Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024
ΕλλάδαΣτην Β΄ Αθήνας υποψήφιος βουλευτής ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος

Στην Β΄ Αθήνας υποψήφιος βουλευτής ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει θέσει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, έχει αρχίσει μαζί με τους συνεργάτες του να συμπληρώνει το παζλ με τις «γαλάζιες» υποψηφιότητες, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται για τις εσωκομματικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 13 Μαΐου για την ανάδειξη των πρόεδρων των τοπικών οργανώσεων του κόμματος. Μάλιστα στη ΝΔ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή την διαδικασία καθώς η συμμετοχή θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξαγωγή συμπερασμάτων.

Πρωταρχικός στόχος του προέδρου του κόμματος είναι η ανανέωση των ψηφοδελτίων μέσα από το μητρώο στελεχών αλλά και από πρόσωπα που έχουν ευρύτερα αποδεχτά από την κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC ο Νίκος Γκάλης θα είναι υποψήφιος της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Το φλερτ που υπήρχε εδώ και καιρό όπως όλα δείχνουν κατέληξε σε συμφωνία με τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα να έχει πάρει την απόφαση να μπει στον στίβο της πολιτικής.

Στην Β΄ Αθήνας ο Ρουσόπουλος

Την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή μετά από περίπου 10 χρόνια ετοιμάζει με προσεχτικά βήματα ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Αν και ήταν πάντα κοντά στην περιφέρεια Αττικής την οποία ποτέ δεν δοκίμασε την τύχη του καθώς ο Κώστας Καραμανλής τον ήθελε στο Μαξίμου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει προεκλογικό αγώνα, τώρα έχει επιλέξει όπως όλα δείχνουν να είναι υποψήφιος στην Β΄ Αθήνας.  Οι σχέσεις του άλλωστε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ιδιαιτέρως καλές, όπως και με τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος μιλά με πολύ καλά λόγια για τον πρώην υπουργό Επικρατείας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του στο gnomip

Πολλοί ρωτούν: Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος θα γίνει πιο ενεργός με την πολιτική. Θα είναι εκ νέου υποψήφιος;

Η πρόθεσή μου είναι να είμαι ενεργά παρών στην πολιτική. Δεν νοιώθω ότι αποστασιοποιήθηκα από αυτήν ούτε φυσικά από το κόμμα μου, αλλά όπως είναι πλέον γνωστό στους πάντες οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν την περίοδο των λυσσαλέων και συκοφαντικών επιθέσεων που δέχθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή και εγώ προσωπικά το 2008-’09 με οδήγησαν στην απόφαση της προσωρινής αποχώρησης. Στο τρέχον διάστημα δραστηριοποιήθηκα στον ακαδημαϊκό τομέα ως επισκέπτης καθηγητής αρχικά και καθηγητής σήμερα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ωστόσο η ανάγκη συστράτευσης εξ αφορμής  των προβλημάτων που αντιμετώπισε η χώρα τα τελευταία χρόνια μου δημιουργεί την ηθική υποχρέωση να βοηθήσω την παράταξή μου όσο μπορώ και από όποια θέση κρίνει σκόπιμη ο πρόεδρος του κόμματος και αυριανός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εγώ έθεσα τον εαυτό μου στην διάθεση του κόμματος. Τα λοιπά είναι δευτερεύοντα.

Πώς βλέπετε την πορεία της οικονομίας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

Ενώ θεωρώ πως οι σταθερές κυβερνήσεις τετραετίας πρέπει να γίνουν και στην χώρα μας θεσμός, αλλά ειδικά με αυτήν την κυβέρνηση και τους επικίνδυνους χειρισμούς σπουδαίων θεμάτων θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη ότι πρέπει το συντομότερο να πάμε σε εκλογές. Η ανάγκη αλλαγής είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη, καθώς τα προβλήματα της χώρας δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ημίμετρα ούτε από ανθρώπους που δεν πιστεύουν στις λύσεις που χρειάζονται. Η αριστερά που μας κυβερνά έχει θεωρητικά αλλάξει απόψεις από αυτές που είχε στην αντιπολίτευση, ωστόσο είναι φανερό πως δεν πιστεύει  πραγματικά στις πολιτικές της φιλελεύθερης οικονομίας που έχει ανάγκη η Ελλάδα και στις οποίες κινείται ολόκληρος ο δυτικός κόσμος.

