Εν αναμονή των τοξικολογικών εξετάσεων της 9χρονης Τζωρτζίνας, της μικρούλας που πέθανε τελευταία από τα τρία κοριτσάκια στην Πάτρα, νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τον θάνατο των άλλων δύο παιδιών.
Έγγραφο ντοκουμέντο που έφερε στο φως η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» και αφορά την ιατροδικαστική εξέταση της μικρής Μαλένας, του κοριτσιού που πέθανε πρώτο, φαίνεται ότι το παιδί είχε δύο εκδρορές στη μύτη και ότι το στομαχάκι του παιδιού ήταν άδειο. Το τελευταίο, έρχεται σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε η μητέρα, η οποία είπε ότι το παιδί πριν λίγες ώρες πριν «φύγει» είχε φάει σουβλάκι. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ως πιθανή αιτία θανάτου αναφέρεται η καρδιακή ανακοπή, ενώ ως τελική ιατροδικαστική εκτίμηση αναφέρεται ότι ο θάνατος επήλθε λόγω ηπατικής ανεπάρκειας.
«Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Μικροεκδορές είναι πολύ συχνές που μπορούν να γίνουν με τα νύχια. Οποιοσδήποτε πλησίασε με τα χέρια του τη ρινική κοιλότητα του παιδιού, μπορεί να ήταν και το ίδιο το παιδί, θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις μικροεκδορές», ανέφερε ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων.
«Μετά την πρώτη διερεύνηση, οι θεράποντες ιατροί είχαν δίκιο. Δεν βρήκαν ηπατική ανεπάρκεια και σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη, είχαν δίκιο, δεν υπάρχει ιατρική αμέλεια. Εάν έχουμε κάποια αποτελέσματα από την τρίτη διερεύνηση για το τρίτο παιδί, θα ξαναπάμε πίσω (και για τα άλλα παιδιά)», επεσήμανε ο ιατροδικαστής.
Πάτρα: Τι είναι το τοξικό αέριο και πώς ανιχνεύεται
Η πληροφορία ότι ο θάνατός της Τζωρτζίνας οφείλεται σε εισπνεόμενο, τοξικό αέριο και πιθανώς πρόκειται για ανθρωποκτονία αν και διαψεύσθηκε άμεσα από την Κεντρική Ιατροδικαστική Υπηρεσία, δημιούργησε ερωτήματα για το τι είναι αυτές οι τοξικές ουσίες.
Θα μπορούσε, όμως, το παιδί να έχει καταλήξει όντως από κάποιο τοξικό αέριο; Ποια μορφή έχουν και πώς δρουν; Μπορεί να ανιχνευθούν στο αίμα μετά από τόσο καιρό. Απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα έδωσε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ο κ. Λέων.
Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων εξηγεί τι είναι τα τοξικά αέρια και πώς μπορεί να ανιχνευθούν – Βίντεο από την εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα
Όπως είπε ο ιατροδικαστής, τα τοξικά αέρια είναι ουσίες εισπνεόμενες. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες: κάποιες από τις αυτές είναι φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην αναισθησιολογία, κάποια μπορεί να είναι γεωργικά προϊόντα που όταν τα εισπνεύσει κάποιος μπορεί να δηλητηριαστεί κ.α. Μπορεί να είναι ουσίες που στην αρχική τους μορφή είναι υγρό και με την κατάλληλη επεξεργασία να γίνει εισπνεόμενο.
«Ένα δηλητήριο δεν εξαρτάται μόνο από το είδος του, αλλά και από την ποσότητα και το αν κάποιος έχει υποκείμενο νόσημα», ξεκαθάρισε ο κ. Λέων, προσθέτοντας ότι σε συγκεκριμένες ποσότητες τοξικά δηλητήρια μπορεί να δράσουν σε ελάχιστο διάστημα.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο έγκαυμα στη ρινική κοιλότητα μετά την εισπνοή ενός τέτοιου αερίου, ο κ. Λέων επεσήμανε ότι υπάρχει φυσικά η πιθανότητα να προκληθεί ερεθισμός, δερματίτιδα ή έγκαυμα, κάτι που εξαρτάται με το είδος της τοξικής ουσίας που χρησιμοποιείται.
«Πρέπει να γίνεται μια αξιολόγηση της κλινικής εικόνας του ατόμου, στη συνέχεια των ευρημάτων του ιατροδικαστή, σε συνδυασμό με τις τοξικολογικές εξετάσεις προκειμένου να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πόρισμα», πρόσθεσε ο κ. Λέων.