Στον ακρωτηριασμό του αριστερού του χεριού υποχρεώθηκε άνδρας από τη Νότια Κορέα μετά την κατανάλωση ωμών θαλασσινών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο πρόσφατο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine.
Ο 71χρονος έπειτα από δύο ημέρες πυρετό και εξοντωτικό πόνο στο αριστερό του χέρι αποφάσισε να πάει σε ιατρείο έκτακτης ανάγκης στη Νότια Κορέα. Η αιτία; Μια σκούρα μοβ φουσκάλα που κάλυπτε μεγάλο μέρος της παλάμης του, με έντονο οίδημα και αποχρωματισμό στο πίσω μέρος του χεριού του. Δώδεκα ώρες προτού εμφανιστεί αυτή η μόλυνση είχε φάει ωμά θαλασσινά, όπως είπε στους γιατρούς.
Όταν οι γιατροί πραγματοποίησαν χειρουργική επέμβαση στην φουσκάλα, διαπίστωσαν ότι ο ασθενής είχε μολυνθεί με το βακτήριο Vibrio vulnificus, που συνήθως προκαλεί συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως εμετό, διάρροια και πόνο στο στομάχι, αλλά μερικές φορές έχει χαρακτηριστεί και ως “σαρκοφάγο βακτήριο”.
Παρά τη θεραπεία που έλαβε με αντιβιοτικά, ο 71χρονος, ο οποίος είχε και ιστορικό με διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και νεφρική νόσο, δεν βελτιωνόταν στην υγεία του. Το βακτήριο προκάλεσε “βαθιά νεκρωτικά έλκη”, σύμφωνα με την έκθεση, και 25 ημέρες μετά την πρώτη είσοδο στην Εντατική, οι γιατροί υποχρεώθηκαν να ακρωτηριάσουν το αριστερό του χέρι για να σώσουν την ζωή του.
Οι συντάκτες της συγκεκριμένης έκθεσης προειδοποιούν ότι το βακτήριο V. vulnificus είναι γνωστός κίνδυνος στην κατανάλωση ωμών, ή μη ψημένων θαλασσινών. Μάλιστα, ένας άλλος 71χρονος άνδρας πέθανε από μια μόλυνση με παρόμοια βακτήρια, αφότου είχε φάει ωμά στρείδια.Περίπου 80.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν με τέτοια βακτήρια κάθε χρόνο και περίπου 100 από αυτούς πεθαίνουν ,σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Περίπου 52.000 από τις ετήσιες περιπτώσεις προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.
Η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα του σούσι και των ωμών θαλασσινών στις χώρες της Δύσης έχει οδηγήσει σε αύξηση της ασθένειας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην έκθεση BMJ Case Reports.
Πηγή: fox6now.com