Πώς απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται ότι το έλλειμμα εκτοξεύτηκε την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή;

Μόνον κάποιος που είναι πολιτικά τυφλός ή εμπαθής μπορεί να επιμένει σε τέτοιες υποθέσεις. Το έλλειμμα και το χρέος είναι μεγέθη που κληρονόμησε η κυβέρνηση Καραμανλή σε τεράστιο ποσοστό επί του ΑΕΠ -ειδικά για τα δεδομένα της εποχής- από την κυβέρνηση Σημίτη. Έχει αποδειχθεί με στοιχεία τα οποία όσο κι αν προσπάθησαν κάποιοι να αλλοιώσουν τώρα είναι φανερά σε όλους. Οι στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας είναι δομικές και αφορούν όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Ο Καραμανλής παρέδωσε μια οικονομία με μεγέθη που κινούνταν στον μέσο όρο των μεγεθών όλων των οικονομιών της Ευρωζώνης, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat την Ανοιξη του 2010.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε μείζονος σημασίες εθνικά θέματα (Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά) πώς κρίνονται;

Η προχειρότητα φάνηκε κυρίως στο θέμα των Σκοπίων, όταν έδωσαν την εντύπωση πως λύνουν το πρόβλημα και τελικά απεδείχθη ότι δεν είχε προϋπάρξει η σοβαρή προετοιμασία που χρειάζεται για κάτι τέτοιο. Ο δε πρωθυπουργός με την τελευταία αναφορά του στο όνομα Γκόρναματσεντόνια, απευθυνόμενος σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, επέδειξε ανεπίτρεπτη για το αξίωμά του ελαφρότητα. Ως προς την Τουρκία, η αλήθεια είναι πως ο κ. Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο, αφού πλέον νομίζει ότι είναι νεοσουλτάνος. Ο κ. Τσίπρας βιάστηκε να πανηγυρίσει ως επιτυχία  την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και όσο για τον εταίρο του πρόεδρο των ΑΝΕΛ τι να πει κανείς! Η προχειρότητα και η ρητορική της ακραίας υπερβολής οδήγησαν σε αποτελέσματα που μόνον υπέρ μας δεν είναι. Ωστόσο εδώ μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν δεν καταλάβει πως η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο για τα δυτικά ιδεώδη τα αποτελέσματα δεν θα αφορούν μόνον τη χώρα μας, αλλά συνολικά την Ένωση. Δυστυχώς ο κ. Ερντογάν ιδιαίτερα  μετά το πραξικόπημα μεταλλάχθηκε και συνεχίζει εν όψει των εκλογών να γίνεται ο πλέον προκλητικός εκ των ηγετών, εφάμιλλος των συμπεριφορών του Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας. Η προσπάθειά μας πρέπει να ενταθεί εντός των συμμαχιών τις οποίες με κόπους και επί δεκαετίες χτίσαμε, ώστε να αντιληφθούν όλοι ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον της Ελλάδας και ότι το πεδίο αντιπαράθεσης δεν είναι μόνον στο Αιγαίο. Η πολιτική του κατευνασμού έναντι του κ. Ερντογάν δεν θα έχει καλά αποτελέσματα για την Ευρώπη. Ήρθε η ώρα της πλέον αυστηρής προσέγγισης και των κυρώσεων.

