Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΝίκησε το Τζέισον Αντιγόνη: Πρώτη νίκη για το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό

Νίκησε το Τζέισον Αντιγόνη: Πρώτη νίκη για το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό

Μία σημαντική στιγμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα μας αποτελεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου, η πρώτη δικαστική αναγνώριση non binary, (που δεν εμπίπτει στο δίπολο άρρεν-θήλυ), ατόμου στην Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από αίτηση που είχε υποβληθεί τον Νοέμβριο από το μη δυικό άτομο Jason-Αντιγόνη Dane, προκειμένου να διαγραφεί από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης το φύλο και να προστεθεί το “Αντιγόνη” στο όνομά του, ώστε να αναγνωρίζεται πλέον και επίσημα ως  non-binary.

6b76b2e26bc73b0e55b8ce379008115a

Το Ειρηνοδικείο, με την απόφασή του, διατάσσει την ληξίαρχο του Δήμου Αμαρουσίου να προβεί στην διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης,  ώστε το όνομα να γίνει και επίσημα Jason – Αντιγόνη, αναγνωρίζοντας έτσι την ιδιότητά του ως μη δυικού ατόμου.

Η απόφαση αναγνωρίζει πως η μη ένταξή του σε κάποιο από τα δύο φύλα αποτελεί “απαραίτητο και μόνιμο, πλέον, χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας του αιτούντος με το οποίο αποκλειστικά τον γνωρίζουν και ονοματίζουν στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, ενώ παράλληλα, διευκολύνει τις κοινωνικές του σχέσεις και συμπορεύεται με την ψυχοσύνθεσή του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητά τους”, και πως βρίσκεται σε συμφωνία με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος .

fad6158668ec81d3208a8538374b054d

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει:

“Από την εφηβεία του αισθανόταν έλξη για άτομα και των δύο φύλων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι επιθυμούσε να βιώσει μια τέτοια σχέση ως αμφιφυλόφιλος άνδρας, αλλά ως άρρεν και θήλυ ταυτόχρονα, δηλαδή ως ένα άτομο μη εντασσόμενο στην μία πλευρά του διπόλου των φύλων (“NON BINARY” ή μη δυικό ως προς το φύλο άτομο). Έτσι, με σταθερή και συγκεκριμένη επιλογή του, ήδη από το έτος 2013, ζήτησε από το φιλικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του να χρησιμοποιείται μαζί με το όνομα “Ιάσων” και το όνομα “Αντιγόνη”, ταυτόχρονα ως “Ιάσων – Αντιγόνη” και κυρίως στην Αγγλική γλώσσα ως “Jason – Antigone”. Τούτο αποτελεί απαραίτητο και μόνιμο, πλέον, χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας του αιτούντος με το οποίο αποκλειστικά τον γνωρίζουν και ονοματίζουν στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, ενώ παράλληλα, διευκολύνει τις κοινωνικές του σχέσεις και συμπορεύεται με την ψυχοσύνθεσή του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητά τους, εξασφαλίζοντας επίσης ασφάλεια στις συναλλαγές του τόσο με το κράτος όσο και με ιδιώτες. Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει δεκτό ως ουσιαστικά βάσιμο το αίτημα διόρθωσης της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του αιτούντος ως προς το κύριο όνομα αυτού και να αναγραφεί αντί του ονόματος “Ιάσων” το όνομα “Ιάσων – Αντιγόνη”, σε συμφωνία και με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος με το οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του καθενός για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και εφόσον η απόρριψη του σχετικού αιτήματος θα δημιουργούσε ανεπιθύμητες συνέπειες για τον αιτούντα ως προς την προσωπική και κοινωνική του κατάσταση και εικόνα.”

Το αίτημα για την διαγραφή του φύλου από την ληξιαρχική πράξη απερρίφθη από το δικαστήριο, όμως για το σκέλος αυτό της απόφασης θα υποβληθεί έφεση, όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Facebook ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος.

23032465 10155763593059854 7265939611285216382 n 1

Αναλυτικά η ανάρτηση του δικηγόρου

“Σήμερα προστέθηκε ακόμη μια ψηφίδα στο παζλ της ελευθερίας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναγνωρίζεται δικαστικά η έννοια του non binary ατόμου και διατάζεται ο Ληξίαρχος να διορθώσει το όνομα σε “Ιάσων – Αντιγόνη”.

Σημειωτέον ότι η υπόθεση δικάστηκε με την νομοθεσία που ίσχυε πριν τον Ν.4491/2017, καθώς το δικόγραφο κατατέθηκε τον Ιούνιο 2017, δηλαδή πριν ψηφιστεί ο νόμος για την Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου. Για το σκέλος του αιτήματος που απορρίφθηκε (δηλαδή την απάλειψη του φύλου του αιτούντος) προχωράμε σε έφεση.

Ευχαριστώ τον Gregory Vallianatos που ως μάρτυρας συνέβαλε να αποδειχθεί στο Δικαστήριο η ταυτότητα του Jason-Antigone Dane και φυσικά όλες και όλους σας για την υποστήριξη”.

Η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών κάνει λόγο για “ιστορική απόφαση” , τονίζοντας πως με την απόφαση ανοίγει μία “πραγματικά σπουδαία σελίδα για την επέκταση δικαιωμάτων στους μη-δυαδικούς ανθρώπους”.

Πηγή: news247

Τα πιο σημαντικά