Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΝέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Μαύρα μαντάτα για 7 περιοχές – Πότε...

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Μαύρα μαντάτα για 7 περιοχές – Πότε μπαίνει στο «ψυγείο» η χώρα σύμφωνα με τον Μαρουσάκη

Από την Κυριακή 26/11 καταφτάνει μια αρκετά ψυχρή αέρια μάζα που θα φέρει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια, σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης του καιρού προχώρησε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου η ΕΜΥ, κάνοντας λόγο για βροχές και καταιγίδες.

Την Κυριακή και στις αρχές της άλλης εβδομάδας καταφτάνει μια αρκετά ψυχρή αέρια μάζα που θα φέρει πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια, αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επικαιροποίηση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία(ΕΜΥ), το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 21-11-2023 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο συγκεκριμένα:

α. Για σήμερα Τετάρτη (22-11-23) προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, καθώς και από το μεσημέρι στα ανατολικά και στα νότια τμήματα της Θράκης.

β. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα δυτικά τη νύχτα της Τετάρτης (22-11-23) προς την Πέμπτη (23-11-23) και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Νέο κύμα κακοκαιρίας από Παρασκευή-Σάββατο

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο καιρός σήμερα Τετάρτη 22 Νοεμβρίου προβλέπεται άστατος, με βροχές, σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις.

“Αύριο Πέμπτη θα επιμείνει αυτός ο βροχερός καιρός, ιδιαίτερα από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά, δηλαδή σε περιοχές που “βλέπουν” μέσα στο Αιγαίο”, αναφέρει ο ίδιος.

“Έχουμε λοιπόν ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, αυτό που οργανώνεται στα ανοιχτά θαλάσσια τμήματα της νότιας Ιταλίας, και η οποία θα απασχολήσει τη χώρα μας την Παρασκευή, αλλά κυρίως το Σάββατο, με αρκετές βροχές, ιδιαίτερα σε περιοχές δυτικά της οροσειράς της Πίνδου και προς το ανατολικό Αιγαίο. Εκεί αναμένουμε τα πιο έντονα φαινόμενα”, αναφέρει.

“Αυτή η ροή θα σταματήσει από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ενώ την Κυριακή και στις αρχές της άλλης εβδομάδας και τις επόμενες μέρες κατεβαίνει μια αρκετά ψυχρή αέρια μάζα”.

Καταφτάνει ψυχρή αέρια μάζα από την Κυριακή

“Ο ψυχρός αέρας σιγά-σιγά θα φτάσει στη χώρα και από την Κυριακή αλλά και στις αρχές της άλλης εβδομάδας το κυριότερο χαρακτηριστικό θα είναι το κρύο, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και θα δούμε χιόνια κυρίως στα βουνά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα δεν θα είναι τόσο πολλά, επειδή η κακοκαιρία θα μετακινηθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα και στη χώρα μας θα μείνει το κρύο”.

Δεν περιμένουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά σημαντική πτώση της θερμοκρασίας , κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην πρόγνωση του καιρού.




Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου τα φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας, με το σκηνικό να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μουντό.

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, αλλά στα δυτικά και τα ανατολικά θα πέσουν διάσπαρτες μπόρες.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αρκετά πολύπλοκος. Αρχικά θα κάνει την εμφάνισή της μια σοβαρή επιδείνωση με βροχές και θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σάκης Αρναούτογλου, δεν αποκλείεται να υπάρξει και πάλι κάποιο πρόβλημα με τον απόπλου. Από το απόγευμα και μετά και κυρίως το βράδυ, ο καιρός θα κάνει… στροφή. Τα χιόνια θα πλησιάζουν, καθώς θα έρθει ο πολύ ψυχρός βοριάς από τα Βαλκάνια.

Αργά το βράδυ και πηγαίνοντας προς Κυριακή, το σύστημα θα φτάσει στη βόρεια Ελλάδα και θα προλάβει να μετατρέψει τις βροχές σε χιονοπτώσεις, ακόμη ίσως και στα ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σημαντικά και η αισθητή θερμοκρασία στις περιοχές που θα επηρεαστούν από την “επέλαση” των βοριάδων θα είναι κοντά στους 5-6 βαθμούς Κελσίου ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Η ανάρτησή του Σάκη Αρναούτογλου στο facebook

“Φίλες και φίλοι, όσοι σχεδιάζετε ταξίδι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα, αλλά και στα υπόλοιπα Βαλκάνια, καλό θα είναι να παρακολουθείτε τις προβλεπόμενες καιρικές εξελίξεις μέσα από τα δελτία καιρού τα επόμενα 24ωρα, καθώς ενισχύεται και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία το σενάριο πρόσκαιρης αλλά σοβαρής, πανβαλκανικής επιδείνωσης του καιρού από ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα μπορούσε να φέρει θυελλώδεις ανέμους, τοπικά δυνατές βροχές, αλλά και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά, η ακριβής τροχιά του οποίου όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εντελώς!”.

