Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024
ΕλλάδαΑποφυλακίστηκε η Πόλα Ρούπα - Έγινε δεκτό το αίτημά της για υφ'...

Αποφυλακίστηκε η Πόλα Ρούπα – Έγινε δεκτό το αίτημά της για υφ’ όρον απόλυση

Αποφυλακίστηκε η Πόλα Ρούπα. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, το μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» είχε κάνει αίτηση για να αποφυλακιστεί και έτσι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θήβας έκανε δεκτό το αίτημά της για υφ΄ όρον απόλυση, αφού είναι μητέρα ανήλικου παιδιού.

Η ποινής κάθειρξης της συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη είχε μειωθεί τον Απρίλιο του 2021. Η 54χρονη σήμερα Πόλα Ρούπα συνελήφθη τον Απρίλιο του 2010 μαζί με άλλους πέντε συνεργούς της και τον Νίκο Μαζιώτη για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό απ’ όπου αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2011 λόγω συμπλήρωσης του 18μήνου, δηλαδή του ανώτατου χρονικού ορίου προφυλάκισης.

Πόλα Ρούπα και Νίκος Μαζιώτης εμφανίζοντας στο 5ο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, λόγω της δίκης που ήταν σε εξέλιξη. Όμως, τον Ιούνιο του 2012 δεν εμφανίστηκαν και έκτοτε αναζητούνταν.

poia einai i pola roupa to alter ego tou mazioti sti zoi kai tin tromokratia.col 12

Ο σύντροφος της Ρούπα, Νίκος Μαζιώτης, έπεσε ξανά στα χέρια των αστυνομικών έπειτα από μια ένοπλη συμπλοκή με τους αστυνομικούς στο Μοναστηράκι. Η Πόλα Ρούπα επανεμφανίστηκε ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2015. Μαζί με συνεργούς της λήστεψε το υποκατάστημα τράπεζας το οποίο λειτουργεί στο εσωτερικό του νοσοκομείου «Σωτηρία» αρπάζοντας από τα ταμεία 125.000 ευρώ.

Η Πόλα Ρούπα συνελήφθη ξανά τον Ιανουάριο του 2017 στην Ηλιούπολη.

Τα βήματα της στον αναρχικό χώρο και ο «Επαναστατικός Αγώνας»

Η Πόλα Ρούπα γνώρισε τον Νίκο Μαζιώτη σε ηλικία 26 ετών, στην κατάληψη του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1995. Από τα φοιτητικά της χρόνια είχε ενταχθεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο και είχε απασχολήσει τις Αρχές σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο «βαριά χαρτιά» των αναρχικών. Μετά την προσαγωγή της το 1995, η Ρούπα προσήχθη ξανά το 1997, όταν ο Μαζιώτης συνελήφθη για την βόμβα (που δεν εξερράγη) έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης. Καθώς δεν προέκυψε τίποτα εις βάρος της, αφέθηκε ελεύθερη.

Οσον αφορά τον Επαναστατικό Αγώνα, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2003 μέχρι και το 2009 έκανε 15 επιθέσεις, η Ρούπα θεωρείται από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής ως ο «ιθύνων νους» της τρομοκρατικής οργάνωσης, το άτομο που επί της ουσίας κινούσε τα νήματα. Μάλιστα, στην Πόλα Ρούπα «χρεώνεται» η συγγραφή των προκηρύξεων.

Ποια είναι η Πόλα Ρούπα: To alter ego του Μαζιώτη στη ζωή και την τρομοκρατίαΗ Πόλα Ρούπα, από τα φοιτητικά της χρόνια είχε ενταχθεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

in 7841 586e36fcc2e8fΗ Ρούπα θεωρείται από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής ως ο «ιθύνων νους» της τρομοκρατικής οργάνωσης, το άτομο που επί της ουσίας κινούσε τα νήματα.

Ο Μαζιώτης και η Ρούπα συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2010, ενώ στο σπίτι τους, στα Καλύβια Αττικής, βρέθηκαν σχέδια προκηρύξεων για μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα και χειρόγραφα προσχέδια προκηρύξεων. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η Πόλα Ρούπα περιγράφεται ως μια ιδιαίτερα σκληρή γυναίκα, εξίσου σκληρή με τον Νίκο Μαζιώτη. Τελικά, το ζευγάρι προφυλακίζεται.

in 7841 586e36fd01867Ο Μαζιώτης και η Ρούπα συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2010, ενώ στο σπίτι τους, στα Καλύβια Αττικής, βρέθηκαν σχέδια προκηρύξεων για μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα και χειρόγραφα προσχέδια προκηρύξεων.

Το μωρό μέσα στη φυλακή και η εξαφάνιση του ζεύγους

Η Πόλα Ρούπα, ήταν έγκυος κατά τη διάρκεια της κράτησης της στις φυλακές και μάλιστα είχε διαμαρτυρηθεί σε επιστολή για τις συνθήκες κράτησης της. Τον Ιούλιο του 2010, η Ρούπα έφερε στον κόσμο τον καρπό του έρωτά της με τον Μαζιώτη, που πήρε το όνομα Λάμπρος, προς τιμήν του «συντρόφου» τους, Λάμπρου Φούντα, που σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη, τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς.

Τον Οκτώβριο του 2011, οπότε και παρήλθε το 18μηνο, το ζευγάρι βγαίνει από την φυλακή, με περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παραμονή στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και παρουσία τους τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Οι όροι παραβιάστηκαν τον Ιούνιο του 2012, οπότε το ζευγάρι και το αγοράκι τους εξαφανίστηκαν. Από τότε μέχρι σήμερα, γεμίζουν ιστοσελίδες του αντιεξιουσιαστικού χώρου με κείμενα – μανιφέστα, τα οποία θεωρείται ότι συνέταξε η Ρούπα και στα οποία δηλώνουν την πεποίθησή τους για «ένοπλη προλεταριακή αντεπίθεση» και «ανάπτυξη της επαναστατικής δράσης σε όλες τις μορφές της».

Μετά την επεισοδιακή σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη, η Αντιτρομοκρατική επικεντρωνόταν στον εντοπισμό της Πόλας Ρούπα.

Μερικές από τις μεταμφιέσεις της Πόλα Ρούπα:

in 7841 586e36fd49439

in 7841 586e36fd78989

in 7841 586e36fd91b36

Τα πιο σημαντικά