Mε τα χρόνια οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκαλύψουν πολλά από τα μυστήρια και τις αδυναμίες του ανθρώπινου εγκεφάλου που ήταν κρυμμένα στον ψυχισμό μας.
Δείτε παρακάτω 10 ψυχολογικά γεγονότα που θα σας ταξιδέψουν μέσα στον ανθρώπινο ψυχισμό και θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις λειτουργίες του συνειδητού και του ασυνειδήτου σας.
1. Αλλάζουμε συνεχώς τις αναμνήσεις μας
Έχουμε την τάση να βλέπουμε τις αναμνήσεις στα μυαλό μας σαν ταινίες ή βίντεο κλιπ. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί οι αναμνήσεις μας αλλάζουν κάθε φορά που περνάνε μπροστά από τα μάτια μας.
Το περιεχόμενό τους επηρεάζεται από τις διακοπές της μνήμης και από τα γεγονότα που συνέβησαν στο πιο πρόσφατο παρελθόν.
2. Μπορούμε να έχουμε μόνο περιορισμένο αριθμό φίλων
Οι ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι έχουν καταλήξει σε κάτι που ονομάζεται αριθμός Dunbar – ο μέγιστος αριθμός ατόμων με τα οποία ένα άτομο μπορεί να διατηρεί στενούς δεσμούς. Οπότε, ακόμα και αν έχετε χιλιάδες φίλους στο Facebook μπορείτε να έχετε ουσιαστική επικοινωνία μόνο με 50 έως 200 ανθρώπους.
3. Αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι, όταν είμαστε απασχολημένοι
Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στο αεροδρόμιο και πρέπει να πάρετε τις αποσκευές σας. Μέσα σε 10 λεπτά φτάνετε στον χώρο παραλαβής των αποσκευών και παίρνετε αμέσως τις βαλίτσες σας.
Τώρα, μια πιο διαφορετική εκδοχή. Βρίσκετε έναν πιο σύντομο δρόμο για τον χώρο παραλαβής αποσκευών και φτάνετε εκεί σε 2 λεπτά. Μετά περιμένετε 8 λεπτά για να έρθουν οι αποσκευές σας.
Και στις 2 περιπτώσεις δεν χρειάστηκαν πάνω από 10 λεπτά για να πάρετε τις αποσκευές σας. Ωστόσο, στην δεύτερη εκδοχή μάλλον θα νιώθατε πιο ανυπόμονοι και δυσαρεστημένοι. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο εγκέφαλός μας απεχθάνεται να μένει αδρανής και προτιμάει να είναι απασχολημένος. Για κάθε εργασία που ολοκληρώνουμε μας επιβραβεύει με ντοπαμίνη, την ορμόνη της ευτυχίας.
4. Μπορούμε να απομνημονεύσουμε μόνο 3-4 πράγματα κάθε φορά
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να απομνημονεύσει μόνο 3-4 πράγματα κάθε φορά και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να παραμείνουν στον εγκέφαλό μας μόνο 20-30 δευτερόλεπτα. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα τις ξεχνάμε, εκτός και αν τις ανανεώσουμε στην μνήμη μας.
Το γεγονός ότι μπορούμε να θυμόμαστε μόνο 3 ή 4 πληροφορίες κάθε φορά εξηγεί γιατί πολλά πράγματα αποτελούνται από 3-4 σειρές ή ψηφία. Αυτό ισχύει στους τηλεφωνικούς αριθμούς ή στους αριθμούς των πιστωτικών καρτών.
5. Η οπτική αντίληψη που έχουμε για διάφορα πράγματα διαφέρει από την πραγματική τους εμφάνιση
Ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται συνεχώς τις πληροφορίες που λαμβάνει από τα αισθητήρια όργανα. Αναλύει οπτικές εικόνες και τις ερμηνεύει με μια μορφή που είναι προσβάσιμη σε εμάς.
Για παράδειγμα, ο λόγος που μπορούμε να διαβάζουμε γρήγορα ένα κείμενο είναι ότι δεν το διαβάζουμε. Απλά παρατηρούμε το πρώτο και το τελευταίο γράμμα μιας λέξης και ενστικτωδώς συμπληρώνουμε την υπόλοιπη.
6. Ξοδεύουμε το 30% της μέρας μας ονειροπολώντας
Φανταστείτε ότι διαβάζετε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο. Ξαφνικά, συνειδητοποιείτε ότι έχετε διαβάσει την ίδια πρόταση 3 φορές. Το μυαλό σας αντί να αναλύει το κείμενο είναι αφηρημένο.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι ξοδεύουμε το 30% της μέρας ονειροπολώντας. Μάλιστα, μερικές φορές ειδικά σε ταξίδια το ποσοστό αυτό φτάνει το 70%. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ονειροπολούν είναι περισσότερο δημιουργικοί και πιο καλοί στην επίλυση προβλημάτων.
7. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε 3 πράγματα στην ζωή: σeξ, φαγητό και κίνδυνος
Ο “αρχαίος εγκέφαλος” είναι το μέρος του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνο για την επιβίωση. Σκοπός του είναι να σκανάρει συνεχώς το περιβάλλον, ρωτώντας και απαντώντας σε 3 ερωτήσεις: “Μπορώ να το φάω;”, Μπορώ να κάνω σeξ;” και “Μπορεί να με σκοτώσει αυτό;” Το φαγητό, το σeξ και ο κίνδυνος είναι τα κύρια πράγματα από τα οποία εξαρτάται η επιβίωσή μας.
8. Χρειαζόμαστε όσες περισσότερες επιλογές μπορούμε να έχουμε
Ως μέρος ενός πειράματος οι επιστήμονες έστησαν 2 τραπέζια σε ένα σούπερ μάρκετ. Στο πρώτο τραπέζι έβαλαν 6 βάζα μαρμελάδας και στο δεύτερο 24. Το 60% των πελατών σταμάτησε στο πρώτο τραπέζι για να δοκιμάσει, αλλά όταν ήρθε η ώρα να αγοράσει το δεύτερο τραπέζι ήταν πολύ πιο δημοφιλές.
Γιατί συνέβη αυτό; Όπως ξέρουμε ο εγκέφαλός μας μπορεί να επικεντρωθεί μόνο σε 3-4 πράγματα κάθε φορά. Οπότε, η τελική επιλογή είναι ευκολότερη όταν υπάρχουν λιγότερες επιλογές. Ωστόσο, πάντα αναζητάμε την ποικιλία.
9. Οι περισσότερες αποφάσεις μας είναι ασυνείδητες
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλες οι πράξεις μας είναι αποτέλεσμα προσεχτικού σχεδιασμού, αλλά η αλήθεια είναι ότι το 60-80% των καθημερινών μας αποφάσεων είναι ασυνείδητες.
Κάθε δευτερόλεπτο ο εγκέφαλός μας λαμβάνει εκατομμύρια δεδομένα. Οπότε, για να αποφευχθεί η εξάντληση κάποιες από τις εργασίες γίνονται ασυνείδητα.
10. Δεν υφίσταται η πολυπραγμοσύνη
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούμε να εκτελούμε μόνο μια γνωστική δραστηριότητα κάθε φορά. Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση: αν η δεύτερη δραστηριότητα είναι εντελώς σωματική και αυτόματη, τότε μπορούν να γίνουν και οι δύο αυτόματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να περπατάτε και να μιλάτε στο κινητό ταυτόχρονα.