Τα έσοδα αυξήθηκαν όταν καταργήσαμε τον ΕΝΦΙΑ και την έκτακτη εισφορά, λέει ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου – Ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις σε υγεία, ιδιωτική παιδεία, τουρισμό – Με το πλεόνασμα πληρώνουμε παλαιότερα χρέη.
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου, κ. Χάρης Γεωργιάδης, σε συζήτηση του με Έλληνες δημοσιογράφους στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους για την παρουσίαση των διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank τόσο στην Κύπρο όσο και στις υπόλοιπες εκτός Ελλάδας, χώρας που δραστηριοποιείται.
Ωστόσο, όπως, συμπλήρωσε ερωτώμενος «Δεν υπάρχει δρόμος για την επιτυχία στην οικονομία, χωρίς συστηματική προσπάθεια, χωρίς να συναδιαμορφωθούν οι συνθήκες που προκειμένου απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας Δεν υπάρχει αυτόματος δρόμος».
Σε ερώτηση από το protothema. Gr ποια ήταν μεταξύ άλλων τα φορολογικά μέτρα και τα κίνητρα προσέλκυσης κεφαλαίων απάντησε ότι μεταξύ άλλων ” ήταν η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση κατά 50% των μεταβιβαστικών εξόδων στα ακίνητα, η κατάργηση του έκτακτου φόρου αλληλεγγύης, η θέσπιση κινήτρων για την βιομηχανία και τις καινοτόμες επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι, με την κατάργηση των φόρων, αυξήθηκαν κατά 10% τα φορολογικά. Ταυτόχρονα, όμως, με την κινητροδοσία σε διάφορους τομείς ( ιδιωτική παιδεία, δάνεια για τα ξενοδοχεία, υγεία) αυξήθηκαν τα έσοδα ενώ η Κύπρος με ΑΕΠ 20-21 δισ. ευρώ προσέλκυσε μια επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ για την δημιουργία Καζίνο στο οποίο θα απασχολούνται περισσότεροι από 2500 άτομα.
Προηγουμένως, στην ομιλία του διευκρίνισε ότι δεν ήθελε τριετία προσαρμογής στην κυπριακή οικονομία, αλλά προτίμησε να περικόψει τις δαπάνες μονομιάς σ ένα χρόνο ώστε να μην δέχεται πιέσεις από την Τροϊκα. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γεωργιάδης θεώρησε αστείρευτες τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, κάνοντας αναφορά στον ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και τον φυσικό της πλούτο. Στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει το τεράστιο αναπτυξιακό άλμα, μια προοπτική που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Γενικότερα ο δρόμος προς την ανάπτυξη μιας οικονομίας μιας χώρας δεν μπορεί να να γίνει χωρίς συστηματική προσπάθεια, ο δρόμος δεν είναι εύκολος ούτε γίνεται αυτόματα, είπε ο υπουργός.
Μιλώντας κυρίως για την πορεία της κυπριακής οικονομίας τόνισε ότι στην Κύπρο η οικονομία είναι πλέον σε υψηλή ανάπτυξη και ο δείκτης εμπιστοσύνης σημαντικά ενισχυμένος. Η χώρα παρουσιάζει θετικές προοπτικές ανάπτυξης με ρυθμό 3-4%. με την μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον παρελθόν ότι η ανάπτυξη επιτυγχάνεται με την οικονομία να λειτουργεί με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και χωρίς αλόγιστη πιστωτική επέκταση. Χωρίς δηλαδή τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση.
Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Κύπρο (με δική της απόφαση) έγινε μέσα σε ένα έτος, αντί τριών ετών που προέβλεπε το τότε πρόγραμμα προσαρμογής, με περικοπή δημοσίων δαπανών και όχι με την επιβολή φόρων. Η απόφαση αυτή ταχύτατης δημοσιονομικής προσαρμογής είχε ευεργετικές συνέπειες στην επανεκκίνηση της οικονομίας της Κύπρου είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι από τότε που έγινε η δημοσιονομική προσαρμογή δεν επανήλθαμε ποτέ σε νέα δημοσιονομικά και φορολογικά κίνητρα. Αντίθετα υπήρξαν μειώσεις φόρων και φορολογικά κίνητρα.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα είπε ότι σε όλο αυτό το διάστημα, ακόμη και όταν είχε κλονισθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα, ακόμα και όταν η ίδια η κοινωνία είχε καταρρεύσει με αβέβαιο μέλλον, υπήρξαν τράπεζες, όπως η Eurobank που δεν έδειξε καθόλου να κλονίζεται και παρέμεινε σταθερή , στηρίζοντας μέσω της παρουσίας της, την χώρα.
Στόχος της κυπριακής οικονομίας τόνισε ο υπουργός είναι να παραμείνει ως μία από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη και να διατηρήσει ένα σταθερό, ευνοϊκό και προβλέψιμο περιβάλλον.
Πηγή: protothema.gr