Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΤετραήμερη εργασία: Ο νόμος Χατζηδάκη και η εφαρμογή του στην Ελλάδα -...

Τετραήμερη εργασία: Ο νόμος Χατζηδάκη και η εφαρμογή του στην Ελλάδα – Τι ισχύει διεθνώς

Σαββατοκύριακο τριών ημερών ονειρεύονται οι περισσότεροι εργαζόμενοι, χωρίς μείωση μισθού αλλά με περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να τον περνούν με την οικογένεια ή τους φίλους τους.

Μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα θα μπορούσε να είναι κίνητρο για κάποιους να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, νααναλάβουν εθελοντική δράση ακόμη και να βρουν μια παράλληλη εργασία, όπως ανέφερε ο Kusumi Yuki (CEO της Panasonic) στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για μια τρίτη ημέρα άδειας την εβδομάδα που έκανε στους εργαζόμενους της εταιρείας στην Ιαπωνία.

Δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που μειώνοντας τις εργάσιμες μέρες της εβδομάδας είδαν τους εργαζόμενούς τους να εμφανίζονταν στη δουλειά ανανεωμένοι, ξεκούραστοι και πιο παραγωγικοί.

Στην χώρα μας, η δυνατότητα εργάσιμης εβδομάδας 4 ημερών προσφέρεται από το 2021, σύμφωνα με το νέο εργασιακό νόμο 4808/2021.

O νόμος Χατζηδάκη περιλαμβάνει διατάξεις για το ευέλικτο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Προσδιορίζει δηλαδή ως πλήρη απασχόληση τις 40 ώρες εργασίας, οι οποίες μπορούν να κατανέμονται σε 4 μόνο ημέρες εβδομαδιαίως, μετά από αίτημα του εργαζόμενου και με περιορισμένη, κατ’ έτος, χρονική διάρκεια.

Στο πλαίσιο  της συγκεκριμένης τετραήμερης απασχόλησης, η εργασία δεν επιστρέπεται να υπερβαίνει τις 10 ώρες ημερησίως και τις σαράντα 40 εβδομαδιαίως. Προσδιορίζεται ως περίοδος αναφοράς οι 6 μήνες εντός ενός ημερολογιακού έτους.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η τετραήμερη (και σαραντάωρη) εβδομαδιαίως απασχόληση του εργαζόμενου, είναι δυνατό να εφαρμόζεται υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της συμφωνίας εργαζόμενου-εργοδότη.

Εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση ή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με συλλογική σύμβαση, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στο νόμο μπορεί να εφαρμοστεί κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου, με ατομική συμφωνία.

Ο εργοδότης υποχρεώνεται να υποβάλει τη συμφωνία για διευθέτηση του χρόνου εργασίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να διευκολύνονται οι έλεγχοι που θα αποτρέπουν τυχόν καταστρατήγηση της νομοθεσίας. Από την έναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και μετά, το πρόγραμμα εργασίας που αποτυπώνει το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας μετά από αίτηση του εργαζόμενου, θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας.

Η διευθέτηση είναι μια επιλογή, εναλλακτική των υπερωριών, η οποία ισχύει σε όλη την Ευρώπη, ενώ έχει εφαρμοστεί και στην Ελλάδα στον ΟΤΕ, στην Alpha Bank, στον Παπαστράτο, στην Pepsico/ΗΒΗ και στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Τι ισχύει διεθνώς

Μετά την επέλαση της πανδημίας, προέκυψε η ανάγκη για περισσότερη ευελιξία στον χώρο καθώς και στο ωράριο εργασίας . Η ατομική επιλογή του πότε θα δουλέψει κανείς θα είναι «προνόμιο» των πολλών στο επόμενο διάστημα. Άτομα από όλους τους εργασιακούς ρόλους – από τη γραμμή παραγωγής μέχρι το γραφείο – επαναπροσδιορίζουν τα «ουσιώδη» για την εργασία και ζητούν περισσότερη ισορροπία προσωπικής με επαγγελματική ζωή.

Σύμφωνα με έρευνα της Jeffferies για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, η μείωση της εργασιακής εβδομάδας κατά μία ημέρα θα ανέτρεπε την κατάσταση της εργασιακής εξουθένωσης που οδηγεί καθημερινά χιλιάδες στελέχη εταιρειών στην παραίτηση.

Μάλιστα ένας στους 3 ερωτηθέντες ηλικίας μεταξύ 22 και 35 που πρόσφατα παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους, δήλωσε ότι θα είχε παραμείνει εάν όφειλε να εργάζεται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Το Βέλγιο θέσπισε πρόσφατα την τετραήμερη εργασία, κρατώντας σταθερό τον αριθμό των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας και προσφέροντας στους εργαζόμενους την επιλογή να συμπληρώσουν τις ώρες τους σε 4 ή 5 ημέρες.

Η Ισλανδία που είχε δοκιμάσει την τετραήμερη εργασία -πιλοτικά- πριν την πανδημία, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα στις 35 ή 36 από 40 (χωρίς μείωση μισθού) είδε το «πείρμα» να πετυχαίνει και το εφάρμοσε καθολικά

Η τετραήμερη εργασία δοκιμάστηκε και στη Σουηδία, κερδίζοντας φανατικούς «οπαδούς» όπως την αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, η οποία την εφαρμόζει εδώ και δέκα χρόνια.

Στη Γερμανία η τετραήμερη εργασία «ανθεί» κυρίως στις start up, ενώ σε Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία, πολυεθνικές όπως η Microsoft και η Unilever ξεκίνησαν να προσφέρουν στους εργαζόμενους τριήμερα Σαββατοκύριακα.

Πηγή: insider.gr

Τα πιο σημαντικά