Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2025
ΕλλάδαΣοφία Βούλτεψη: «Τα εθνικά θέματα δεν είναι μνημόνια»

Σοφία Βούλτεψη: «Τα εθνικά θέματα δεν είναι μνημόνια»

«Τα εθνικά θέματα δεν είναι μνημόνια, υπογράφουμε δύο-τρία και πάλι μάγκες είμαστε. Στα εθνικά θέματα, αν γίνει το λάθος, επέρχεται εθνική καταστροφή που την πληρώνει η πατρίδα» δηλώνει η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα υπέρ του «μεγάλου πακέτου» στο θέμα των Σκοπίων.

Υποστηρίζει δε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα. Έχουμε να επιλύσουμε πολύ σοβαρότερα θέματα».

Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Βούλεψη σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διερωτάται πώς «θυμήθηκε να προβάλει το βέτο του Βουκουρεστίου» και σημειώνει ότι «ο επισπεύδων ξένος παράγοντας έχοντας διαπιστώσει ότι έχει να κάνει με μία κυβέρνηση που τα δέχεται όλα και όλα τα υπογράφει, θεωρεί πως είναι ευκαιρία να λύσει και άλλα θέματα».

Πέραν τούτων, η κ. Βούλτεψη ερωτηθείσα εάν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης εάν οι ΑΝΕΛ κρατήσουν άλλη στάση από τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά ότι «η ΝΔ δεν εξαρτά τη δική της στάση από του κ. Καμμένου» για τον οποίον υποστηρίζει ότι «θα ψηφίσει οτιδήποτε για να μείνει στην καρέκλα του», ωστόσο σημειώνει ότι «δεν πιστεύει πως θα υπάρξει ελληνικό κόμμα που θα ψηφίσει χωρίς το “μεγάλο πακέτο”».

Ερωτηθείσα για «το ζήτημα ευθυνών της κυβέρνησης Καραμανλή για το δημόσιο χρέος» το οποίο επανήλθε στην επικαιρότητα, η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος της ΝΔ σχολιάζει «είναι ντροπή και αίσχος να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής προσπάθησε να εξασφαλίσει την αναγκαία συναίνεση για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση χωρίς να πάμε στα μνημόνια».

Τέλος, για τις τηλεοπτικές άδειες και τη μη μεγάλη προθυμία από ενδιαφερόμενος να λάβουν η κ. Βούλτεψη εκτιμά στην συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η ενημέρωση δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν προς πώληση. Είναι κρίσιμο μέγεθος για τη δημοκρατία. Η κυβέρνηση με τα τερτίπια της οδηγεί σε περιορισμό της».

Ακολουθεί η συνέντευξη της βουλευτού της ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κυρία Βούλτεψη, αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εσείς προσωπικά, θα δεχόσασταν υπό προϋποθέσεις τη χρήση του όρου «Μακεδονία»;

Απ. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα. Απαιτείται οπωσδήποτε μια συμφωνία- πλαίσιο που θα περιλαμβάνει όλα τα σχετιζόμενα με τον υπαρκτό αλυτρωτισμό των γειτόνων μας. Έχουμε να επιλύσουμε πολύ σοβαρά ζητήματα. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία αν δεν παραιτηθούν κατηγορηματικώς και γραπτώς από κάθε πλευρά της αλυτρωτικής προπαγάνδας τους: εθνική ταυτότητα, ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας (που είναι τεχνητή και κατασκευασμένη), ύπαρξη σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, ύπαρξη μειονότητας «Αιγαιατών» στα Σκόπια (που τους αποκαλούν «Παιδιά του Αιγαίου» και ζητούν να τους επιστραφούν οι περιουσίες τους!). Πρέπει να δηλώσουν γραπτώς και επισήμως πως δεν υπάρχει «Μακεδονία του Αιγαίου», αλλά η Μακεδονία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Και πως δεν υπάρχουν «Μακεδόνες που ζουν σε εδάφη γειτονικών χωρών τα οποία κατέχονται από αυτές τις χώρες». Πρέπει οι Αλβανοί των Σκοπίων να δηλώσουν στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής πως δεν υπάρχει Τσαμουριά και δεν διεκδικούν τη Θεσπρωτία. Ο ίδιος ο ηγέτης τους, ο Αλή Αχμέτι, είχε πει το 2001 πως επίκειται η ίδρυση στην Ελλάδα οργάνωσης υπό την επωνυμία «Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς». Έχει υποστηρίξει πως ένα εκατομμύριο Αλβανοί ζουν στην Τσαμουριά! Οφείλει επίσημα και γραπτώς να δηλώσει πως τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει. Πρέπει να συμφωνηθεί ότι θα τηρούν τις διεθνείς συνθήκες και δεν θα αλλάζουν τα τοπωνύμια (αποκαλούν την Φλώρινα Λερίν, τη Θεσσαλονίκη Σολούν, την Καστοριά Κοστούρ και την Έδεσσα Βόντεν). Πρέπει επίσης να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, τα σχολικά τους βιβλία, τους χάρτες που εμφανίζουν τμήματα των Σκοπίων υπό… ελληνική και βουλγαρική κατοχή! Οφείλουν επίσης να καταργήσουν τη σχισματική «Εκκλησία της Μακεδονίας». Πρέπει να συμφωνήσουμε και σε άλλα θέματα. Όπως τι θα γράφουν οι ετικέτες πάνω στα προϊόντα τους. Θα γράφουν, για παράδειγμα, «Μακεδονικός Οίνος»; Διότι το 2013, όταν τους επεστράφησαν τα κρασιά από τα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης, οι Σκοπιανοί οινοποιοί άλλαξαν τις ετικέτες σε «Παραβαρδάριος Οίνος». Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι πώς είναι δυνατόν να μην αναφέρονται όλα αυτά τα θέματα στον δημόσιο διάλογο και εκπλήσσομαι από την κυβερνητική επιπολαιότητα. Και πώς είναι δυνατόν να κάνουμε συζητήσεις, χωρίς να τίθεται το θέμα ότι οι Σκοπιανοί εδώ και δύο χρόνια κρατούν κλειστά τα βόρεια σύνορά μας; Δηλαδή αυτοί θα μας έχουν κλειστά τα σύνορα και εμείς θα τους κάνουμε τεμενάδες;

[in]

Τα πιο σημαντικά