Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τελετή υποδοχής των πρώτων 6 από τα συνολικά 24 αεροσκάφη Ραφάλ στην Ελλάδα τόνισε ότι αναβαθμίζουν τη χώρα και ανοίγουν νέα σελίδα στα γαλανόλευκα φτερά. «Αποτελούν δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει σε όλα τα πεδία», τόνισε ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι πλέον τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Το μέτρο, συνέχισε, αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ΕΛ.ΑΣ, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό ενώ θα ισχύσει και για αποζημιώσεις στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.
«Πρόκειται για ανακούφιση σύμφωνη με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό άλλωστε διαπερνά κάθε επιλογή μας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι νέα αεροσκάφη είναι εδώ, 16 μήνες μετά την παραγγελία τους, ετοιμοπόλεμα και με τα πληρώματα και το προσωπικό υποστήριξης να έχουν ολοκληρώσει τον απαιτητικό κύκλο εκπαίδευσης.
«Οι ριπές του ανέμου όπως δηλώνει το όνομά τους, είναι έτοιμες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως μέσα στο 2022 θα έρθει η δεύτερη εξάδα, το 2023 η τρίτη και μετά τα υπόλοιπα έξι.
«Η απόκτηση των νέων μαχητικών συνδέεται με την ανανέωση του υλικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας η οποία είχε καταστεί κατεπείγουσα», σημείωσε ενώ συνεχίζεται η παράδοση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που ξεκινά ουσιαστικά από τη μεταπολίτευση.
Πρόκειται, είπε, για γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής καθώς καθιστούν την αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη μεσόγειο ενώ σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας-Γαλλίας.
«Τα νέα Ραφάλ είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο, για όλη την περιοχή. Σε λίγο θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τις οποίες μοιράζονται οπλικά και αμυντικά συστήματα και έχουν κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία», υπογράμμισε.
«Πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση ασφάλειας και την ανάταση της εθνικής αξιοπρέπειας», υπογράμμισε και τόνισε πως «για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνάς της αποτελεί προβολή ειρήνης».
Και συμπλήρωσε: «Στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας, ούτε τα αυθαίρετα πυροτεχνήματα. Σε αυτά απαντούν το διεθνές δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση. Το μήνυμα των καιρών είναι η αλήθεια και η συνεννόηση στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και ειδικότερα στην περιοχή μας στη βάση του δικαίου της θάλασσας. Σε αυτό το δρόμο βαδίζουμε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτόν θα προστατεύουν τα νέα Ραφάλ για την απόκτησή των οποίων δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοικτά τα παράθυρα του διαλόγου».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε ένα συμβολικό παιχνίδι της ιστορίας, τα νέα μαχητικά θα ενταχθούν στη μοίρα Γεράκι όπως Ιέραξ βαφτίστηκαν και από τον Ελευθέριο Βενιζέλο τα πρώτα 4 στρατιωτικά αεροπλάνα που παρέλαβε η Ελλάδα από τη Γαλλία πριν από 110 χρόνια.
«Την προσγείωση εκείνων των πρώτων αεροσκαφών ακολούθησαν χρόνια ακμής και θριάμβων για την Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα συμβεί με την άφιξη των σύγχρονων απογόνων τους στην Τανάγρα», υπογράμμισε και ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδα.
Απαντώντας σε ερώτηση των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση στις δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά από μία δεκαετία λιτότητας είμαστε και πάλι σε θέση να αναβαθμίσουμε τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Η άφιξη των 6 Rafale, σε χρόνο ρεκόρ από τη στιγμή που ελήφθη η πολιτική απόφαση για την απόκτησή τους, αποδεικνύει την δέσμευσή μας να επενδύουμε συνεχώς στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, πάντα με απόλυτο σεβασμό στη δημοσιονομική θέση στην οποία βρισκόμαστε.
