Σύμφωνα με το epirusgate.blogspot.gr, κάτοικοι της περιοχής αντίκρισαν το πεσμένο γεφύρι και αμέσως ενημέρωσαν τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι και επιβεβαίωσαν την κατάρρευσή του. Ως βασική αιτία θεωρείται το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων των… τελευταίων ημερών, ενώ ο πρόεδρος του χωριού Λίθινο, Χρήστος Κώτσης, δήλωσε στην ΕΡΤ Ιωαννίνων ότι «δεν φαινόταν κάτι ανησυχητικό μέχρι τώρα».Ο πρόεδρος του χωριού Παναγιώτηε Κατσούλης, μιλώντας στο epirusgate,ανέφερε πως η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και πως κινδυνεύει άμεσα και η παρακείμενη εκκλησία…
epirus-tv-news.gr/
Epirusin.gr
epirusgate.blogspot.gr
To «Θεογέφυρο»
Λίγο μετά τη Ζίτσα, ο ποταμός Καλαμάς είχε κάνει το θαύμα του, σκαλίζοντας με τα άγρια νερά του το μεγάλο βράχο. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό…
Το «Θεογέφυρο» ήταν ένα τοξωτό πέτρινο γεφύρι με πλάτος 3 με 4 μέτρα και ύψος 20 μέτρα, μοναδικό δημιούργημα της φύσης. Από κάτω του έρρε ο ορμητικός Καλαμάς, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ηπείρου με μήκος 115 χιλιόμετρα.
wikimedia.org
Χαράδρες, καταρράκτες και βράχοι συμπλήρωναν την εικόνα του άγριου τοπίου.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κάποια γυναίκα άφησε το νεογέννητο παιδί της και διέσχισε το ποτάμι, μέσω ξύλινης γέφυρας για να επισκεφτεί κοντινό μοναστήρι. Τότε, ξέσπασε καταιγίδα, ο ποταμός φούσκωσε και παρέσυρε την ξύλινη γέφυρα. Η γυναίκα παρακάλεσε τον Θεό να τη βοηθήσει να επιστρέψει εγκαίρως στο παιδί της για να το ταΐσει. Ξαφνικά, τα νερά υποχώρησαν και σχηματίστηκε γεφύρι, το οποίο ονομάστηκε από τους ντόπιους «γεφύρι του Θεού».
Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ένας βράχος αποκολλήθηκε ύστερα από σεισμό και σφήνωσε στο πιο στενό σημείο της χαράδρας, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το πέτρινο γεφύρι.
zitsa.gov.gr
zitsa.gov.gr
Δείτε το βίντεο