Υπόθεση NOVARTIS. Μήπως σας θυμίζει  αντίγραφο της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου;

Η σκανδαλολογία είναι το έσχατο καταφύγιο μιας κυβέρνησης σε αποδρομή ή ενός κόμματος που έχει χάσει πλέον κάθε λαϊκό έρεισμα. Κρύβεται έτσι πίσω από μισόλογα, εικασίες, ψιθύρους και φήμες. Το έχω ζήσει με τον χειρότερο τρόπο γι’ αυτό και είμαι πολύ επιφυλακτικός στα όσα ακούγονται. Οι υποθέσεις που αγγίζουν τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όχι τόσο για τα πρόσωπα αλλά για τους θεσμούς που εκπροσωπούν. Ο ευτελισμός των θεσμών έγινε εξ αιτίας των εύκολων λόγων, των κατηγοριών και των συκοφαντιών που αποτέλεσαν επί αιώνες χαρακτηριστικό όσων δεν μπορούσαν να δράσουν στο φως της ημέρας και τους βόλευε το σκοτάδι της αβεβαιότητας. Μόλις πριν με ρωτήσατε για μεγάλα εθνικά θέματα. Εμείς λοιπόν αντί να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε αυτά αναλωνόμεθα σε κατηγορίες που δείχνουν σαθρές και είναι σίγουρα φουσκωμένες ώστε να στέκονται μόνο στο πεδίο των εντυπώσεων.

«Απολύτως εφικτή η αυτοδυναμία της Ν.Δ.»

Μετεκλογικές συνεργασίες Ν.Δ.: Με το Κίνημα Αλλαγής ή αναζήτηση άλλων συμμαχιών;

Ελπίζω σε αυτοδυναμία και εκτιμώ ότι είναι απολύτως εφικτή. Οι συμμαχίες βέβαια στην εφαρμογή πολιτικών είναι απαραίτητες γιατί μόνον με συναίνεση μπορούμε να λύσουμε τα μεγάλα θέματα που μας απασχολούν.

«Ο Τσίπρας ακολουθεί την πελατειακή λογική, που ο ίδιος κατήγγειλε»

Πώς κρίνετε τον Αλέξη Τσίπρα;

Σε ό,τι αφορά αποκλειστικά το κόμμα του είναι ο πλέον αποτελεσματικός αρχηγός που είχαν, αφού τους πήρε από το 2% και 3% στο οποίο κινούνταν από την μεταπολίτευση έως σήμερα και τους εκτόξευσε στην κυβέρνηση. Κατά τα λοιπά όπως έχω πει και παλαιότερα τις όποιες ικανότητές του τις εξαντλεί σε λαϊκισμούς, τακτικισμούς και επικοινωνιακά τερτίπια που δεν αντέχουν στον χρόνο. Το οδυνηρό αποτέλεσμα ήταν κάποιες δεκάδες αν όχι εκατοντάδες δισεκατομμύρια που φορτώθηκαν στις πλάτες τους οι Έλληνες πολίτες εξ αιτίας των χειρισμών -κυρίως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 , αλλά και αργότερα. Ο κ. Τσίπρας κυβερνά σαν να θέλει να εκδικηθεί τον φιλελευθερισμό και την ελεύθερη οικονομία. Ενώ έχει υιοθετήσει, θέλοντας και μη, πολλές από τις πρακτικές των δυτικών οικονομιών παρόλα αυτά τιμωρεί με υψηλή φορολογία τους  Έλληνες που δημιουργούν, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και μικροεμπόρους και εξαθλιώνει την νεότερη γενιά. Κάποτε μας κατηγορούσε ο ίδιος για την γενιά των 750 ευρώ και από τότε που κυβερνά έχει φτιάξει γενιές των 300 ευρώ και κυρίως στρατιές ανέργων και νέων που εγκαταλείπουν την χώρα. Ένα ακόμη σημείο στο οποίο βρέθηκε ανακόλουθος είναι η περίφημη αξιοκρατία. Διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι ακολουθείται από κυβερνητικά στελέχη, είτε εν γνώσει του κ. Τσίπρα είτε εν αγνοία του, η πελατειακή λογική την οποίαν επί χρόνια ο ίδιος κατήγγειλε.

Τα πιο σημαντικά