Άκυρη και κενή περιεχομένου χαρακτήρισε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, με 128 ψήφους υπέρ, έναντι 9 κατά και 35 που απείχαν.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, εκτόξευσε εκ νέου τις απειλές της Ουάσινγκτον λέγοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», ενώ σημείωσε ότι «Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη».
Απ’ την πλευρά του ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ», λίγο πριν την ψηφοφορία.
Δείτε παρακάτω πώς ψήφισε η κάθε χώρα:
nbcnews
Η χθεσινή ψηφοφορία έρχεται σε συνέχεια του βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα, όπου είχε υποβληθεί παρόμοιο κείμενο – ψήφισμα. Αντίθετα όμως με ό,τι ισχύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο στις ψηφοφορίες της Γενικής Συνέλευσης, οι αποφάσεις της οποίας πάντως δεν είναι δεσμευτικές.
Το κείμενο καταρτίστηκε και υποβλήθηκε στη ΓΣ από την Υεμένη και την Τουρκία (κράτος μέλος του NATO, όπου οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοκαθεδρία) εξ ονόματος αραβικών χωρών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).
Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες του ΟΙΣ ανακήρυξαν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και προέτρεψαν κι άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσά του.
Το Ισραήλ έχει προσαρτήσει το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, την οποία είχε καταλάβει κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, και έχει ανακηρύξει διά νόμου όλη την πόλη «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του. Η προσάρτηση της πόλης όμως δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.