Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΠαρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Στο «μικροσκόπιο» προκαταρκτικής εξέτασης η οποία θα διενεργηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μπαίνουν οι συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες προσήλθε η αδελφή του θύματος και προσκόμισε την ταυτότητα του από την οποία προκύπτει ότι ο 35χρονος είχε ελληνική υπηκοότητα. Η υπόθεση έρχεται στην Αθήνα λόγω αρμοδιότητας καθώς αφορά Έλληνα υπήκοο για έγκλημα που έχει τελεστεί στην αλλοδαπή και μάλιστα κακούργημα.

Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από δημοσίευμα και καταθέσεις συγγενών του που φέρονται να ενέχουν θέση μηνυτήριας αναφοράς.
Με την εξέλιξη αυτή, τα γεγονότα παίρνουν νέα τροπή. Κι αυτό, γιατί στην υπόθεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα εμπλέκεται πλέον και η ελληνική δικαιοσύνη.

Θρίλερ με την εξέταση της σορού του Κωνσταντίνου Κατσίφα από Έλληνα ιατροδικαστή

Σε μια υπόθεση με πολλά «σκοτεινά» σημεία και αναπάντητα ερωτήματα έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα θρίλερ. Αυτό σχετικά με τον αν η σορός του Κωνσταντίνου Κατσίφα θα εξεταστεί από Έλληνα ιατροδικαστή, όπως ζητά η οικογένειά του ή όχι. Την απόφαση κρατούν στα χέρια τους οι αλβανικές αρχές.

Νωρίτερα, στο μεσημεριανό δελτίο του ΣΚΑΙ είχε μεταδοθεί η πληροφορία πως μετά και από διπλωματικές πιέσεις, η αλβανική πλευρά υποχώρησε και αποδέχτηκε το αίτημα της οικογένειας Κατσίφα να εξεταστεί η σορός του 35χρονου από Έλληνα ιατροδικαστή. Ωστόσο, μιλώντας στο newsit.gr, ο δικηγόρος της οικογένειας Κώστας Γιοβανόπουλος τόνισε πως η οικογένεια του 35χρονου δεν έχει καμία τέτοια σχετική ενημέρωση πως και εξελίξεις αναμένονται έως το απόγευμα.

Το θέμα του ιατροδικαστή μας «καίει», τόνισε ο κ. Γιοβανόπουλος, σημειώνοντας την ουσιαστική βοήθεια από το προξενείο στην οικογένεια Κατσίφα.

Δεδομένου πως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας δεν ήταν μόνο μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας Αλβανίας, αλλά και Έλληνας πολίτης, βάσει διακρατικής συμφωνίας, οι αλβανικές αρχές έπρεπε να εγκρίνουν το σχετικό αίτημα της Ελλάδος που από την πρώτη στιγμή ζήτησε διευκρινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η πλευρά της οικογένειας Κατσίφα έχει επικοινωνήσει ήδη με τον καθηγητή ιατροδικαστικής Θεόδωρο Βουγιουκλάκη, ο οποίος αναμένεται όταν επιτραπεί να μεταβεί με περιπολικό στα σύνορα κι από εκεί να περιμένει την άδεια από τις αλβανικές αρχές για να περάσει ώστε να μπορέσει να κάνει την εξέταση. Σύμφωνα με τον Κώστα Γιοβανόπουλο, οι αλβανικές αρχές υποστηρίζουν ότι η νεκροψία νεκροτομή έχει ολοκληρωθεί αλλά η οικογένεια δεν έχει καμία ενημέρωση.

Η οικογένεια Κατσίφα θέλει να εξεταστεί η σορός του 35χρονου από Έλληνα ιατροδικαστή ώστε εκείνος να κρίνει εάν τα θανατηφόρα τραύματα έγιναν από μακρινή ή κοντινή απόσταση και εάν κάποιο από αυτά είναι ίσως μεταγενέστερο του άλλου.

Κανένα επίσημο έγγραφο στα χέρια της οικογένειας

Αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστικών και αστυνομικών αρχών στην Αλβανία αφήνει ο δικηγόρος της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα μιλώντας στο Newsit.gr.

Ο δικηγόρος της οικογένειας λέει ότι ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο 24ωρα απ’ όταν έπεσε νεκρός ο Κωνσταντίνος Κατσίφας οι δικοί του άνθρωποι δεν έχουν πάρει στα χέρια τους κανένα επίσημο έγγραφο. Ούτε σε ό,τι αφορά στην επιχείρηση, ούτε και σε ό,τι αφορά σε κάποια έρευνα στη σορό του.
Όπως επισημαίνει μάλιστα στο newsit.gr ο δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος η οικογένεια έχει σταματήσει όλες τις διαδικασίες ταφής του 35χρονου, ζητώντας να γίνει σχετική έρευνα.

Επισημαίνει ότι θα απευθυνθούν στις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές για να λάβουν ενημέρωση για τα ακριβή περιστατικά, ενώ σημειώνει ότι έχει πολλές επιφυλάξεις καθώς υπήρξε επέμβαση της ειδικής μονάδας RENEA η οποία δρα με τρόπο που δεν συναντάται αλλού στον κόσμο. Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, λέει ο κ. Γιοβανόπουλος τονίζοντας ωστόσο θα μπορούσαν να υπάρξουν μια σειρά από άλλες επιλογές, να μην έχουμε φτάσει στον θάνατο του 35χρονου.

Ακούστε τι είπε ο κ. Γιοβανόπουλος:

Τα πιο σημαντικά