαστήριο να σας επιτραπεί, ορίζοντας μάλιστα και το πλαίσιο αυτής. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να γνωρίζει κανείς όλο το ιστορικό της υπόθεσής σας, ώστε να απαντήσει με ασφάλεια, εάν πληρούνται στην περίπτωσή σας οι προϋποθέσεις, που τάσσει η νομοθεσία για την ευδοκίμηση σχετικού ένδικου βοηθήματος σας.
Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα