Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2025
επικαιpότnταΚορωνοϊός: Μυστήριο με την εξάπλωση του ιού σε πολικό σταθμό της Ανταρκτικής

Κορωνοϊός: Μυστήριο με την εξάπλωση του ιού σε πολικό σταθμό της Ανταρκτικής

Παρά το αυστηρότατο υγειονομικό πρωτόκολλο κόλλησαν 16 από τους 25 ερευνητές

Γρίφος αποτελεί ο τρόπος μετάδοσης του κορωνοιού σε ερευνητές πολικού σταθμού στη Ανταρκτική καθώς το υγειονομικό πρωτόκολλο που ακολουθείται είναι αυστηρότατο.
Είκοσι πέντε ερευνητές στο βελγικό πολικό σταθμό «Princess Elisabeth» θα παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι τις 12 Ιανουαρίου καθώς τα δύο τρίτα εξ αυτών έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, όπως μεταδίδει ο βρετανικός σταθμός «Sky.news».

Το πρώτο κρούσμα Covid-19 εντοπίστηκε στις 14 Δεκεμβρίου σε μία ομάδα ερευνητών που είχε φθάσει στον πολικό σταθμό μία εβδομάδα νωρίτερα.

Όλοι τους κάνει δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοιού όπως και τα απαραίτητα τεστ Covid.

Το κρούσμα απομονώθηκε άμεσα, αλλά προφανώς είχε μολύνει και άλλα μέλη της ερευνητικής ομάδας.

Η ερευνητική ομάδα όπου εντοπίστηκε το κρούσμα, ταξίδεψε από το Βέλγιο στη Νότιο Αφρική και από εκεί στην Ανταρκτική.

Στη Νότιο Αφρική, περίπου το 99% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αφορούν την παραλλαγή Όμικρον, για το λόγο αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι 16 ερευνητές που κόλλησαν από κορωνοιό, φέρουν πιθανότατα το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος.

Όπως γράφει η βελγική εφημερίδα «LE SOIR», όλοι οι ερευνητές υποβλήθηκαν σε τεστ PCR στο Βέλγιο, δύο ώρες προτού αναχωρήσουν για τη Νότια Αφρική.

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε ένα ακόμη μοριακό τεστ, πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους στο Κέιπ Τάουν, και τέθηκαν σε δεκαήμερη καραντίνα.

Οι επιστήμονες υποβλήθηκαν σ΄ένα ακόμη PCR τεστ κατά την αναχώρησή τους από το Κέιπ Τάουν και σ΄ένα ακόμη μοριακό, πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ανταρκτική.

Έως τις 14 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον τα δύο τρίτης της αποστολής, δηλαδή 16 από τους συνολικά 25 εργαζόμενους του πολικού, βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, όσοι έχουν νοσήσει έχουν ελαφρά συμπτώματα. «Η κατάσταση δεν είναι δραματική», αναφέρει ο projekt manager του πολικού σταθμού, Tζόζεφ Τσικ:

Ο κορωνοιός εξαπλώθηκε παρά τα αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και στους ερευνητές του πολικού σταθμού προσφέρθηκε η δυνατότητα να αναχωρήσουν στις 12 Ιανουαρίου αεροπορικώς, όλοι αποφάσισαν να παραμείνουν στο σταθμό και να συνεχίσουν το επιστημονικό τους έργο.

Δύο γιατροί βρίσκονται ήδη στο σταθμό «Princess Elisabeth» όπου υπάρχουν όλα τα απαραίτητα ιατρικά μέσα για τη θεραπεία των ασθενών , δήλωσε ο επικεφαλής του πολικού σταθμού, Αλέν Ιμπέρ, όπως υποστηρίζει η βελγική εφημερίδα «Le Soir».

Τα πιο σημαντικά