Πρόβλεψη Γιάννη Καλλιάνου

Μέσω ανάρτησης στα social media, ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει πως πιθανόν “από το βράδυ του Σαββάτου θα έρθει κρύο στα βόρεια. Η περαιτέρω εξέλιξη του καιρού δεν έχει ακόμα “κλειδώσει””. Στην ίδια ανάρτηση αναφέρει πως σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του καιρού στην Ελλάδα, αυτό που κατά πάσα πιθανότητα τείνει να “κλειδώσει” είναι ότι από το Σάββατο αργά το βράδυ θα επισκεφτούν τη βόρεια Ελλάδα ψυχρότερες αέριες μάζες από τις βαλκανικές περιοχές. Ο Γιάννης Καλλιάνος εξηγεί πως “αποτέλεσμα αυτής της κίνησης των ψυχρότερων αερίων μαζών είναι να γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στα βόρεια από αργά το βράδυ του Σαββάτου. Δεν θα είναι εντυπωσιακά χαμηλές οι θερμοκρασίες. Θα επικρατήσει όμως παγωνιά με θερμοκρασίες που το βράδυ του Σαββάτου θα υποχωρήσουν ενδεχομένως στους 2-3°C ακόμη και σε πεδινές περιοχές μακριά από τις θάλασσες”.

Αναφορικά με το Σάββατο, ο μετεωρολόγος υποστηρίζει ότι ο καιρός “πιθανότατα θα είναι άστατος σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Αυτό σημαίνει ότι θα επικρατούν οι βροχές (αλλού πιο εξασθενημένες, αλλού πιο δυνατές), οι τοπικές καταιγίδες, οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη (πιθανότατα νοτιοδυτικοί που αργά το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς) και οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις το βράδυ σε ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης”.

Σχετικά με τον καιρό για την Κυριακή, ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει ότι “αυτές οι ψυχρότερες αέριες μάζες θα έχουν την τάση να κατέβουν νοτιότερα γεωγραφικά και να επικρατήσει κρύο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια ακραία μεταφορά κρύου, όμως αν λάβει χώρα αυτό το σενάριο, η αλήθεια είναι ότι ο υδράργυρος θα υποχωρήσει μέσα στην Κυριακή και στην υπόλοιπη κεντρική και νότια Ελλάδα”. Συμπληρώνει παράλληλα ότι “δεν γνωρίζει κανείς αν θα υπάρξει αρκετή υγρασία την Κυριακή ώστε το πιθανό αυτό κρύο να συνδυαστεί και με άλλες χιονοπτώσεις σε πιο νότιες περιοχές. Ενδέχεται να έχουμε απλά κρύο χωρίς φαινόμενα ή με επιλεκτικά φαινόμενα ή ακόμα και περισσότερα φαινόμενα (βροχή – χιόνια). Αυτό όμως δεν είναι γνωστό από τώρα”.

Ο Γιάννης Καλλιάνος καταλήγει στην ανάρτησή του λέγοντας: “Το Σάββατο αναμένεται άστατος καιρός και από το βράδυ πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια με αποτέλεσμα να χιονίσει σε ορεινά αρχικά τμήματα. Η εξέλιξη του καιρού όμως για την Κυριακή δεν μπορεί αυτή την ώρα να αξιολογηθεί. Όποιος επιχειρεί να βγάζει υψόμετρα χιονόπτωσης ή να “τάζει” από τώρα χιονο-κακοκαιρίες, κινδυνεύει να εκτεθεί”.

 

 

Πρόβλεψη Τσατραφύλλια

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας υποστηρίζει μέσω ανάρτησης στα social media ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα επηρεάσουν τη χώρα μας “τρεις ατμοσφαιρικές διαταραχές. Οι δύο θα φέρουν κρύο και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα”.

Πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Στη συνέχεια, εξηγεί τα βασικά χαρακτηριστικά των τριών καιρικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο αυτά θα είναι:

Τρίτη (βράδυ) – Τετάρτη 21-22/11

Καταιγίδες σε Ιόνιο, Ήπειρο ,Αιτωλοακαρνανία, δυτική Πελοπόννησος, Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα. Νοτιάδες μέχρι 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία υψηλότερη από τα φυσιολογικά.

Σάββατο – Κυριακή 25-26/11

Θυελλώδεις άνεμοι (10-11 μποφόρ)-νοτιάδες και σταδιακά βοριάδες. Πτώση θερμοκρασίας 10-12 βαθμοί. Καταιγίδες δυτικά ,Θράκη ,ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα

Χιόνια (Σάββατο βράδυ κυρίως) ορεινά και χαμηλότερα υψόμετρα Μακεδονίας-Θράκης

Τρίτη -Τετάρτη 28-29/11 (με επιφύλαξη)

Θυελλώδεις άνεμοι (9-10 μποφόρ)-νοτιάδες και σταδιακά βοριάδες. Καταιγίδες δυτική Ελλάδα, Θράκη ,ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα. Πτώση θερμοκρασίας 6-8 βαθμοί.

Χιόνια και σε ημιορεινά κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Τα πιο σημαντικά