Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
διάφορα«Σμήνος» ελπίδας για τις μέλισσες: Η ΕΕ ψήφισε την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων

«Σμήνος» ελπίδας για τις μέλισσες: Η ΕΕ ψήφισε την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων

Η Ευρώπη θα επιβάλει την πλήρη απαγόρευση των τριών πιο διαδεδομένων νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, μετά από αίτημα 5 εκατ. πολιτών προς τους Ευρωπαίους υπουργούς και την Κομισιόν – το μεγαλύτερο ψήφισμα στον κόσμο για τη διάσωση των μελισσών. Η απαγόρευση εγκρίθηκε με ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ στην ψηφοφορία σήμερα Παρασκευή, ανοίγοντας το δρόμο σε μια νέα εποχή για τη βιώσιμη γεωργία. Μεταξύ των χωρών που στήριξαν την απαγόρευσή ήταν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η απαγόρευση αυτών των τοξικών παρασιτοκτόνων είναι ένα σμήνος ελπίδας για τις μέλισσες. Επιτέλους οι κυβερνήσεις μας εισάκουσαν τους πολίτες, τα επιστημονικά στοιχεία και τους αγρότες που γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους ότι ούτε οι μέλισσες μπορούν να επιβιώσουν με αυτές τις χημικές ουσίες ούτε εμείς χωρίς τις μέλισσες.» Antonia Staats, ακτιβίστρια του Avaaz

Πριν από την ψηφοφορία, ο Bernie, μια τεράστια φουσκωτή μέλισσα, αγκαλιάστηκε από ένα πλήθος παιδιών με ζωγραφισμένα πρόσωπα, έξω από την έδρα της Κομισιόν, σε μια πολύχρωμη γιορτή για τις μέλισσες, που διοργάνωσε το Avaaz για να παραδώσει το παγκόσμιο ψήφισμα.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα 3/4 των Ευρωπαίων πολιτών στηρίζουν την απαγόρευση. Λίγο πριν από την ψηφοφορία, πολίτες από όλη την Ευρώπη κατέκλυσαν τους υπουργούς με μηνύματα για να τους ζητήσουν να ψηφίσουν υπέρ της απαγόρευσης. Τα μέλη του Avaaz δημοσίευσαν ανακοινώσεις στην Politico, την ιταλική Il Sole 24 Ore και την ισπανική El Mundo, καλώντας τις κυβερνήσεις να υπερψηφίσουν την απαγόρευση.

Μια ανοικτή επιστολή υπέρ της απαγόρευσης από αγρότες της ΕΕ αναφέρει: «Για τους αγρότες, η βιωσιμότητα είναι τα πάντα. Φυσικά και θέλουμε πλούσιες συγκομιδές. Αλλά κυρίως θέλουμε να έχουμε συγκομιδή κάθε χρόνο. Όταν βλέπουμε τους πληθυσμούς των εντόμων να μειώνονται (πάνω από 75% μείωση στη Γερμανία!) ή τους Κινέζους καλλιεργητές μήλων να αναγκάζονται να επικονιάζουν με τα χέρια, ανησυχούμε περισσότερο από τον καθένα.»

Από το 2013 που η ΕΕ εφάρμοσε τη μερική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών, μετά την μαζική πίεση μελών του Avaaz προς τα υπουργεία, πολλοί Ευρωπαίοι αγρότες καλλιεργούν χωρίς αυτές τις χημικές ουσίες και οι καλλιέργειές τους ευδοκιμούν, χωρίς καμία αξιοσημείωτη αρνητική επίπτωση στις σοδειές. Τόσο οι συμβατικοί όσο και οι βιολογικοί αγρότες σε όλη την Ευρώπη έχουν αποδείξει τι μπορούν να τα καταφέρουν με λιγότερα ή και καθόλου εντομοκτόνα, εφαρμόζοντας για παράδειγμα ολοκληρωμένες μεθόδους, όπως η εναλλαγή καλλιεργειών και η βιολογική αντιμετώπιση που κρατά τα παράσιτα σε απόσταση.

Οι αμφιβολίες για τα οφέλη των νεονικοτινοειδών στην αντιμετώπιση των παρασίτων αυξάνονται. Πρόσφατη έρευνα της διεθνούς επιστημονικής ομάδας The Task Force on Systemic Pesticides έδειξε ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των παρασίτων όσο θεωρούνταν κάποτε και ότι μπορούν να αντικατασταθούν από βιώσιμες εναλλακτικές.

[tvxs]

Τα πιο σημαντικά