Μπορεί στην Κύπρο να αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογεννητικότητας σε ανθρώπους, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει όταν μιλάμε για τις γάτες αφού σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των φιλοζωικών οργανώσεων που δρουν στην Κύπρο, ο πληθυσμός τους σήμερα αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο.
Σύμφωνα με το Βήμα η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους, οφείλεται κυρίως στη μη στείρωση τους είτε από τους ιδιοκτήτες τους είτε από την απουσία κρατικού προγράμματος, γεγονός που αποτελεί μείζων πρόβλημα, αφού το σχετικό κονδύλι που υπήρχε για στειρώσεις έχει μειωθεί κατά πολύ, εξ ου και τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει οξυνθεί. Οι γάτες στην Κύπρο θεωρούνται περίπου ως ιερά τετράποδα. Στην πλειονότητά τους καλοθρεμμένες με πλούσιο τρίχωμα και δυνατό νιαούρισμα. Οι πιστοί λένε ότι τις γάτες τις έφερε στο νησί η Αγία Ελένη, καθ΄οδόν προς τους Αγίους Τόπους, όταν σταμάτησε μετά από φορτούνα στην Κύπρο. Εφερε, λέει η παράδοση τις γάτες στο νησί, για να το προστατεύσει από τα φίδια τις σαύρες και τους αρουραίους που λόγω της ξηρασίας είχαν αναπτυχθεί. Κανείς στην Κύπρο δεν πειράζει τις γάτες και πολλές οικογένειες έχουν γάτες στα σπίτια τους. Εως και «Κάβο Γάτα» υπάρχει στην Κύπρο, στην επαρχία Λεμεσού και είναι το νοτιανατολικότερο σημείο της Ευρώπης (εκεί όπου στο χάρτι βρίσκεται το λεγόμενο «πόδι» της Κύπρου).
Πρόσφατα το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε κονδύλι ύψους 75 χιλιάδων ευρώ, για στειρώσεις αδέσποτων γάτων, το οποίο παρόλα αυτά δεν είναι αρκετό για να επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης του πληθυσμού.
Το «Κόμμα των Ζώων» σε δηλώσεις του παρότι χαιρέτισε την απόφαση, προειδοποίησε ότι τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο. Να δημιουργήσουν δηλαδή ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα το οποίο θα υπάρχει σε μόνιμη βάση για να αντιμετωπίσει σε βάθος χρόνου το πρόβλημα. Ο Ντίνος Αγιομαμίτης της οργάνωσης «Cat Paws», σε δηλώσεις του στη «Sunday Mail», υποστήριξε ότι οι ανακοινώσεις περί κονδυλίων είναι απλά ένα προεκλογικό τρικ, ένεκα προεδρικών. «Έχουμε ακούσει πολλές φορές παρόμοιες υποσχέσεις, αλλά ποτέ δεν έγινε κάτι. Μέχρι πριν 5 – 6 χρόνια το κράτος έδινε κονδύλι ύψους 50.000 ευρώ για στειρώσεις γάτων, το οποίο μοιραζόταν ισάξια σε όλες τις πόλεις.
Η οικονομική κρίση παρόλα αυτά μείωσε το κονδύλι αυτό δραματικά, κατεβάζοντας το στις 10.000 για όλη την Κύπρο, κάτι που αντιστοιχεί σε 2.000 για κάθε πόλη, που μεταφράζεται σε 25 – 30 στειρώσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα έχουμε ένα πληθυσμό γάτων που αριθμεί πέραν του 1,5 εκατομμυρίου, αυτό δεν είναι τίποτα».