Θεωρώ πως αυτή είναι και μια έκφανση της πολύ σημαντικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας με τη Γαλλία. Όπως γνωρίζετε, η υπογραφη της συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση πέρσι ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε να τεθούν τα θεμέλια αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας, η οποία μπορεί πάντα να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα να επιτρέψει στην Ευρώπη να οικοδομήσει τη δική της στρατηγική αυτονομία».
Τανάγρα προς Rafale: Καλωσορίσατε στο σπίτι σας
Πύργος Ελέγχου: «Γεράκι red, καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις, πάντα με ασφάλεια. Αναφέρατε άνωθεν, διάδρομος σε χρήση 28 κεντρικός, 1032».
Πιλότος: «Τανάγρα, τα νέα γεράκια προσεγγίζουν την 332 και ανοίγουν τα φτερά τους. Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου. Η 332 Μοίρα πετά στο μέλλον». Αυτή ήταν η επικοινωνία του Πύργου Ελέγχου της Τανάγρας με τους χειριστές των Rafale κατά την προσέγγιση των νέων μαχητικών αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στον διάδρομο προσγείωσης της 114 Πτέρυγας Μάχης.
Λίγα λεπτά νωρίτερα τα έξι γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών συνοδευόμενα από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5, ενώ πραγματοποίησαν διέλευση στον αττικό ουρανό και πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Κατά την προσγείωσή τους, το προσωπικό της αεροπορικής βάσης υποδέχθηκε τα νέα μαχητικά με αψίδα νερού καλωσορίζοντάς τα στα εδάφη της Μοίρας.
«Ένα καινούργιο κεφάλαιο ξεκινά σήμερα για την 332 Μοίρα, εντάσσοντας στην τάξη της ένα από τα πλέον σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που υπάρχουν στον κόσμο, το αεροσκάφος Rafale. Για τον λόγο αυτό είμαστε υπερήφανοι που ανήκουμε στην οικογένειά της Πολεμικής Αεροπορίας. Είμαστε υπερήφανοι που ταχθήκαμε να υπηρετούμε την πατρίδα», σημείωσε ο Διοικητής 332 Μοίρας, Αντισμήναρχος (Ι) Μιχαήλ Κούρτης κατά την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την καλλίστη αξιοποίησή τους ώστε να προασπίσουμε τα εθνικά συμφέροντα και να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην διατήρηση της ασφάλειας και της ακεραιότητας της πατρίδας».
«Τη Γαλλία και την Ελλάδα τις ενώνει μία φιλία αιώνων. Οι λαοί μας μοιράζονται τις ίδιες αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, όπως και ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης. Η υπογραφή πέρυσι της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης, την ίδια χρονιά που η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, είναι κάτι παραπάνω από συμβολική. Όπως κάναμε το 1821, η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της φίλης της, εταίρου στην Ευρώπη και σύμμαχο στο NATO, όπως έδειξαν ξεκάθαρα τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2020. Αυτή η στρατηγική σχέση αποτελεί μία δέσμευση, που παγιώνει ότι η Γαλλία και η Ελλάδα θα υποστηρίξουν η μία την άλλη στο μέλλον, πάντα στο πλευρό της δικαιοσύνης και της ελευθερίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά).
«Για την Ελλάδα το Rafale είναι ένα ένα μαχητικό που πραγματικά αλλάζει τα δεδομένα προσδίδοντας στη χώρα μοναδική συμβατική αποτρεπτική ικανότητα. Θα επιτρέψει στην Ελληνική Δημοκρατία να ασκήσει πλήρως τη στρατηγική αυτονομία της και την εθνική κυριαρχία της. Είναι τιμή και χαρά να συνεργαζόμαστε με τους πιλότους και τους τεχνικούς σας. Οι δεξιότητές και η εμπειρία τους αποτελούν σημείο αναφοράς για εμάς», σημείωσε ο CEO της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault, Eric Trappier (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά).
Τόσο ο κ. Maisonnave όσο και ο κ. Trappier τόνισαν ότι χάρη στην πολύ καλή διμερή σχέση και συνεργασία ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί η παράδοση των πρώτων Rafale και η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Γεώργιος Μπλιούμης.